Nyheter
Nyheter från Energikontoret
Så fick biogasen en viktig roll i Jönköpings län

Från hopplöshet till framgångssaga; den regionala överenskommelsen för biogas har lett till stora framsteg för biogasanvändningen i länet.
Så lyckades Nässjö etablera tre snabbladdare för lastbilar på rekordtid

På Gamlarps industriområde har Nässjö kommun invigt tre snabbladdare för yrkesfordon och privata fordon. Många tittar nu på Nässjö, hur lyckades de?
Webbinarium - Förändringar på elmarknaden

Just nu genomförs flera stora förändringar på elmarknaden. Har du koll på hur de funkar och hur de påverkar din elfaktura?
Lär mer om framtidens fastighetssdrift, 29 augusti

Den 29 augusti bjuder vi in till en spännande föreläsning på temat framtidens fastighetsdrift.
Ständig utveckling för länets energi- och klimatrådgivare

Kompetensutveckling är viktigt för att kunna möta de rådsökandes behov. Några av länets energi- och klimatrådgivare är nu uppdaterade med det senaste kring ventilation. Henric Davidsson, energi- och klimatrådgivare i Värnamo, är en av de som var med och besökte IV Produkt i förra veckan.
Många vill vara med och göra byggbranschen klimatsmart

Det är stort engagemang och många bra diskussioner när aktörer i bygg- och fastighetssektorn möts för att bli klimatneutrala. Var med du också!
Bli vår nya projektledare

Vill du jobba brett med det regionala näringslivets energiomställning och höja kunskapen om hållbara och energieffektiva metoder inom bygg, fastighet och industri, med stort stöd av ett gäng kollegor som gillar att jobba ihop och lära av varandra? Då har vi något för dig!
Innovationsplattform - Pilotsatsning i Gnosjö

Kommunen och näringslivet i Gnosjö spelar en viktig roll i vårt projekt EFFEKT vars syfte är att accelerera utvecklingen av ett hållbart och tillförlitligt energisystem i Jönköpings Län.
Dags att söka elstöd!

Nu är det dags att söka elstöd för dig med näringsverksamhet i elområde 3 eller 4. Regeringen har beslutat om ett stödpaket för företag som drabbats av höga elpriser. Här får du den viktigaste informationen att känna till.
Hur gick det sen? Laddplan i Habo kommun

Habo är en av tre kommuner i länet som snart kan ha en plan för laddinfrastruktur på plats efter att ha fått lotsning i sitt arbete genom vårt projekt FASTR.
Energi- och klimatrådgivningen var avgörande för Björns satsning

Björn Thyselius har precis installerat 44 solcellspaneler på sin gård på Torsvik utanför Jönköping. - Vore det inte för kontakten med energi- och klimatrådgivningen hade det nog aldrig blivit av, säger han.
Sök stöd från Klimatklivet!

Har du en idé om en investering som leder till minskade utsläpp av växthusgaser? Kräver idén finansiellt stöd för att kunna genomföras? Då kan du söka stöd från Klimatklivet.
Workshop om cirkulär ekonomi 22 augusti

Nyfiken på hur ni kan bli mer cirkulära i ert företag? Vet du inte riktigt hur ni ska gå tillväga? Då har vi en workshop för dig!
Lär mer om hållbart byggande 25 maj

Välkommen på halvdagsseminarium och workshop och få svar på frågorna; Hur kommer klimatförändringarna drabba länet? Vad har man lärt sig om hållbart byggande i projektet S2C? Och hur kan vi få verkstad i arbetet mot en klimatneutral bygg- och fastighetssektor?
"Vi fick blodad tand i vår energiiver" Ett gott exempel från Carlfors Bruk

"Vi fick blodad tand i vår energiiver" så säger Fredrik Målberg om Carlfors Bruk och deras arbete med energieffektivisering.
Vet era kunder att ni har energieffektiviserat? Välkommen på workshop!

Har ni energieffektiviserat verksamheten, blivit mer cirkulära eller bytt till miljövänligare material? Om ja, vet era kunder om det?
Var vill du ha en laddstolpe?

Det behövs fler laddbara fordon i Sverige. Men då behövs även fler möjligheter att ladda sin elbil. Ett gott exempel är Aneby pastorat som nyligen investerat i publika elbilsladdare vid sina kyrkor som möjliggör elbilsladdning på landsbygden.
Vad är viktigt för att få till laddinfrastuktur och tankinfrastruktur för vätgas?

I ett gemensamt regeringsuppdrag ska Energimyndigheten och Trafikverket ta fram ett nationellt handlingsprogram för laddinfrastruktur och tankinfrastruktur för vätgas för lätta och tunga fordon. I januari 2023 publicerades en delrapport om uppdraget, där vi tillsammans med Länsstyrelsen har lämnat inspel med erfarenheter från Jönköpings län.
Så kan ett företagsbesök gå till

Luni Metall i Hillerstorp är ett av många företag som fått besök av oss på Energikontor Norra Småland. Under ett företagsbesök ställer våra energiexperter en mängd olika frågor om er verksamhet för att skapa sig en bild av var det finns besparingspotential, men också om det finns passande stöd att söka för att kunna göra investeringar för sin gröna omställning. Under besöket går man också en rundvandring i lokalerna för att titta på maskiner, ventilation, uppvärmning, belysning med mera.
Under 2023 fasas T8 & T5-lysrör ut efter EU-beslut

T5-lysrör, T8-lysrör och kompaktlysrör fasas 2023 ut från marknaden. De innehåller kvicksilver och är inte lika effektiva som LED-alternativ. Utfasningen beräknas pågå i cirka fem år. Så småningom kommer det inte längre gå att köpa lysrör som innehåller kvicksilver.
Koldioxidskatt på biogas - en logisk tankevurpa

Som sockerskatt på broccoli? Många drabbas när biogasen nu inte längre är befriad från koldioxidskatt trots att den på många sätt gynnar klimatomställningen.
Stöd för att skapa investeringskoncept för genomförande av energiplaner

Kommuner har en nyckelroll i Sveriges energiomställning och en stor potential i att genomföra omfattande åtgärder för förnybar energi och energieffektivisering. Nu öppnar nästa utlysningsperiod från EUCF (European City Facility). Då är det som kommun eller grupp av kommuner möjligt att söka medel för att utveckla investeringskoncept för att kunna förverkliga sina energi- och klimatplaner.
Från noll till tre laddplaner i länet

I takt med att klimatomställningen går framåt ökar kommuners behov av att ha en plan för laddinfrastruktur. Genom vårt projekt FASTR får tre av kommunerna i Jönköpings län nu stöd i att ta fram just det.
Så ska länet möta det ökade behovet av el

För att säkra konkurrenskraften i länet startar vi nu ett nytt projekt delvis finansierat av EU-medel. Tillsammans med Länsstyrelsen och Gnosjö kommun får vi 16,9 miljoner kronor för att arbeta för ett hållbart och tillförlitligt energisystem.
Miljonsatsning på klimatneutral bygg- och fastighetssektor i länet

Ett nytt projekt ska bidra till minskad energianvändning och växthusgasutsläpp genom att öka kunskap, innovation och samverkan i bygg- och fastighetssektorn i länet.
Hur gick det sen? Investerade i ellastbil efter provkörning

Sedan i höstas och fram till och med 31 maj i år erbjuder vi åkerier och företag fem dagars kostnadsfri provkörning av el- och biogasfordon i samarbete med Svenstigs och Atteviks. Västbo Transport är ett av åkerierna som provkört i sin verksamhet och nu har de två egna ellastbilar i fordonsflottan.
Rekordhögt söktryck på energi- och klimatrådgivningen

Under 2022 var det rekordhögt söktryck på den kommunala energi- och klimatrådgivningen. Undersökningen som Energimyndigheten har gjort visar också att 9 av tio rådsökande anger att rådgivningen har eller kommer att leda till energibesparing för dem.
Dags att söka elkostnadsstöd för elintensiva företag

Från den 6 mars kan du som har ett elintensivt företag ansöka om elkostnadsstöd. Totalt finns 2,4 miljarder kronor att söka under 2023. Du kan ansöka om stöd på minst 50 000 kr och du kan få stöd upp till 2 miljoner euro. Perioden du kan söka stöd för är oktober-december 2022.
Slutkonferens för ATTRACT

Varmt välkommen på slutkonferens för projektet ATTRACT den 23 februari kl. 9-13:00.
Hur gick det sen? En knuff i rätt riktning

I Vaggeryds kommun jobbar Marcus Hellström som högstadielärare. Han pendlar varje dag från Jönköping, numera mestadels genom samåkning men också genom kombinationspendling. Han tar då cykeln till busshållplatsen och sen bussen till jobbet. Det här var inget alternativ innan arbetsgivaren genom vårt projekt erbjöd gratis test av kollektivtrafik.
Hur gick det sen? Den kommunikativa resan mot ett grönt Sävsjö

Sävsjö är en av de kommuner som deltagit i en utbildning för strategisk hållbarhetskommunikation som erbjudits inom två av våra projekt. Läs om hur de arbetat vidare inom sin verksamhet.
Sänk elanvändningen i ditt företag

Som företagare har du stenkoll på din kärnverksamhet och hur du ska optimera den. Och precis som din verksamhet kräver expertkunskap, krävs det expertkunskap för att optimera energianvändningen på er anläggning. Det är där vi på Energikontor Norra Småland kommer in i bilden. Många företag kan ganska enkelt sänka sin energianvändning med 10 procent. Vi hjälper dig att hitta de små förändringarna som kan skapa stor skillnad.
Tre snabba om vätgas

Vad är vätgas och hur kan det användas? Och hur ser egentligen framtiden ut för vätgas? Vår projektledare John Marthinson svarar.
Många små förändringar skapar effekt

I vår serie Hur gick det sen? Möter vi deltagare som testat någon prova-på-aktivitet genom projektet ATTRACT. Här får du läsa om Annikas upplevelse av hållbar arbetspendling och attraktivitet hos arbetsgivaren.
Nytt elstöd till hushåll för slutet av 2022

Hushåll i hela Sverige omfattas av ett nytt elstöd för perioden november-december 2022.
Intresset för biogas ökar hos lantbrukarna

I oktober 2021 invigdes en biogasmack i Eksjö. Stolta ägare till macken är bönderna från Hagelsrums gård. Det är den första gården som med hjälp av det statliga investeringsstödet Klimatklivet etablerar en tankstation på en ”vit fläck” på den svenska biogaskartan.
Lediga jobb - vi söker två projektledare

Att hitta vägar för att öka takten i energi- och klimatomställningen är viktigare än någonsin. Nu har du chansen att komma och jobba med oss i dessa frågor.
Så kan vinden få mer kraft

Samverkan, kunskap, god planering och delaktighet är alla avgörande faktorer för att främja etablering av vindkraft i Jönköpings län.
Rekommendationer som ger reell effekt för mer hållbar arbetspendling

Projektet ATTRACT lider mot sitt slut och vi börjar knyta ihop säcken. Just nu genom att besöka alla organisationer som deltagit i projektet för att presentera resultat, och ge dem våra bästa rekommendationer kring hållbar arbetspendling på just deras arbetsplats.
Ökad produktion och användning av biogas i länet

Biogasöverenskommelsen som undertecknades av alla kommuner i länet 2018 fortsätter att ge resultat. Det visar den årliga uppföljningen som gjordes på Kommunalt forum* i december.
Hur gick det sen? Cykelutmaning sporrade till hållbar arbetspendling

Sävsjö kommun har deltagit i vårt projekt om hållbar arbetspendling. De har testat flera olika erbjudande, bland annat möjligheten att få kollektivtrafikkort gratis under en period. Malin Andersson är socialsekreterare i kommunen och hon hakade på en cykelutmaning som arbetsgivaren genomförde för att uppmuntra fler att ta cykeln till jobbet.
Så har Reftele gjuteri energieffektiviserat

Nu mer än någonsin behöver företag effektivisera sin energianvändning. Låt dig inspireras av Reftele gjuteri och deras arbete med energieffektivisering.
Distansarbete - en omvärldsbevakning

Hur blir man en mer attraktiv och hållbar arbetsgivare genom att erbjuda distansarbete? I denna omvärldsbevakning av forskning som gjorts på distansarbete före, under och efter pandemin finns fallgropar att undvika och lärdomar att inspireras av.
"Energikrisen har skapat en omställningskraft som är jättestark"

Det är bråda dagar här på Energikontor Norra Småland. I och med energikrisen är det fler företag än någonsin som hör av sig för att få råd och stöd.
Tillsammans för att klara energikrisen

Tillsammans ska vi hjälpa länet i energikrisen, nu startas en länsgemensam elsparkampanj.
Hur gick det sen? Bli hälsosammare

Selena Gripskog har varit en av deltagarna i vårt projekt ATTRACT. Genom projektet gjorde hon en hälsoanalys som sen har utvecklats till en livsstilsförändring. Hälsoanalysen var en av förmånerna som hennes arbetsgivare erbjöd genom vårt projekt.
Fler företag kan få sänkt skatt för energikostnader

Nu kan fler företag ansöka och få sänkt energiskatt, även retroaktivt. Skatteverket har efter prövning i högsta förvaltningsdomstolen fått nya riktlinjer.
Klart med stöd till elanvändare i södra Sverige

Det är nu beslutat att elanvändare i södra Sverige, elområde 3 och 4, ska få ekonomiskt stöd för att hantera onormalt höga elpriser.
Succé för flytande biogas-projekt

Under projektet Drive LBG har flytande biogas fått ett stort uppsving och projektet har skapat fina förutsättningar för att drivmedlet ska fortsätta öka i popularitet.
Är fossilfria lastbilar något för oss?

Vi ger åkerier och företag möjligheten att testa el- och biogasfordon i sin egen vardagsmiljö genom vårt transportprojekt FASTR.
Enkel energibesparing för företag

Att spara energi och pengar är mer aktuellt än någonsin, men hur gör man egentligen? Hur hittar man de små enklare sätten att spara kilowattimmar? Det ska vi försöka ge svar på här. Det finns många åtgärder att genomföra som inte behöver innebära stora investeringar.
FASTR on tour fortsätter att besöka kommuner i länet

I höst startade FASTR on tour, en turné där några projektledare från projektet FASTR åker ut och besöker kommuner i länet och berättar om höjdpunkter från projektet. Hittills har Vaggeryds kommun, Eksjö kommun, Habo kommun och Nässjö kommun fått besök av oss. Där har vi träffat bland annat kommunstyrelsen, näringslivschefer, miljöstrateger, kommunchefer och representanter från kommunala energibolag.
Axjo Plastics cirkulära företagande

Att inspireras av andra och att inte behöva uppfinna hjulet igen är bra. I vårt projekt RE:AGERA vill vi sprida goda exempel på grön omställning som företag i länet har genomfört, för att du ska hitta inspiration och motivation till ditt företags omställning.
Hur gick det sen? Bli cykligare

Matthias Hallernäs som jobbar på Jönköping Energi fick under en veckas tid chansen att testa att pendla med elcykel. Testveckan erbjöds av arbetsgivaren genom vårt projekt ATTRACT.
Klimatarbete som konkurrensmedel - en workshop

Klimatet står högt på agendan såväl inom näringslivet som hos lagstiftarna. Kraven ökar, både från kunder och från större företag.
Vad ska du som fastighetsägare tänka på inför köp av laddinfrastruktur?

Den 19 oktober kl. 8:30-9:30 bjuder vi in dig som är fastighetsägare eller representant från bostadsrättsförening till ett frukostmöte om laddinfrastruktur.
Träffa en energi- och klimatrådgivare på bomässan på Elmia 7-9 oktober

Under bomässan på Elmia den 7-9 oktober finns våra energi-och klimatrådgivare i monter G-711. Kom och träffa oss, vi ger råd och vägledning om hur du kan minska din elanvändning.
Energieffektivisering - Hitta onödig förbrukning

Den 19 oktober kl. 8-13:30 bjuder vi in dig som företagare till ett kostnadsfritt seminarium på temat Energieffektivisering. Lär dig mer om hur mätning kan identifiera energitjuvar, reducera elförbrukningen och därmed elkostnaderna. Seminariet är en del av Klimatveckan och arrangeras tillsammans med Almi Jönköping.
Tre snabba om offentliga organisationer och co-working spaces

Co-working spaces eller så kallade distansarbetshubbar har funnits länge men främst varit ett fenomen som synts i storstäder och bland privata företag. Men, var är de offentliga arbetsgivarna i detta och behöver det nödvändigtvis vara ett storstadsfenomen? Detta har vår kollega Lydia Olofsgård precis hållit ett webbinarium om.
Hur kan jag minska mitt företags energikostnader?

Den 2 november klockan 10-11:00 erbjuder vi dig ett kostnadsfritt webbinarium med tips på hur du kan minska företagets energianvändning utan stora investeringar.
Energikontoret mobiliserar med anledning av energiläget

Det rådande energiläget, med höga energipriser och risk för stor effektproblematik under vinterns kallaste dagar, har inte undgått någon. Så vad gör vi på Energikontor Norra Småland i detta läge?
Nytt nätverk startat inom bygg- och fastighetssektorn

Att kroka arm och hjälpas åt när man står inför gemensamma utmaningar är smart, och det var precis det som hände när nätverket Samverkan för klimatneutralt byggande tog avstamp.
Tranås kommun i topp i Cykelfrämjandets utmärkelse

Under den årliga cykelkonferensen som i år gick av stapeln i Värnamo utsåg Cykelfrämjandet Sveriges cykelfrämjarkommun. I topp i kategorin Små kommuner (mindre än 50 000 invånare) hamnade Tranås på en välförtjänt tredjeplats.
Miljoninvesteringar i el- och vätgasstationer för lastbilar i Jönköpings län

Energimyndigheten beslutade nyligen vilka organisationer som får investeringsstöd för att bygga nya publika laddstationer för el och nya tankstationer för vätgas till lastbilar. Stödet ges genom satsningen Regionala elektrifieringspiloter för tunga transporter och ska påskynda energiomställningen av godstransporter i Sverige. I Jönköpings län är det många som får ta del av stödet.
Värnamo kommun nöjda med test av ellastbil

Under några dagar i början av juni testade Värnamo kommuns gatu- och parkförvaltning en ellastbil i sin verksamhet. Chaufförerna som provkörde är positivt överraskade av både räckvidd och styrka.
Webbinarium: Hur arbetar vindkraftsprojektörer?

Välkommen på ett webbinarium den 26 augusti med fokus på hur projektörer arbetar när vindkraftsprojekt utvecklas.
FASTR förlängs till oktober 2023

Under våren har det blivit klart att vårt stora transportprojekt FASTR – Snabbare omställning till fossilfria transporter i Jönköpings län förlängs ända fram till 31 oktober 2023. Det tidigare datumet för avslut var 30 september 2022.
Energikontoren Sverige i storsatsning för att stötta företag med klimatomställningen

Omställningslyftet heter satsningen där sex av landets energikontor deltar för att stötta företag i klimatomställningen. Sammanlagt kommer 150 miljoner kronor att användas för att coacha och inspirera företagen, visa på affärsmöjligheter och skapa konkurrenskraft i klimatförändringarnas tid.
Walk the talk – ta er hållbarhets-kommunikation från teori till praktik

Välkommen till en inspirerande timme om hållbarhetskommunikation i praktiken. På vårens tredje inspirationsföreläsning, som hålls den 14 juni, möter vi PR-specialisterna Amelie Furborg och Helen Iwefors.
Digitaliseringsdag lockade företag inom tillverkningsindustrin

Energikontor Norra Småland har tillsammans med Almi Jönköping och projektet Inkomst 4.0 arrangerat en digitaliseringsdag för små och medelstora företag inom Jönköpings län. Eventet lockade 16 företag inom tillverkningsindustrin som ville lära sig mer om digitalisering.
Lokal, kostnadsfri och opartisk energirådgivning

Visste du att den kommunala energi- och klimatrådgivningen är kostnadsfri och opartisk för både hushåll, organisationer och små och medelstora företag?
"Mer biogas! För ett hållbart Sverige"

Regional utveckling och Energikontor Norra Småland (FASTR) bjöd in deltagarna för en genomgång av utredningen "Mer biogas! För ett hållbart Sverige".
Ministerbesök på klimatklivsatsningar

Finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund (mp) besökte den 20 januari två klimatklivsatsningar i Jönköpings kommun.
Ny bok om biogas i det hållbara samhället

I höstas kom en ny bok om biogas, utgiven av Biogas Research Center, som beskriver några av alla de platser i Sverige där biogasen gör skillnad och ger stora miljövinster.
Film: Så enkelt att tanka biogas

Projekt FASTR har varit med och tagit fram en film som visar just hur enkelt det är att tanka biogas - faktiskt lika enkelt som att tanka andra drivmedel.
Hållbara transporter behöver rätt infrastruktur – ny regional plan ska ge stöd

För att minska utsläpp av växthusgaser i Jönköpings län behöver transporterna bli hållbara. Transportsektorn står för en stor del av länets utsläpp. För att utsläppen ska minska behövs det större möjligheter att använda förnybara drivmedel. En ny regional plan för Jönköpings län, framtagen av Länsstyrelsen, ska göra det lättare för ansvariga att ställa om.
Biogasdag på torget i Sävsjö

Den 15 november gavs det på torget i Sävsjö tillfälle att uppleva och se hur lantbruket bidrar till en hållbar och säker framtid. FASTR fanns naturligtvis på plats för att prata biogas med de andra deltagarna och med besökare.
Doktorander studerade biogaslösningar i Jönköpings län

I samband med Biogas Research Centers (BRC:s) stormöte i slutet av november redovisade doktorander från Linköpings universitet det arbete om biogaslösningar i Jönköpings län som de har ägnat sig åt under hösten.
Detta händer i FASTR i höst

I FASTR, vårt stora projekt för omställning till fossilfria transporter i Jönköpings län, händer det mycket i höst. Här presenterar vi en del av detta.