Kreativa lösningar för en klimatsmart byggbransch

Kreativa lösningar för en klimatsmart byggbransch

Publik som lyssnar till pitchare i Klimatpitchen

Idag var det dags för Klimatpitchen på Elmia och vi fick ta del av många klimatsmarta lösningar för att göra bygg- och fastighetssektorn klimatneutral.

I Klimatpitchen fick företag möjlighet att pitcha sina klimatsmarta lösningar för en publik av byggentreprenörer, beställare, fastighetsbolag och beslutsfattare. Likt Draknästet fanns en panel som ställde frågor om lösningarna. Panelen bestod av:

Fredrik Löv, affärsutvecklare Skanska
Jenny Torkelsson, byggprojektledare Jönköpings kommun
Henrik Gustavsson, fastighetsutvecklingschef Vätterhem
Viktor Andersson, miljöingenjör Jönköpings kommun

Nio företag deltog och berättade om lösningar för:

  • cirkulära ljusanläggningar
  • klimatvänlig ventilation
  • återbruk av tegel
  • lösning för klimatsmart torkning av betong
  • minskad energianvändning under byggproduktion
  • optimal styrning av inomhusklimat
  • CO2-negativt, förnyelsebart och återvinningsbar isolering
  • automatiserad klimat-och kostnadsstyrd projektering
  • optimera energiåtgärder för fastighetsbestånd.

- Jag blir glad av att se så mycket kreativitet ute hos företagen kring hållbarhetslösningar. Det ger mig hopp. Att som idag få presenterat för sig vad för lösningar som finns tror jag kan sänka trösklar till att våga prova nya produkter, säger Stina Enghag som var en av deltagarna på plats.

Stina Enghag

- Jättespännande att få de här lösningarna presenterade för sig, flera av dem har jag inte hört om innan medan andra är vi redan i gång och använder i vår verksamhet, säger Mattias Törnell, miljö- och hållbarhetsansvarig på YLAB som också var på plats.

Mattias Törnell

Det var första gången som Klimatpitchen arrangerades och det gjordes för Klimatveckan, i samarbete med CCC, ett nätverk för klimatneutral bygg- och fastighetssektor i Jönköpings län och Elmia.

- Vi hoppas det här ska bli ett återkommande event för att kunna serva bygg- och fastighetssektorn med nya idéer och lösningar, säger Linda Gladh, projektledare på Energikontor Norra Småland.

Linda Gladh

Är du nyfiken på att veta mer om lösningarna som presenterades?

Ta kontakt med Linda Gladh.

Kommande aktiviteter

Nästa event för att bidra till en klimatneutral bygg- och fastighetssektor äger rum den 9 november på Werket. Mer information kommer, håll utkik här på vår hemsida.