Kompetenscenter för sällsynta odontologiska tillstånd lyfter mun- och tandhälsa under Special Olympics

Kompetenscenter för sällsynta odontologiska tillstånd lyfter mun- och tandhälsa under Special Olympics

Johanna Norderyd och Rebecca Gahn framför Special Olympics logotyp.
Johanna Norderyd vid Kompetenscenter för sällsynta odontologiska tillstånd och Rebecca Gahn, Folktandvården Stockholm, kommer verka som clinical directors under Special Olympics 2021. Foto: Privat

2021 kommer Sverige att vara värd för Special Olympics – ett av världens största sportevenemang för atleter med intellektuell funktionsnedsättning. Under spelen kommer förutom det sportsliga också deltagarnas hälsa att vara i fokus under något som kallas Healthy athletes.

Spelen äger rum i Åre/Östersund i februari 2021 och Folktandvården i Region Jönköpings län kommer att vara en del av organisationen.

Johanna Norderyd, övertandläkare och verksam på Kompetenscenter för sällsynta odontologiska tillstånd vid Odontologiska Institutionen i Jönköping, har tillsammans med Rebecca Gahn, allmäntandläkare i Stockholm, blivit utsedd till clinical director under spelen. De båda kommer att ha ansvar för den delen av Healthy athletes som fokuserar på tänder och munhälsa – Special Smiles.

– Personer med intellektuell funktionsnedsättning har generellt en sämre mun- och tandhälsa än övriga befolkningen, berättar Johanna Norderyd som välkomnar satsningen.

Ska göra anpassade undersökningar

Arbetet med att bygga upp en organisation som ska kunna göra anpassade undersökningar på de tävlande och vara ett kunskapsstöd under tävlingarna pågår just nu för fullt.

– Det rör sig om cirka 2 000 tävlanden och man räknar med att täcka undersökningsbehovet för 70 procent av dem. Bland annat rör det sig om att hitta volontärer som kan ställa upp. Sedan kommer det också att handla om att samla in data för forskning och lyfta frågor som rör den här gruppens mun- och tandhälsa. Både för allmänheten men också för oss som redan verkar inom tandvårdsbranschen, förklarar Johanna Norderyd.

”Viktigt att öka kunskapen”

Johanna Norderyd har varit internationellt engagerad inom liknande frågor i många år och ser fram mot sitt uppdrag. Redan nästa år kommer man också få tillfälle att ”testköra” sin organisation. 31 januari till den 5 februari 2020 arrangeras Special Olympics Games Invitational Games i Åre och Östersund. Spelen är officiella svenska uttagstävlingar inför den stora tävlingen 2021.

– Det kommer bli en utmaning, men en rolig sådan. Att öka kunskapen och hälsan i den här gruppen överlag är ett viktigt uppdrag, säger Johanna Norderyd.

Läs mer om Special Olympics på https://specialolympics.se/ (Extern länk).