Odontologiskt centrum Folktandvården, Nässjö, skapar närhet till specialisttandvården för Höglandets invånare

Odontologiskt centrum Folktandvården, Nässjö, skapar närhet till specialisttandvården för Höglandets invånare

Glada medarbetare i klinikkläder som står i en korridor på Nässjö Folktandvård.
Medarbetare på Folktandvården Nässjö Foto: Julia Lindster

I slutet av mars invigdes Folktandvården Region Jönköpings läns nya odontologiska satsning i Nässjö under festliga former. Här finns nu ett modernt odontologiskt centrum, där allmän- och specialisttandvård samlas under ett tak och ett namn. Allt för att kunna erbjuda invånarna på Höglandet en nära tandvård.

Odontologiskt centrum har etablerats under 2023 i Nässjö Folktandvårds nyrenoverade och utbyggda lokaler. Syftet med satsningen är att kunna underlätta för regionens invånare, och erbjuda nära vård i form av specialisttandvård för remisspatienter i länets östra del.

Under invigningen hälsade tandvårdsdirektör Agnetha Bartoll alla välkomna och överlämnade en gåva från Folktandvården till den nya kliniken.

– Nu får Höglandets invånare nära till specialisttandvården på riktigt. Det tycker vi i Folktandvården känns fantastiskt bra att kunna erbjuda.

Munhälsa som en del av folkhälsan

På plats för att klippa bandet, tillsammans med t.f. klinikchef Pia Bergstrand, var regionstyrelsens ordförande Rachel de Basso (S).

– Det här är en investering som kommer att spela en viktig roll, och betyda mycket för invånarna på Höglandet – men också för medarbetarna som arbetar här, berättade de Basso och fortsatte:

– Här finns en fantastisk arbetsplats med möjligheter till lärande och kompetensutveckling. Nässjö är verkligen med och skapar framtidens tandvård!

Även Thomas Gustafsson (S), ordförande i nämnden för folkhälsa och sjukvård, fanns på plats och betonade i sitt tal vikten av en god tandhälsa för individens välmående, en faktor som ibland glöms bort.

– Den vård som tandvården tillhandahåller är oerhört viktig för hela kroppens hälsa, och för den allmänna folkhälsan. Med detta nya center hoppas jag att vi i Region Jönköpings län kan fortsätta vårt goda arbete mot en bättre hälsa för alla länets invånare.

Specialister på hemmaplan

Med ett odontologiskt centrum skapar Folktandvården fler förutsättningar att vara en attraktiv vårdgivare och arbetsgivare för dagens och morgondagens invånare och medarbetare. När verksamheten är fullt utbyggd kommer nära vård i form av specialisttandvård inom flera områden att kunna erbjudas remisspatienter i den östra länsdelen – i nära samverkan med allmäntandvården på Höglandet.

Specialisttandvården har tidigare i stor utsträckning utgått från Jönköping, vilket inneburit längre resor för patienter från Höglandet.

MARIA VÅRENIUS