Dra ut tand / extraktion

röntgenbild
Foto: Anna Wennberg

Att ta bort en tand (extraktion) kan ske av flera olika anledningar. Några exempel kan vara att en tand är så pass sjuk eller skadad att den inte går att rädda, en visdomstand som växer snett eller så sker tandborttagningen i en planerad tandregleringsbehandling.

Den tand eller de tänder som man planerar att dra ut undersöks alltid noggrant innan, både genom att tandläkaren tittar i munnen och tar en röntgenbild. Därefter informeras patienten om den kommande behandlingen. 

Ibland kan en tand, oftast visdomständer, vara svåra att ta bort på grund av att de är besvärliga att komma åt, har annorlunda utseende eller att tandens läge riskerar att ge nervskada vid vanlig extraktion. Detta är en av de sakerna man tittar efter på röntgen och tandläkaren kan istället planera för att man måste operera ut tanden. 

Hur går det till när man drar ut en tand?

Om du behöver dra ut en eller flera tänder får du alltid bedövning. Dels gör bedövningen att smärtan minskar, dels bidrar den till att blodkärlen i området drar ihop sig tillfälligt och blödningen blir därför mindre. Tandläkaren kontrollerar alltid att bedövningen har verkan, behandlingen ska ske så gott som smärtfritt.  

Därefter använder sig tandläkaren av olika instrument för att lyfta ut tanden. Den blödning som uppstår stoppas oftast genom att man får bita på en bomullskompress några minuter. Tandläkaren kontrollerar sedan att blödningen minskat och man kan få fortsätta bita på kompress i upp till 20 minuter.     

När kan jag äta/dricka/borsta tänderna efter att ha dragit ut en tand?

För bästa sårläkning efter att tanden extraherats ska du följa de råd din tandläkare ger dig. Generellt brukar de lyda såhär:

  • Du bör inte äta, dricka eller röka på minst två timmar efter besöket. Under denna tid ska du heller inte skölja munnen, röra såret eller spotta. Det är först när såret slutat blöda och blodet stelnat till en geléaktig massa som sårläkningen kan börja.
  • Håll god munhygien, men vara försiktig med tandborstningen i det området där tanden tagits bort. I vissa fall rekommenderas du av din tandläkare att också skölja med bakteriedödande medel.