Samverkan som sår frön till förändring

Samverkan som sår frön till förändring

Porträtt av Caisa Björndal från SMUAB och bild på deras utställningslokal
Caisa Björndal, affärsutvecklare på SMUAB och till höger återbrukade glas- och dörrväggar i den nya utställningslokalen.

Ett tips från en aktör ledde till en klimatförbättrande åtgärd hos en annan. När det blev dags för Caisa Björndal och hennes kollegor på Södra Munksjön Utvecklings AB, SMUAB, att bygga en utställningslokal var det självklart att titta efter återbrukat material.

Det kommunala bolaget SMUABs uppdrag är att bygga ny stadsdel runt Munksjön i Jönköping och att utveckla Logpoint logistikområde. Nu har de precis byggt en ny utställningslokal för att kunna visa allt arbete som pågår för nyfikna besökare.

Caisa Björndal deltar regelbundet på de träffar som vi arrangerar tillsammans med nätverket CCC Jönköpings län för att bidra till en klimatneutral bygg- och fastighetssektor i länet. När hon och hennes kollega skulle köpa in material till utställningslokalen var det självklart att köpa in så mycket återbrukat material som möjligt för den del i projektet som de ansvarade för, mycket tack vare de diskussioner kring återbruk som kommit upp på träffarna.

- Tack vare att vi får upp ämnet där vi pratar återbruk på olika sätt så får vi in det i vårt arbete. Vi har till exempel fått tag på flertalet glas- och dörrväggar som vi har nyttjat på lämpliga ställen. Vi fick ett tips via Vätterhem efter en av träffarna om att vi kunde få ta del av material från deras byggnad i Huskvarna, kvarteret Union. Det gjorde att vi visste var vi skulle vända oss när det nu blev aktuellt, berättar Caisa.

Hon berättar också att det ännu inte är självklart för alla att använda återbrukat, det behövs ett annat tankesätt när vi är i behov av material eller varor.

Vad krävs framåt för att återbruk ska vara en självklarhet för alla tror du?

- Många pratar om återbruksdepå, och det kanske inte behöver vara en fysisk utan mer en digital handelsplats där man kan annonserar att ”nu kommer vi att riva det här och det här”. Det pratas också mycket om att producenter måste börja och se till att material blir återbrukat eller återvunnet. Sen krävs ett nytt mindset där vi tänker återbruk innan köpa nytt. Jag behöver veta hur jag gör. Det är så lätt att köpa nytt medan inköpsprocessen för återbruk är en helt annan grej.

Kommande event

Nästa event som arrangeras i samarbete med CCC Jönköpings län äger rum måndagen den 5 februari. Temat är upphandling för minskat klimatavtryck över fastighetens livscykel.

Mer information och anmälan till upphandlingseventet

Eventen arrangeras inom ramen för vårt projekt CONSTR:ACT som finansieras i huvudsak av Europeiska regionala utvecklingsfonden och Region Jönköpings län.