Nyheter

Nyheter

Nyheter från Energikontoret

Hur gick det sen? Investerade i ellastbil efter provkörning

Chaufför Ahmad Helal på Västbo Transport framför ellstbilen han kör.

Sedan i höstas och fram till och med 31 maj i år erbjuder vi åkerier och företag fem dagars kostnadsfri provkörning av el- och biogasfordon i samarbete med Svenstigs och Atteviks. Västbo Transport är ett av åkerierna som provkört i sin verksamhet och nu har de två egna ellastbilar i fordonsflottan.

Rekordhögt söktryck på energi- och klimatrådgivningen

Illustration med texten "Nio av tio genomför åtgärder efter kontakt med kommunal rådgivare"

Under 2022 var det rekordhögt söktryck på den kommunala energi- och klimatrådgivningen. Undersökningen som Energimyndigheten har gjort visar också att 9 av tio rådsökande anger att rådgivningen har eller kommer att leda till energibesparing för dem.

Dags att söka elkostnadsstöd för elintensiva företag

Kvinna som håller i en metalldetalj i industrimiljö.

Från den 6 mars kan du som har ett elintensivt företag ansöka om elkostnadsstöd. Totalt finns 2,4 miljarder kronor att söka under 2023. Du kan ansöka om stöd på minst 50 000 kr och du kan få stöd upp till 2 miljoner euro. Perioden du kan söka stöd för är oktober-december 2022.

Slutkonferens för ATTRACT

I bilden står det ATTRACT slutkonferens följt av loggorna för Energikontoret, regionen och för EU.

Varmt välkommen på slutkonferens för projektet ATTRACT den 23 februari kl. 9-13:00.

Hur gick det sen? En knuff i rätt riktning

Marcus Hellström står med sin cykel utomhus, vädret är mulet men Marcus ler.

I Vaggeryds kommun jobbar Marcus Hellström som högstadielärare. Han pendlar varje dag från Jönköping, numera mestadels genom samåkning men också genom kombinationspendling. Han tar då cykeln till busshållplatsen och sen bussen till jobbet. Det här var inget alternativ innan arbetsgivaren genom vårt projekt erbjöd gratis test av kollektivtrafik.

Hur gick det sen? Den kommunikativa resan mot ett grönt Sävsjö

Sofie Andersson och Linda Ståhlgren

Sävsjö är en av de kommuner som deltagit i en utbildning för strategisk hållbarhetskommunikation som erbjudits inom två av våra projekt. Läs om hur de arbetat vidare inom sin verksamhet.

Sänk elanvändningen i ditt företag

Fyra personer syns på bilden, det är våra experter som kan hjälpa företag med energieffektivisering.

Som företagare har du stenkoll på din kärnverksamhet och hur du ska optimera den. Och precis som din verksamhet kräver expertkunskap, krävs det expertkunskap för att optimera energianvändningen på er anläggning. Det är där vi på Energikontor Norra Småland kommer in i bilden. Många företag kan ganska enkelt sänka sin energianvändning med 10 procent. Vi hjälper dig att hitta de små förändringarna som kan skapa stor skillnad.

Tre snabba om vätgas

John Marthinson

Vad är vätgas och hur kan det användas? Och hur ser egentligen framtiden ut för vätgas? Vår projektledare John Marthinson svarar.

Många små förändringar skapar effekt

Annika Runnérus är en blond kvinna med blåa ögon som ler stort.

I vår serie Hur gick det sen? Möter vi deltagare som testat någon prova-på-aktivitet genom projektet ATTRACT. Här får du läsa om Annikas upplevelse av hållbar arbetspendling och attraktivitet hos arbetsgivaren.

Nytt elstöd till hushåll för slutet av 2022

Elledningar

Hushåll i hela Sverige omfattas av ett nytt elstöd för perioden november-december 2022.

Intresset för biogas ökar hos lantbrukarna

Ko på en grön äng.

I oktober 2021 invigdes en biogasmack i Eksjö. Stolta ägare till macken är bönderna från Hagelsrums gård. Det är den första gården som med hjälp av det statliga investeringsstödet Klimatklivet etablerar en tankstation på en ”vit fläck” på den svenska biogaskartan.

Lediga jobb - vi söker två projektledare

Tjej med ljust lockigt hår och glasögon som ler glatt.

Att hitta vägar för att öka takten i energi- och klimatomställningen är viktigare än någonsin. Nu har du chansen att komma och jobba med oss i dessa frågor.

Så kan vinden få mer kraft

Vindkraftverk på ett fält

Samverkan, kunskap, god planering och delaktighet är alla avgörande faktorer för att främja etablering av vindkraft i Jönköpings län.

Rekommendationer som ger reell effekt för mer hållbar arbetspendling

Projektledare Mattias Bodin håller möte om rekommendationerna för en av projektets deltagande organisationer.

Projektet ATTRACT lider mot sitt slut och vi börjar knyta ihop säcken. Just nu genom att besöka alla organisationer som deltagit i projektet för att presentera resultat, och ge dem våra bästa rekommendationer kring hållbar arbetspendling på just deras arbetsplats.

Ökad produktion och användning av biogas i länet

Den nationella biogassymbolen visar att fordonet går på just biogas.

Biogasöverenskommelsen som undertecknades av alla kommuner i länet 2018 fortsätter att ge resultat. Det visar den årliga uppföljningen som gjordes på Kommunalt forum* i december.

Hur gick det sen? Cykelutmaning sporrade till hållbar arbetspendling

På bilden syns Malin Andersson som jobbar på socialförvaltningen i Sävsjö kommun. Hon har blont hår och glasögon.

Sävsjö kommun har deltagit i vårt projekt om hållbar arbetspendling. De har testat flera olika erbjudande, bland annat möjligheten att få kollektivtrafikkort gratis under en period. Malin Andersson är socialsekreterare i kommunen och hon hakade på en cykelutmaning som arbetsgivaren genomförde för att uppmuntra fler att ta cykeln till jobbet.

Så har Reftele gjuteri energieffektiviserat

På bilden syns David Stenberg, delägare i Reftele gjuteri. Han står framför en hylla med mängder av produkter som de har gjutit.

Nu mer än någonsin behöver företag effektivisera sin energianvändning. Låt dig inspireras av Reftele gjuteri och deras arbete med energieffektivisering.

Distansarbete - en omvärldsbevakning

Bilden är en illustration över en person som sitter hemma och jobbar vid ett skrivbord.

Hur blir man en mer attraktiv och hållbar arbetsgivare genom att erbjuda distansarbete? I denna omvärldsbevakning av forskning som gjorts på distansarbete före, under och efter pandemin finns fallgropar att undvika och lärdomar att inspireras av.

"Energikrisen har skapat en omställningskraft som är jättestark"

Energikontorets verksamhetsledare Carlos Pettersson framför ett kraftverk

Det är bråda dagar här på Energikontor Norra Småland. I och med energikrisen är det fler företag än någonsin som hör av sig för att få råd och stöd.

Tillsammans för att klara energikrisen

Bilden visar symbolen för länskampanjen. Symbolen består av en rund  on/offknapp runt den finns texten Tillsammans sparar vi el för Jönköpings län.

Tillsammans ska vi hjälpa länet i energikrisen, nu startas en länsgemensam elsparkampanj.

Hur gick det sen? Bli hälsosammare

På bilden syns Selena Gripskog, hon står utomhus framför blommande buskar. Hon har blont hår och en blommig tröja.

Selena Gripskog har varit en av deltagarna i vårt projekt ATTRACT. Genom projektet gjorde hon en hälsoanalys som sen har utvecklats till en livsstilsförändring. Hälsoanalysen var en av förmånerna som hennes arbetsgivare erbjöd genom vårt projekt.

Fler företag kan få sänkt skatt för energikostnader

Bilden visar en hand som stoppar i ett mynt i en vit spargris

Nu kan fler företag ansöka och få sänkt energiskatt, även retroaktivt. Skatteverket har efter prövning i högsta förvaltningsdomstolen fått nya riktlinjer.

Klart med stöd till elanvändare i södra Sverige

Kraftledning

Det är nu beslutat att elanvändare i södra Sverige, elområde 3 och 4, ska få ekonomiskt stöd för att hantera onormalt höga elpriser.

Succé för flytande biogas-projekt

Lastbil på väg

Under projektet Drive LBG har flytande biogas fått ett stort uppsving och projektet har skapat fina förutsättningar för att drivmedlet ska fortsätta öka i popularitet.

Är fossilfria lastbilar något för oss?

Ellastbil utanför Gunnars Tråd AB

Vi ger åkerier och företag möjligheten att testa el- och biogasfordon i sin egen vardagsmiljö genom vårt transportprojekt FASTR.

Enkel energibesparing för företag

Kraftverk i solnedgång

Att spara energi och pengar är mer aktuellt än någonsin, men hur gör man egentligen? Hur hittar man de små enklare sätten att spara kilowattimmar? Det ska vi försöka ge svar på här. Det finns många åtgärder att genomföra som inte behöver innebära stora investeringar.

FASTR on tour fortsätter att besöka kommuner i länet

Elbil som som laddar el vid en laddstolpe på en parkeringsplats. I förgrunden syns löv i höstfärger.

I höst startade FASTR on tour, en turné där några projektledare från projektet FASTR åker ut och besöker kommuner i länet och berättar om höjdpunkter från projektet. Hittills har Vaggeryds kommun, Eksjö kommun, Habo kommun och Nässjö kommun fått besök av oss. Där har vi träffat bland annat kommunstyrelsen, näringslivschefer, miljöstrateger, kommunchefer och representanter från kommunala energibolag.

Hur sparar du kilowattimmar?

På bilden syns Carlos Pettersson, verksamhetsledare på Energikontoret och projektledare Oskar Sundholm.

Just nu behöver vi alla hjälpas åt #varjekilowattimmeräknas

Axjo Plastics cirkulära företagande

På bilden syns Axjo Plastics VD Jacob Nilsson

Att inspireras av andra och att inte behöva uppfinna hjulet igen är bra. I vårt projekt RE:AGERA vill vi sprida goda exempel på grön omställning som företag i länet har genomfört, för att du ska hitta inspiration och motivation till ditt företags omställning.

Hur gick det sen? Bli cykligare

På bilden står Matthias bredvid den elcykel han fått testa genom projektet ATTRACT.

Matthias Hallernäs som jobbar på Jönköping Energi fick under en veckas tid chansen att testa att pendla med elcykel. Testveckan erbjöds av arbetsgivaren genom vårt projekt ATTRACT.

Klimatarbete som konkurrensmedel - en workshop

Bild som ska symbolisera att jobba med hållbarhet på ett strukturerat sätt.

Klimatet står högt på agendan såväl inom näringslivet som hos lagstiftarna. Kraven ökar, både från kunder och från större företag.

Vad ska du som fastighetsägare tänka på inför köp av laddinfrastruktur?

Person som laddar en elbil.

Den 19 oktober kl. 8:30-9:30 bjuder vi in dig som är fastighetsägare eller representant från bostadsrättsförening till ett frukostmöte om laddinfrastruktur.

Träffa en energi- och klimatrådgivare på bomässan på Elmia 7-9 oktober

Tre lysande taklampor i rad i en hemmamiljö .

Under bomässan på Elmia den 7-9 oktober finns våra energi-och klimatrådgivare i monter G-711. Kom och träffa oss, vi ger råd och vägledning om hur du kan minska din elanvändning.

Energieffektivisering - Hitta onödig förbrukning

Kraftverk i solnedgång

Den 19 oktober kl. 8-13:30 bjuder vi in dig som företagare till ett kostnadsfritt seminarium på temat Energieffektivisering. Lär dig mer om hur mätning kan identifiera energitjuvar, reducera elförbrukningen och därmed elkostnaderna. Seminariet är en del av Klimatveckan och arrangeras tillsammans med Almi Jönköping.

Tre snabba om offentliga organisationer och co-working spaces

Lydia Olofsgård som arbetar på Energikontoret.

Co-working spaces eller så kallade distansarbetshubbar har funnits länge men främst varit ett fenomen som synts i storstäder och bland privata företag. Men, var är de offentliga arbetsgivarna i detta och behöver det nödvändigtvis vara ett storstadsfenomen? Detta har vår kollega Lydia Olofsgård precis hållit ett webbinarium om.

Hur kan jag minska mitt företags energikostnader?

Bild på en glödlampa mot grön bakgrund

Den 2 november klockan 10-11:00 erbjuder vi dig ett kostnadsfritt webbinarium med tips på hur du kan minska företagets energianvändning utan stora investeringar.

Energikontoret mobiliserar med anledning av energiläget

Person som jobbar på gjuteri häller smält metall i en form.

Det rådande energiläget, med höga energipriser och risk för stor effektproblematik under vinterns kallaste dagar, har inte undgått någon. Så vad gör vi på Energikontor Norra Småland i detta läge?

Nytt nätverk startat inom bygg- och fastighetssektorn

Bild på Energikontor Norra Smålands roll-up med texten: Samlad kraft för ett hållbart Jönköpings län.

Att kroka arm och hjälpas åt när man står inför gemensamma utmaningar är smart, och det var precis det som hände när nätverket Samverkan för klimatneutralt byggande tog avstamp.

Tranås kommun i topp i Cykelfrämjandets utmärkelse

En kvinna som svischar förbi på sin elcykel på väg till jobbet.

Under den årliga cykelkonferensen som i år gick av stapeln i Värnamo utsåg Cykelfrämjandet Sveriges cykelfrämjarkommun. I topp i kategorin Små kommuner (mindre än 50 000 invånare) hamnade Tranås på en välförtjänt tredjeplats.

Miljoninvesteringar i el- och vätgasstationer för lastbilar i Jönköpings län

Lastbilar på logistikområde

Energimyndigheten beslutade nyligen vilka organisationer som får investeringsstöd för att bygga nya publika laddstationer för el och nya tankstationer för vätgas till lastbilar. Stödet ges genom satsningen Regionala elektrifieringspiloter för tunga transporter och ska påskynda energiomställningen av godstransporter i Sverige. I Jönköpings län är det många som får ta del av stödet.

Värnamo kommun nöjda med test av ellastbil

Ellastbil.

Under några dagar i början av juni testade Värnamo kommuns gatu- och parkförvaltning en ellastbil i sin verksamhet. Chaufförerna som provkörde är positivt överraskade av både räckvidd och styrka.

Webbinarium: Hur arbetar vindkraftsprojektörer?

Sex vindkraftverk på ett fält med en regnbåge i bakgrunden.

Välkommen på ett webbinarium den 26 augusti med fokus på hur projektörer arbetar när vindkraftsprojekt utvecklas.

FASTR förlängs till oktober 2023

Illustration av ett grönt tankmunstycke med en stor grön droppe.

Under våren har det blivit klart att vårt stora transportprojekt FASTR – Snabbare omställning till fossilfria transporter i Jönköpings län förlängs ända fram till 31 oktober 2023. Det tidigare datumet för avslut var 30 september 2022.

Energikontoren Sverige i storsatsning för att stötta företag med klimatomställningen

Fem personer runt ett konferensbord i ett möte.

Omställningslyftet heter satsningen där sex av landets energikontor deltar för att stötta företag i klimatomställningen. Sammanlagt kommer 150 miljoner kronor att användas för att coacha och inspirera företagen, visa på affärsmöjligheter och skapa konkurrenskraft i klimatförändringarnas tid.

Walk the talk – ta er hållbarhets-kommunikation från teori till praktik

Porträtt av Helen Iwefors och Amelie Furborg.

Välkommen till en inspirerande timme om hållbarhetskommunikation i praktiken. På vårens tredje inspirationsföreläsning, som hålls den 14 juni, möter vi PR-specialisterna Amelie Furborg och Helen Iwefors.

Digitaliseringsdag lockade företag inom tillverkningsindustrin

Ett tjugotal besökare i gula reflexvästar på AD-Plasts produktionslokal.

Energikontor Norra Småland har tillsammans med Almi Jönköping och projektet Inkomst 4.0 arrangerat en digitaliseringsdag för små och medelstora företag inom Jönköpings län. Eventet lockade 16 företag inom tillverkningsindustrin som ville lära sig mer om digitalisering.

Lokal, kostnadsfri och opartisk energirådgivning

Kvinna i orange tröja med stora svettfläckar under armarna står framför en fläkt.

Visste du att den kommunala energi- och klimatrådgivningen är kostnadsfri och opartisk för  både hushåll, organisationer och små och medelstora företag?

Ta ditt varumärke ett steg längre genom hållbarhetstänk

Porträtt av Helena Nordström.

Nu är det dags för vårens andra inspirations-föreläsning på temat hållbarhetskommunikation. Den 20 maj möter vi Helena Nordström, VD och grundare av företaget Placebrander. Helena kommer att ge flera inspirerande exempel på organisationer som har lyckats ta sitt varumärke ett steg längre genom att bygga på med hållbarhetstänk.

Blir 2022 samåkningens år?

Nathalie Gustafsson står framför en bil.

Med slopade Coronarestriktioner och höga bränslepriser är samåkning något som lockar allt fler. För somliga handlar det om att spara pengar, andra vill minska sin miljöpåverkan eller kunna ta sig till jobbet utan ansträngningen framför ratten. Nathalie Gustafsson som bor i Jönköping har samåkt ända sedan 2017, då hon började arbeta på socialförvaltningen i Vaggeryds kommun. Hon ser många fördelar, inte minst att slippa införskaffa en andra bil.

Frukostmöte: Hur bemöter du efterfrågan av de laddbara elbilarna?

Elbil på laddning

Välkommen på ett frukostmöte i Värnamo för er som är fastighetsägare eller bostadsrättsförening onsdagen den 27 april kl. 7.30 - 9.00.

Vi söker kommunikatörer

Texten Bli en av oss i vitt mot grön bakgrund.

Vill du som kommunikatör ha en viktig roll i att öka takten i energi- och klimatomställningen? Har du en stark vilja att använda din kompetens och kunskap för att göra skillnad? Vill du jobba brett med kommunikation och marknadsföring, både strategiskt och operativt, med stort stöd av ett gäng kollegor som gillar att jobba ihop och lära av varandra? Då är det kanske dig vi söker!

Webbinarium: Effektanalys och styrning som verktyg för minskad energikostnad

Illustration av en gul glödlampa.

Energikontor Sydost bjuder, i samverkan med Energikontor Norra Småland, in till ett webbinarium den 26 april med fokus på elpris, elanvändning och elproduktion.

Ny styrelse för Energikontoren Sverige

Porträttbilder på personerna i styrelsen för Energikontoren Sverige 2022.

Den globala uppvärmningen går att begränsa, om vi sätter in åtgärder på bred front nu. Det är huvudbudskapet i den senaste av klimatpanelen IPCCs senaste rapport. Viktiga aktörer för den svenska omställningen till fossiloberoende är Energikontoren Sverige som precis valt en ny styrelse, där Energikontor Norra Smålands verksamhetsledare Carlos Pettersson får fortsatt förtroende.

Preems resa till ett hållbart varumärke

Porträtt av Helene Samuelsson.

Nu bjuder vi in till inspirationsföreläsningar under våren 2022 på temat hållbarhetskommunikation. Först ut är Helene Samuelsson, före detta kommunikationschef på Preem och idag chef för politik och kommunikation på Energiföretagen.

Webbinarium: Planera för vindkraft

Sex vindkraftverk på ett fält.

Webbinariet, som hålls den 25 mars, fokuserar på betydelsen av att utgå från bra underlag vid planering för vindkraft.

550 miljoner till regionala elektrifieringspiloter

Tankstation för vätgas med texten Tanka vätgas här! på väggen.

Regeringen har beslutat om statligt stöd till regionala elektrifieringspiloter med ladd- eller tankinfrastruktur för vätgas för tunga fordon. Syftet med stödet är att skynda på omställningen till elektrifierade tunga transporter. Under 2022 finns 550 miljoner kronor avsatt för stödet.

Hur kan ert hållbarhetsarbete ge nöjdare anställda och ett starkare varumärke?

Medarbetare på väg till bilen för att samåka.

Vi på Energikontor Norra Småland driver i samverkan med Länsstyrelsen i Jönköping satsningen ATTRACT. Kärnan i projektet handlar om hur organisationer kan jobba med insatser som bidrar till att sänka koldioxidutsläppen från arbetspendlingen och som stärker organisationens attraktivitet som arbetsgivare.

Stärk er konkurrenskraft genom klimatredovisning och klimatberäkningar

Illustration webbinarium

Information om produkters och företags klimatpåverkan har blivit en allt viktigare fråga. Vill ni som företag ligga i framkant, få tips och hjälp på hur ni kan agera proaktivt mot kunder och leverantörer och hur ni kan stärka ert varumärke? Då ska ni vara med på vårt webbinarium om klimatredovisningar och klimatberäkningar den 22 februari kl. 09:00-11:00.

Lönebonus och milersättning för hållbara arbetsresor - kan man göra så?

En man står och demonstrerar hur en elcykel fungerar.

Högre lön för anställda som pendlar hållbart? Ja, så ser verkligheten ut för de anställda på Malmöföretaget .edge.

Matthias tar tvåhjulingen från Habo till Jönköping!

Mattias står en solig dag vid cykelstället utanför Jönköpings Energi.

Det är fredagseftermiddag och om någon timma är en något annorlunda arbetsvecka över för Matthias Hallernäs från Habo. Matthias arbetar på Jönköping Energi och har under en vecka testat att arbetspendla till Jönköping med elcykel.

Ny förstudie: Vill du samverka för minskad klimatpåverkan i bygg- och fastighetssektorn?

Siluett av byggnadsställningar, armeringsjärn och tre byggarbetare i solens uppgång.

I mitten på december beslutade Tillväxtverket att bevilja oss stöd för vår nya förstudie Samverkan för minskad klimatpåverkan i bygg- och fastighetssektorn i Jönköpings län. Förstudien, som ska pågå under större delen av 2022, ska leda fram till en samverkan kring hållbarhetsfrågor och erfarenhetsutbyten.

Webbinarium om biodrivmedel av restprodukter från skog 18 januari

Solstrålar över en gångstig i tät granskog.

Inbjudan till ett webbinarium om biodrivmedel av restprodukter från skog i Jönköpings län den 18 januari.

Bli bussigare du med!

Porträtt på Helen Olofson. Hon står framför en tegelvägg och håller upp en smartphone med Jönköpings länstrafiks applikation.

Det är en kall men frisk morgon och det känns i hela kroppen att vintern börjar smyga sig på. Jag tittar upp mot himlen, några solstrålar tränger igenom och värmer mitt frusna ansikte. Jag väntar på Helen Elofson som till vardags jobbar som svensklärare på Vuxi12. Hon är en av de som valt insatsen ”bli bussigare”, som innebär att man som anställd på Eksjö kommun får testa på att åka kollektivt under en period – helt gratis.

Inbjudan till träff om vindkraftens påverkan på människors intressen

Sex vindkraftverk på ett fält med blå himmel i bakgrunden och en svag regnbåge över himmeln.

Projekt Kraftsamling Vindkraft i Jönköpings län arrangerar den 30 november en digital träff med temat Vindkraftens påverkan på människors intressen för dig som är miljöinspektör, planerare eller strateg på en kommun, politiker i länet eller som arbetar på Länsstyrelsen i Jönköpings län.

"Mer biogas! För ett hållbart Sverige"

Några av deltagarna på genomgången av utredningen "Mer biogas! För ett hållbart Sverige" (runt bordet från vänster): Ulrika Lahti, Dan Waldemarsson, Emil Hesse, Erik Andersson, Christina Odén, Erik Bromander och till höger Anna Olsson.

Regional utveckling och Energikontor Norra Småland (FASTR) bjöd in deltagarna för en genomgång av utredningen "Mer biogas! För ett hållbart Sverige".

Ministerbesök på klimatklivsatsningar

Per Bolund, finansmarknads- och bostadsminister, får en demonstration av hur det går till att tanka en lastbil med flytande biogas.

Finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund (mp) besökte den 20 januari två klimatklivsatsningar i Jönköpings kommun.

Ny bok om biogas i det hållbara samhället

Boken ”Biogas i det hållbara samhället”

I höstas kom en ny bok om biogas, utgiven av Biogas Research Center, som beskriver några av alla de platser i Sverige där biogasen gör skillnad och ger stora miljövinster.

Film: Så enkelt att tanka biogas

Biogasfilmen skärmdump

Projekt FASTR har varit med och tagit fram en film som visar just hur enkelt det är att tanka biogas - faktiskt lika enkelt som att tanka andra drivmedel.

Hållbara transporter behöver rätt infrastruktur – ny regional plan ska ge stöd

Motorväg på natten

För att minska utsläpp av växthusgaser i Jönköpings län behöver transporterna bli hållbara. Transportsektorn står för en stor del av länets utsläpp. För att utsläppen ska minska behövs det större möjligheter att använda förnybara drivmedel. En ny regional plan för Jönköpings län, framtagen av Länsstyrelsen, ska göra det lättare för ansvariga att ställa om.

Biogasdag på torget i Sävsjö

Carina Strand, FordonsGas Sverige AB, Oskar Sundholm, Energikontor Norra Småland, Rasmus Steinwall och Veronika Johansson, båda Sävsjö kommun.

Den 15 november gavs det på torget i Sävsjö tillfälle att uppleva och se hur lantbruket bidrar till en hållbar och säker framtid. FASTR fanns naturligtvis på plats för att prata biogas med de andra deltagarna och med besökare.

Doktorander studerade biogaslösningar i Jönköpings län

Doktorander vid Linköpings universitet presenterar sitt arbete om biogaslösningar i Jönköpings län.

I samband med Biogas Research Centers (BRC:s) stormöte i slutet av november redovisade doktorander från Linköpings universitet det arbete om biogaslösningar i Jönköpings län som de har ägnat sig åt under hösten.

Detta händer i FASTR i höst

Lastbil på väg genom skog

I FASTR, vårt stora projekt för omställning till fossilfria transporter i Jönköpings län, händer det mycket i höst. Här presenterar vi en del av detta.