Nyheter

Nyheter

Nyheter från Energikontoret

Besök Bygghubben med oss

Logga för Bygghubben

Följ med oss och CCC Jönköpings län den 18 juni och besök Bygghubben - en nyöppnad återbruksaktör i Linköping!

Nätverksträff Energiberedskap 31 maj

Solceller, vindkraftverk och transmissionsnät på ett grön fält med strålande sol en vacker sommardag.

Den 31 maj anordnar vi genom projektet EFFEKT nästa nätverksträff för kommuner och denna gång bjuder vi även in kommunala energibolag. Temat är energiberedskap, varmt välkommen!

Var finns affären med V2X? Webbinarium 15 maj

En vit elbil som laddas

Den 15 maj bjuder vi in dig som är fastighetsägare eller som driver en industri till ett webbinarium om var du hittar affären i V2X. Välkommen!

Webbinarium: Så påverkar EU-direktiven bygg- och fastighetsbranschen

Solfångare på tak

Är du i bygg- och fastighetsbranschen, eller jobbar med branschen? Har du koll på vad de nya EU-direktiven för branschen faktiskt innebär? Om inte, titta hit!

Vad händer med biogasen?

En illustration av biogas som visar en ko, en biogastank, en industri och en återvinnningsbehållare.

Sedan skattebefrielsen för biogas togs bort i början av 2023 har det varit många vändor kring biogasen och det är inte alltid helt lätt att hänga med. Här ger vi en kortfattad uppdatering kring läget just nu.

Vy57 – ett kontorsprojekt med höga miljöambitioner

Illustrationsbild av kontorsprojektet Vy57.

Precis intill Asecs köpcentrum i Jönköping byggs just nu miljöklassade kontorslokaler under namnet Vy57. Med fokus på förbättrad driftsekonomi och inomhusmiljö har projektet lyckats med stora koldioxidbesparingar trots begränsad planeringstid.

Vad är V2X? Webbinarium 11 april

Emanuella Wallin från Polestar och Isak Öhrlund, Power Circle.

Är du nyfiken på tekniken med att använda elbilars batterier som del i energisystemet och hur det egentligen fungerar? Då är webbinariet den 11 april för dig!

Möjligheterna med klimatförbättrad betong - Event

Talarna Helena Karlsson på Svensk Betong, Jenny Larsson på Heidelberg Materials och Henrik Melin på HSB.

Den 10 april bjuder vi in till en halvdagskonferens för aktörer i bygg- och fastighetssektorn med tema klimatförbättrad betong. Du får lära mer om vad klimatförbättrad betong är, hur det praktiskt kan användas samt vilka möjligheter som finns till minskat klimatavtryck.

Energigemenskapers roll i framtidens energisystem - Webbinarium

Fyra personer håller upp glödlampor i luften i bakgrunden syns natur.

Vad är egentligen en energigemenskap och varför ses de som en del av det framtida energisystemet? Vilken roll kan en kommun eller ett lokalt energibolag ha i en energigemenskap? Det ska vi försöka ge svar på den 24 april, varmt välkommen!

LCA-analys – ett verktyg för långsiktigt hållbara projekt

Matt Pattersson, Tengbom och en träkonstruktion i en separat bild till höger

För att kunna planera och argumentera för så klimatsmarta projekt som möjligt väljer arkitektkontoret Tengbom att använda LCA-analys.

4 snabba, Sävsjö om energiplanering

Linda står framför en cirkel med de globala målens färger, hon har glasögon, blont hår och ser glad ut.

Vi har inlett vårt arbete med att stötta kommunerna i deras arbete med energiplanering. Efter vår första träff i Sävsjö ställde vi 4 snabba frågor till Linda Ståhlgren, hållbarhetsstrateg i Sävsjö kommun, om hur hon ser på processen de har framför sig.

Vi söker kommunikatör

Sofia och Mattias på väg in i ett mötesrum

Vill du som kommunikatör ha en viktig roll i att öka takten i energi- och klimatomställningen? Har du en stark vilja att använda din kompetens och kunskap för att göra skillnad? Vill du arbeta både strategiskt och operativt ihop med andra? Då är det kanske dig vi söker!

Samlat krafttag för att minska länets koldioxidutsläpp

 Representanter för näringsliv, organisationer, Region Jönköpings län och länets kommuner träffades med målet att minska koldioxidutsläppen i länet.

Jönköpings läns koldioxidbudget lanserades i mars 2023. Med dagens takt är budgeten förbrukad inom sex år – utsläppen måste alltså ha upphört år 2030. Länet ska nu ta ett samlat krafttag för att minska utsläppen.

Samverkan som sår frön till förändring

Porträtt av Caisa Björndal från SMUAB och bild på deras utställningslokal

Ett tips från en aktör ledde till en klimatförbättrande åtgärd hos en annan. När det blev dags för Caisa Björndal och hennes kollegor på Södra Munksjön Utvecklings AB, SMUAB, att bygga en utställningslokal var det självklart att titta efter återbrukat material.

Samverkan är avgörande för framtidens energisystem

Peter står utomhus med grönt i bakgrunden och fint väder. Peter har en blå skjorta med en kavaj över.

Samverkan kommer vara avgörande för att vi ska kunna skapa ett mer hållbart och tillförlitligt energisystem i Jönköpings län. Därför träffade vi E.ON som är regionnätsägare i delar av Jönköpings län för att berätta om vårt arbete och om Gnosjö kommuns pilotsatsning för att hitta innovativa sätt att lösa effektproblematik.

Nya möjligheter att söka pengar för klimatinvesteringar

Gul bild med texten Klimatklivet på

Snart öppnar årets första omgång för att få stöd från Klimatklivet för att minska ditt företags utsläpp. Under 2024 finns tre ansökningsomgångar för Klimatklivet och det finns möjligheter för organisationer och företag att söka stöd för klimatinvesteringar. Nytt för i år är att varje ansökningsomgång är indelad i delar beroende på vad du söker stöd för.

Klimatsmarta upphandlingar i byggbranschen - Event

Anna Denell, Vasakronan och Magnus Fransson, Sustainable Innovation

Kom och lär mer om upphandling för minskat klimatavtryck över fastighetens livscykel. Du får bland annat lyssna till Anna Denell, hållbarhetschef på Vasakronan och utnämnd till årets person inom hållbart byggande 2023.

Flexibilitet och lagring - Webbinar

På bilden står föreläsaren Johanna Lakso utomhus i grön jacka bredvid en laddstolpe.

Varför behöver vi flexibilitet och lagring i energisystemet? Vilka lösningar finns idag och hur ser framtiden ut? Och hur kan du i din roll bidra till implementering och främjandet av dessa lösningar? Jobbar du som kommunal tjänsteperson eller jobbar för ett lokalt energibolag? Då är det här webbinariet för dig!

Elbilens nya syfte – att hjälpa elnätet

Vi får en miljon kronor för att tillsammans med Länsstyrelsen i Jönköpings län undersöka hur länets elbilar kan stötta elnätet genom en förstudie som delvis finansieras av EU-medel.

”Förbränning ska vara träråvarans sista steg – inte första”

Innovation och förnyelse efterfrågas för att möta framtidens krav på skogs- och träindustrin. Ett sätt att få ut fler nyttor ur samma mängd träråvara är att använda den i flera steg innan den till slut går till förbränning, så kallad kaskadanvändning. Linnéuniversitetet, tillsammans med oss på Energikontor Norra Småland och Energikontor Syd, har tagit fram en rapport om kaskadanvändning för att inspirera branschen att våga tänka nytt.

Biogasen har fortsatt viktig roll i länet

Produktion, infrastruktur och användning av biogas fortsätter att öka. Det visar den årliga uppföljningen av länets biogasöverenskommelse.

Framtidsspaning och workshop för klimatsmart byggbransch

Lyssna till Åsa Lindell från Byggföretagen som spanar in i framtiden och var med och hitta lösningar för klimatsmart byggande tillsammans med andra aktörer i branschen. Välkommen till Werket den 9e november!

Mer pengar till föreningen med energieffektiviseringar

Emil Fritzell och Jakob Helander, Mullsjö idrottsförening

Mullsjö idrottsförening har sparat både kilowattimmar och kronor på att energieffektivisera sin klubbstuga. Pengar som går rakt tillbaka till fotbollsverksamheten och till nya investeringar i framtiden.

Kreativa lösningar för en klimatsmart byggbransch

Publik som lyssnar till pitchare i Klimatpitchen

Idag var det dags för Klimatpitchen på Elmia och vi fick ta del av många klimatsmarta lösningar för att göra bygg- och fastighetssektorn klimatneutral.

Ständig utveckling för länets energi- och klimatrådgivare

Kompetensutveckling är viktigt för att kunna möta de rådsökandes behov. Några av länets energi- och klimatrådgivare är nu uppdaterade med det senaste kring ventilation. Henric Davidsson, energi- och klimatrådgivare i Värnamo, är en av de som var med och besökte IV Produkt i förra veckan.

Många vill vara med och göra byggbranschen klimatsmart

Flerbostadshus och en grön innergård

Det är stort engagemang och många bra diskussioner när aktörer i bygg- och fastighetssektorn möts för att bli klimatneutrala. Var med du också!

Innovationsplattform - Pilotsatsning i Gnosjö

Projektledare Natalia Jones utomhus med en grön buske i bakgrunden, hon ser glad ut.

Kommunen och näringslivet i Gnosjö spelar en viktig roll i vårt projekt EFFEKT vars syfte är att accelerera utvecklingen av ett hållbart och tillförlitligt energisystem i Jönköpings Län.

Energi- och klimatrådgivningen var avgörande för Björns satsning

Björn Thyselius framför sina solcellspaneler

Björn Thyselius har precis installerat 44 solcellspaneler på sin gård på Torsvik utanför Jönköping. - Vore det inte för kontakten med energi- och klimatrådgivningen hade det nog aldrig blivit av, säger han.

Var vill du ha en laddstolpe?

Laddstolpe för elbil framför Askeryds kyrka

Det behövs fler laddbara fordon i Sverige. Men då behövs även fler möjligheter att ladda sin elbil. Ett gott exempel är Aneby pastorat som nyligen investerat i publika elbilsladdare vid sina kyrkor som möjliggör elbilsladdning på landsbygden.

Vad är viktigt för att få till laddinfrastuktur och tankinfrastruktur för vätgas?

Elbil som laddas

I ett gemensamt regeringsuppdrag ska Energimyndigheten och Trafikverket ta fram ett nationellt handlingsprogram för laddinfrastruktur och tankinfrastruktur för vätgas för lätta och tunga fordon. I januari 2023 publicerades en delrapport om uppdraget, där vi tillsammans med Länsstyrelsen har lämnat inspel med erfarenheter från Jönköpings län.

Under 2023 fasas T8 & T5-lysrör ut efter EU-beslut

T8/T5-lysrör i taket på en industri

T5-lysrör, T8-lysrör och kompaktlysrör fasas 2023 ut från marknaden. De innehåller kvicksilver och är inte lika effektiva som LED-alternativ. Utfasningen beräknas pågå i cirka fem år. Så småningom kommer det inte längre gå att köpa lysrör som innehåller kvicksilver.

Koldioxidskatt på biogas - en logisk tankevurpa

Biogasanläggning

Som sockerskatt på broccoli? Många drabbas när biogasen nu inte längre är befriad från koldioxidskatt trots att den på många sätt gynnar klimatomställningen.

Från noll till tre laddplaner i länet

Symbol för elbilsladdare

I takt med att klimatomställningen går framåt ökar kommuners behov av att ha en plan för laddinfrastruktur. Genom vårt projekt FASTR får tre av kommunerna i Jönköpings län nu stöd i att ta fram just det.

Så ska länet möta det ökade behovet av el

Carlos Pettersson, verksamhetsledare på Energikontor Norra Småland

För att säkra konkurrenskraften i länet startar vi nu ett nytt projekt delvis finansierat av EU-medel. Tillsammans med Länsstyrelsen och Gnosjö kommun får vi 16,9 miljoner kronor för att arbeta för ett hållbart och tillförlitligt energisystem.

Miljonsatsning på klimatneutral bygg- och fastighetssektor i länet

Byggkranar mot blå himmel

Ett nytt projekt ska bidra till minskad energianvändning och växthusgasutsläpp genom att öka kunskap, innovation och samverkan i bygg- och fastighetssektorn i länet.

Rekordhögt söktryck på energi- och klimatrådgivningen

Illustration med texten "Nio av tio genomför åtgärder efter kontakt med kommunal rådgivare"

Under 2022 var det rekordhögt söktryck på den kommunala energi- och klimatrådgivningen. Undersökningen som Energimyndigheten har gjort visar också att 9 av tio rådsökande anger att rådgivningen har eller kommer att leda till energibesparing för dem.

Tre snabba om vätgas

John Marthinson

Vad är vätgas och hur kan det användas? Och hur ser egentligen framtiden ut för vätgas? Vår projektledare John Marthinson svarar.

Intresset för biogas ökar hos lantbrukarna

Ko på en grön äng.

I oktober 2021 invigdes en biogasmack i Eksjö. Stolta ägare till macken är bönderna från Hagelsrums gård. Det är den första gården som med hjälp av det statliga investeringsstödet Klimatklivet etablerar en tankstation på en ”vit fläck” på den svenska biogaskartan.