Nyheter

Nyheter

Nyheter från Energikontoret

Premie ska ge fler miljölastbilar och eldrivna arbetsmaskiner

Lastbil med elsladd.

Regeringen har beslutat om en ny klimatpremie i form av ett statligt stöd till vissa miljöfordon. Premien ska främja introduktionen av miljölastbilar och eldrivna arbetsmaskiner på marknaden och bidra till minskade växthusgasutsläpp.

Biogasproduktionen igång i Hult

Oskar Sundholm, FASTR, Gunnar Holmstedt, HZI, och Gunilla Nilsson, FASTR, framför biogasanläggningen i Hult, söder om Jönköping.

Nu har produktionen av biogas och jordförbättringsmedel kommit i gång hos HZI Jönköping Biogas AB i Hult utanför Jönköping. Där kan de ta emot allt ifrån hästgödsel till mat- och trädgårdsavfall och göra fossilfritt drivmedel till både bussar, sopbilar och personbilar.

Vill du bli en attraktivare arbetsgivare?

Tre personer i ett konferensrum som har ett resfritt, digitalt möte med tre andra personer på länk.

– Vi planerar nu ett nytt projekt som ska hjälpa företag att bli en mer attraktiv arbetsgivare, berättar Mattias Bodin som är projektledare på Energikontor Norra Småland. Planerad uppstart av projektet ATTRACT är redan i januari 2021, avslöjar han.

Säkerställ att svensk biogas blir en del av den gröna omstarten

Biogasbil

Regeringen behöver skyndsamt införa de åtgärder som presenterats i Biogasmarknadsutredningen. Då kan vi bidra till ett robust och hållbart samhälle post corona.

Webbinarium om vätgas som drivmedel och energilager

Tankstation för vätgas.

Vill du skaffa dig mer kunskap inom området vätgas? Välkommen på ett kostnadsfritt webbinarium om vätgas som drivmedel och energilager den 7 oktober kl. 9-11.30.

Webbinarium om investeringsstöd 23 september

Webbinarium om Klimatklivet och andra investeringsstöd.

Intresserad av stöd för viktiga investeringar i omställningsarbetet?

Plusenergiforum 2020 närmar sig

Moderatorn Linda von Essen-Sylvén i studion varifrån Plusenergiforum 2020 kommer att sändas.

Plusenergiforum 2020 närmar sig - den 16 september är det dags.

Workshop om affärsutveckling och klimat

Illustration workshop

Var med och utforma länets åtgärder för hållbar affärsutveckling!

Vi är nu medlemmar i Vätgas Sverige

Tankstation för vätgas i Mariestad, där FASTR gjorde studiebesök förra våren.

Energikontor Norra Småland har nyligen blivit medlem i föreningen Vätgas Sverige.

Förlängning av regionala noder för energikartläggningsstöd

Regionala noder för energikartläggningsstöd

Vill du veta mer om hur ditt företag kan arbeta med energi på ett effektivare sätt?

Klimatklivet - ny omgång i september

Klimatklivet. Lokala klimatinvesteringar, mätbara resultat.

Det är nu klart att det blir en ny ansökningsomgång av Klimatklivet till hösten och det kommer vara öppet för nya ansökningar den 21 till 30 september.

Ny gasmack invigd i Vetlanda

Invigning av tankstation för fordonsgas i Vetlanda 4 juni.

En ny tankstation för fordonsgas invigdes torsdagen den 4 juni i Vetlanda. Mycket bra och välkommet tycker naturligtvis vi, eftersom vi i projekt FASTR jobbar just för omställningen till fossilfria transporter.

Webbinarium om laddning av el- och hybridbilar 17 juni

Elbil som laddas

Är du fastighetsägare eller företagare och vill lära dig mer om laddning av elbilar? På torsdag den 17 juni kl. 09.00-11.30 håller projekt FASTR webbinariet ”Strategi för laddning av el- och hybridbilar”.

Mattias Goldmann kommer – gör du?

Mattias Goldmann inledningstalar och deltar som expert under hela Plusenergiforum 2020.

Anmälan till Plusenergiforum 2020 har öppnat! Vi kan i samband med detta glädjande nog berätta att Mattias Goldmann deltar under hela dagen.

Programmet för årets Plusenergiforum klart – om hållbara transporter och resande

Logotyp Plusenergiforum 2020

Nu kan du ta del av det intressanta programmet för vår konferens Plusenergiforum, som vi i år arrangerar för fjärde gången – den här gången helt digitalt.

Det våras för cykeln i Vaggeryds kommun

Anna-Karin Näreby med en elcykel.

Hela RESANs cykelbibliotek fortsätter sin turné över länet och som sista stopp befinner sig nu cyklarna i Vaggeryds och Vetlanda kommuner.

Hela RESAN fortsätter sin färd mot hållbara tjänsteresor och hållbar arbetspendling

Cyklar parkerade i cykelställ.

I rådande tider när ännu fler tillfälligt får ställa om till ett mer flexibelt arbetsliv är resfria möten mer aktuellt än någonsin. Hela RESAN fortsätter sin färd mot hållbara tjänsteresor och hållbar arbetspendling.

Dags att nominera till Klimatpriset 2020

Klimatpriset

Nu är det dags att nominera till Klimatpriset 2020. Välkommen med din nominering senast den 7 maj.

Lundbergs Pressgjuteri blir branschledande med ny ugnslösning

Pressgjutning

AB Lundbergs Pressgjuteri i Vrigstad investerar drygt 10 miljoner kronor i ett för svenska pressgjuterier unikt ugnssystem. Det är den första delen i en större investering som sträcker sig över fyra år för att nå bästa möjliga smältakvalitet med minsta möjliga energianvändning.

Projekt ENBYGG höjer kunskapen om energikrav i bygglagstiftningen

Projekt ENBYGG uppmärksammades på Kulturhuset Spiras LED-pelare i samband med projektets andra workshop.

I projekt ENBYGG – Energikrav i bygglagstiftningen, som pågår fram till den 30 oktober 2020, har vi nu haft den andra workshopen av fyra. När deltagarna träffades den 27 februari fick de veta mer om: Hur läser vi energibalansberäkningar och vilken indata ska vi vara extra vaksam på? Vilka är det vanligaste felen i en energibalansberäkning?

Ny chans att söka energikartläggningsstöd

Ny chans att söka energikartläggningsstöd.

Vill ni öka er lönsamhet genom att minska ert företags löpande energikostnader? Ansök då om stöd för energikartläggning. Med stödet kan små och medelstora företag få upp till 50.000 kronor i bidrag.

"Mer biogas! För ett hållbart Sverige"

Några av deltagarna på genomgången av utredningen "Mer biogas! För ett hållbart Sverige" (runt bordet från vänster): Ulrika Lahti, Dan Waldemarsson, Emil Hesse, Erik Andersson, Christina Odén, Erik Bromander och till höger Anna Olsson.

Regional utveckling och Energikontor Norra Småland (FASTR) bjöd in deltagarna för en genomgång av utredningen "Mer biogas! För ett hållbart Sverige".

Träffa Energi- och klimatrådgivarna

Energi och klimatrådgivarna

Den 6-8 mars är det Bomässa, Jönköpings Trädgårdsmässa och Dryck & Deli på Elmia.

Varför gillar du att vintercykla?

Vintercyklist #1 Kristina Svensson vid Vätterstranden

Varför vintercykla? Ja, varför INTE? Vi frågade ett par vintercyklister i Jönköping varför de väljer att cykla vidare under vintern. Glädjande många svarar att de har upptäckt fördelarna med att arbetspendla med cykel.

Vintercyklingens dag 14 februari

Illustration av flicka som vintercyklar och hjärtan runtomkring

På Alla hjärtans dag den 14 februari anordnas Vintercyklingens dag, en svensk variant av World winter bike to work day, som uppmärksammar alla som väljer att cykla till arbetet vintertid.

Ministerbesök på klimatklivsatsningar

Per Bolund, finansmarknads- och bostadsminister, får en demonstration av hur det går till att tanka en lastbil med flytande biogas.

Finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund (mp) besökte den 20 januari två klimatklivsatsningar i Jönköpings kommun.

Tjänster för samåkning och bildelning

Samåkning och bildelning

Inbjudan till webbinarium om Tjänster för samåkning och bildelning

Tematräff om policies och riktlinjer i Vetlanda 12 mars

En person skriver på ett papper.

Tema policies och riktlinjer inom hållbart resande är den fjärde i en serie tematräffar som Energikontor Norra Småland anordnar genom projektet Hela RESAN – hållbart resande i Jönköpings län.

Ny bok om biogas i det hållbara samhället

Boken ”Biogas i det hållbara samhället”

I höstas kom en ny bok om biogas, utgiven av Biogas Research Center, som beskriver några av alla de platser i Sverige där biogasen gör skillnad och ger stora miljövinster.

Film: Så enkelt att tanka biogas

Biogasfilmen skärmdump

Projekt FASTR har varit med och tagit fram en film som visar just hur enkelt det är att tanka biogas - faktiskt lika enkelt som att tanka andra drivmedel.

Hållbara transporter behöver rätt infrastruktur – ny regional plan ska ge stöd

Motorväg på natten

För att minska utsläpp av växthusgaser i Jönköpings län behöver transporterna bli hållbara. Transportsektorn står för en stor del av länets utsläpp. För att utsläppen ska minska behövs det större möjligheter att använda förnybara drivmedel. En ny regional plan för Jönköpings län, framtagen av Länsstyrelsen, ska göra det lättare för ansvariga att ställa om.

Vintercykla säkert Hela RESAN!

Illustration på en cyklist i vinterlandskap

Hör du till dem som ställer undan cykeln när vintern kommer för att det känns läskigt och obekvämt att cykla när det är snö och halt? Tänk om! Det går att cykla säkert och bekvämt året runt. Här ger vi några enkla tips om bland annat dubbdäck, elcyklar och hur du klär dig under vinterhalvåret.

Biogasdag på torget i Sävsjö

Carina Strand, FordonsGas Sverige AB, Oskar Sundholm, Energikontor Norra Småland, Rasmus Steinwall och Veronika Johansson, båda Sävsjö kommun.

Den 15 november gavs det på torget i Sävsjö tillfälle att uppleva och se hur lantbruket bidrar till en hållbar och säker framtid. FASTR fanns naturligtvis på plats för att prata biogas med de andra deltagarna och med besökare.

Doktorander studerade biogaslösningar i Jönköpings län

Doktorander vid Linköpings universitet presenterar sitt arbete om biogaslösningar i Jönköpings län.

I samband med Biogas Research Centers (BRC:s) stormöte i slutet av november redovisade doktorander från Linköpings universitet det arbete om biogaslösningar i Jönköpings län som de har ägnat sig åt under hösten.

Jönköpings kommun – vinnare i Hela RESANs tävling Skapa en parklet i din kommun

Pris- och diplomutdelning på Arredalens förskola

Skapa en parklet i din kommun är en tävling som Hela RESAN anordnade under Trafikantveckan. En parklet kan beskrivas som ett tillfälligt rum i city som erbjuder en plats att stanna till och sitta ned vid. En plats som annars upptas av en parkerad bil.

Tematräff om fordonspooler i Tranås 5 december

Två elbilar i Tranås kommun

Tema fordonspooler är den tredje i en serie tematräffar som Energikontor Norra Småland anordnar genom projektet Hela RESAN – hållbart resande i Jönköpings län.

Grattis till vinnarna i tävlingen Hållbart resande på arbetsplatsen!

Hållbart resande-möte på trampmaskinen.

Här är vinnarna i tävlingen ”Hållbart resande på din arbetsplats”. Många ville vara med och tävla och vi är väldigt glada för alla härliga bidrag.

Detta händer i FASTR i höst

Lastbil på väg genom skog

I FASTR, vårt stora projekt för omställning till fossilfria transporter i Jönköpings län, händer det mycket i höst. Här presenterar vi en del av detta.

Nytt projekt om energikrav i bygglagstiftningen

Husbygge

Under sommaren har vi fått beviljat och startat upp ett nytt projekt. Projektet har det långa namnet ”Energikrav i bygglagstiftningen: Från teori till praktik hos bygglovsavdelningarna i Jönköpings län”, men vi väljer för enkelhetens skull att kalla det ENBYGG.

Tematräff om resfria möten i Eksjö 16 september

Videomöte

Tema resfria möten är den första i en serie kunskapsdagar som Energikontor Norra Småland anordnar genom projektet Hela RESAN – hållbart resande i Jönköpings län.

Bli en av oss! Vi söker projektledare

Bli en av oss!

Är du vår nästa kollega? Vi söker nu en projektledare inom energieffektivisering och hållbart byggande.

Tävla med Hela RESAN - öka förutsättningarna för hållbart resande på din arbetsplats!

Illustration av flicka som cyklar genom stan.

4-30 september kan du som arbetar inom kommun eller region vara med i en rolig tävling för att uppmuntra hållbart resande på arbetsplatsen!

Tävla med Hela RESAN - skapa en parklet i din kommun

Exempel på parklet i Jönköping 2014.

Hela RESAN utmanar Region Jönköpings län och alla kommuner i Jönköpings län att under Trafikantveckan 16-22 september skapa parklets mitt i city i er kommun.

Nytt investeringsstöd till energieffektiviseringsåtgärder

Energigris

Har du ett litet eller medelstort företag som har gjort en energikartläggning och vill ta nästa steg i energiarbetet? Då kan du söka investeringsstöd för att genomföra åtgärder för energieffektivisering.

Ny studie om "Perspektiv på svenska förnybara drivmedel"

Ny studie om förnybara drivmedel

Produktionen av förnybara drivmedel i Sverige behöver öka kraftfullt. Det visar en ny studie som har genomförts av RISE.

Klimatveckan närmar sig

Länets största vecka inom energi-, klimat- och hållbarhetsfrågor.

Årets upplaga av Klimatveckan hålls den 4 till 11 september och har den här gången temat "Meny för kropp och klimat".

Seminarium för fastighetsägare om besparingar och energieffektivisering

Inbjudan till seminarium för fastighetsägare om besparingar och energieffektivisering

Under Klimatveckan arrangerar vi ett seminarium den 9 september, som vänder sig till dig som är fastighetsägare.