Tandvårdsrädsla

Personal med sin hand på en patients axel.
Foto: Anna Wennberg

Känner du oro eller rädsla inför ditt tandvårdsbesök? Du är inte ensam. Nästan hälften av alla vuxna i Sverige upplever någon form av tandvårdsrädsla.

Det är bra om du berättar om din rädsla redan när du bokar tid hos oss. Då kan vi tillsammans hjälpas åt, så att ditt besök blir så bra som möjligt. Våra kliniker har stor kunskap om att behandla patienter med tandvårdsrädsla, både barn och vuxna. 

Orsaker till stress och oro

Tandvårdsrädsla kan för en del handla om en oro för att det ska göra ont. För andra kan det handla om att sakna kontroll och känna sig utlämnade. Ett tandvårdsbesök kan ibland innebära sådant som kan orsaka stress, till exempel att ligga ner i undersökningsstolen, att få lokalbedövning, att vara rädd för att tandläkaren eller tandhygienisten ska slinta med sina instrument och orsaka skada i munhålan, att föremål ska tappas ned i mun/svalg, att tandläkaren eller tandhygienisten ska säga att du har fula tänder, att man inte ska lyssna på vad du har att säga och att utsättas för ljud och starkt ljus. Tandvårdsrädslan kan därför vara ett skäl till att man inte går till tandläkaren regelbundet. Men det finns hjälp och behandling att få. De allra flesta med tandvårdsrädsla kan botas.

På 1177.se kan du läsa mer om tandvårdsrädsla för barn och vuxna. 

Tandvårdsrädsla för barn, 1177.se (Extern länk)

Tandvårdsrädsla för vuxna, 1177.se (Extern länk)

Extrem tandvårdsrädsla

Cirka fem procent av alla vuxna i Sverige upplever så stark rädsla att de oftast undviker all kontakt med tandvården, trots ibland svåra smärtor från tänder och käkar. Då kan rädslan även påverka det övriga livet, eftersom man kan få en försämrad självbild och kontakten med andra människor kan påverkas. Vår specialisttandvård vid Odontologiska Institutionen erbjuder behandling för dig som lider av extrem tandvårdsrädsla. Det gäller både barn och vuxna. Till specialisttandvården kommer du efter remiss från allmäntandvården.

På 1177.se kan du läsa mer om vilken hjälp du som har extrem tandvårdsrädsla kan få.

Tandvård i samband med vissa sjukdomar och sjukdomsbehandlingar, 1177.se (Extern länk)