Att jobba hos oss

Ulf delar med sig erfarenhet till sommarjobbare och studenter

Ulf Hedefält står bakom Natalie Lilja. Natalie sitter vid en dator och skriver en journal.
Foto: Julia Lindster

Ta dig tid, lyssna och dela med dig av din erfarenhet. Ulf Hedefält har många års erfarenhet av handledning av studenter som kommer till Folktandvården. ”Att få dela med sig av sitt kunnande är roligt samtidigt som jag själv lär mig väldigt mycket av de tandläkarstudenter som jag möter.”

Med över 40 år i branschen finns det så klart mycket kunskap. Ulf Hedefält är tandläkare på Badhuset Folktandvård i Huskvarna och har handlett studenter sedan mitten av 90-talet och ingår också i introduktionsutbildning för nya tandläkare i Regionen Jönköpings län.

Han är en av Folktandvårdens många handledare som tar hand om både sommarjobbare och studenter. Ett viktigt jobb som ska ge ett gott intryck av kliniken, yrket och Folktandvården till potentiella framtida medarbetare.

För egen del tog han tandläkarexamen 1978 i Stockholm och har jobbat i Region Jönköpings län sedan dess på ett flertal kliniker, både som klinikchef och tandläkare.

Bygga relationer

– Jag tycker om att möta samma patienter och bygga upp en relation, det är något som jag upplever är fint att allmäntandvården kan erbjuda, förklarar Ulf.
Nu när sommaren dragit igång väntar också ett flertal sommarjobbare på Folktandvårdens alla kliniker. Många av sommarjobbarna har precis avslutat nionde terminen på sin utbildning och kan därmed få en tillfällig tandläkarlegitimation.

Natalie Lilja läser på tandläkarhögskolan i Göteborg och är en av sommarens inhoppare. Hon kommer ha Ulf som handledare under ett antal veckor i sommar.

– För mig känns det väldigt roligt att komma in i ett patientflöde och få se vad som funkar i verkligheten jämfört med vad som står i läroböckerna. Det är ju en hel del också, exempelvis kring administration, som vi inte exponeras för på samma vis i skolan som ute på klinikerna, säger Natalie och skrattar.

Ta sig tid

Att verka som handledare betyder att man behöver ta sig tid och vara tillgänglig, oavsett vad det gäller. Men det ger mycket tillbaka att kunna se hur personen lär sig, menar Ulf.

– De ska kunna känna ett förtroende för mig och arbetsplatsen, att de kan komma med vad som helst och fråga. Har man som jag jobbat i över 40 år så har man sett det mesta och gjort alla felen själv – kan man förmedla den tryggheten, att det mesta går att lösa, kan studenten också växa, berättar Ulf och fortsätter:

– Är det en behandling som studenten utför för första gången så ska handledaren finnas där i bakgrunden för att kunna komma med input. Jag tror att det handlar om att ha en prestigelös inställning och föregå med goda exempel. Det är väldigt givande att få förmedla yrkets tjusning, berättar Ulf.

Men det är inte bara studenten som lär sig.

– Jag känner att även jag växer i min yrkesroll när jag fungerar som handledare – jag får ifrågasätta gamla mönster, får höra nya rön som tandläkarstudenterna har med sig och jag får reflektera över min egen kunskap. Det tillför mycket i min arbetsvardag.