De bildar team – ny övertandläkare ansluter till avdelningen för parodontologi

De bildar team – ny övertandläkare ansluter till avdelningen för parodontologi

En man och en kvinna sitter i ett behandlingsrum. De har gröna klinikkläder på sig. De ler och tittar in i kameran.
Kerstin Schander och Sebastian Ladenstein, erfarna övertandläkare i parodontologi. Foto: Ellen Haglund

1986 började Kerstin Schander jobba som tandläkare i Jönköping. Nu är hon tillbaka igen och blir kollega med Sebastian Ladenstein, övertandläkare i parodontologi.

Redan som liten bestämde sig Kerstin för att bli tandläkare. Hon utbildade sig i Göteborg och har sedan dess jobbat som tandläkare i Göteborg och Norge.

­­– När jag jobbade i Norge så började jag med stamcellsforskning. Gruppen jag jobbade med har gått fram ganska rejält. De har lyckats ta stamceller från patienter och expanderat dem via odlingsmaskiner. Stamcellerna har sedan lagts in i bentransplantat och man har kunnat bygga nya ben i underkäkar. Det är en kittlande tanke att i framtiden kunna återskapa nya tänder med hjälp av stamcellsteknologi.

Kerstin har påbörjat en doktorsavhandling inom ämnet och målet är att slutföra avhandlingen vid Odontologiska Institutionen.

Vägen till OI

När coronapandemin slog till gick det inte längre att pendla till jobbet i Norge. Då började Kerstin jobba på ett företag som tillverkar dentalprodukter inom tandvård.

– Efter några år kände jag att jag saknade patientkontakten. Då såg jag att OI sökte en övertandläkare i parodontologi. Jag har jobbat i Jönköping innan och trivdes bra. Jag sökte och fick tjänsten. Det är jag så glad för!

Sedan januari utgör Kerstin en del av teamet på avdelningen för parodontologi tillsammans med Sebastian Ladenstein. Efter tandläkarutbildningen i Stockholm och nio år som tandläkare på Gotland började Sebastian sin resa på OI 2013. Det blev först tre år på käkkirurgiska kliniken och därefter ST-utbildning inom parodontologi. Sedan 2019 är Sebastian övertandläkare på avdelningen och just nu huvudhandledare för tre ST-tandläkare.

– Det har varit lite tungt och ensamt här på avdelningen ett tag. Nu känns det jättebra att jag äntligen har fått en kollega. Kerstin är erfaren och tillför mycket kunskap. Det är tacksamt att ha någon att bolla med. Och jobbet blir mycket roligare när vi är fler!

Framtidsutsikter på avdelningen

Under året kommer en klinisk studie starta med fokus på ett protein som heter Emdogain. Proteinet läggs i beneffekter och drar till sig kroppens egna celler. Tack vare detta kan ben, rotfibrer och rotcement återskapas runt tänderna. Studien ska genomföras i sluten miljö på 150 patienter och utföras av tandhygienister.

Utöver studien ligger avdelningens fokus på patienterna, ST-tandläkarna och meriteringstandläkarna.

Maria Kassapidou, verksamhetschef, är glad och nöjd över att Kerstin har börjat:

– Det är svårt att rekrytera specialister externt, så jag är jättestolt över att hon valde att börja hos oss. Sebastian är mycket duktig och kompetent och Kerstin är pusselbiten som fattades i teamet.