Under 2023 fasas T8 & T5-lysrör ut efter EU-beslut

Under 2023 fasas T8 & T5-lysrör ut efter EU-beslut

T8/T5-lysrör i taket på en industri
Foto: Ulf Jobacker, Energikontor Syd

T5-lysrör, T8-lysrör och kompaktlysrör fasas 2023 ut från marknaden. De innehåller kvicksilver och är inte lika effektiva som LED-alternativ. Utfasningen beräknas pågå i cirka fem år. Så småningom kommer det inte längre gå att köpa lysrör som innehåller kvicksilver.

EU har beslutat att fasa ut belysning med kvicksilver. Användningen av vissa farliga ämnen i elektrisk och elektronisk utrustning ska ersättas och begränsas. Förutom att de gamla lysrören innehåller kvicksilver, är de inte heller lika energieffektiva som LED-lysrör och andra LED-alternativ. De nya kraven på belysning beräknas att spara 42 TWh årligen inom EU från och med år 2030.

Om din verksamhet ännu inte bytt till LED-alternativ är det nu hög tid att göra det. Genom ett byte kan du halvera elanvändningen och med system för smart styrning av belysningen kan du spara ytterligare 20-40%.

Energikontor Norra Småland har tagit fram en räknesnurra där du kan testa hur mycket energi och pengar du kan spara genom att byta till LED-belysning.

Här kan du beräkna (excel-fil, 89 kB)

 

Mer information och en detaljerad plan för utfasningen finns hos Energimyndigheten.

Energimyndigheten - detaljerad plan för utfasningen (Extern länk)