De är Folktandvårdens nya specialisttandsköterskor

De är Folktandvårdens nya specialisttandsköterskor

Två kvinnor som gratuleras med blommor och diplom.
Rumi Uygul och Nadia Goriel gratuleras av Annika Gustafsson, tandvårdschef i specialisttandvården, Mikaela Strandberg, HR-partner, Anna Stanton, enhetschef på Käkkirurgiska kliniken och Carl Sterwin, klinikchef på Käkkirurgiska kliniken. Foto: Daniel Windre

Folktandvården och Odontologiska Institutionen har fått sina första specialisttandsköterskor. Nadia Goriel och Rumi Uygul klarade sin examen i slutet av mars och kan nu titulera sig specialisttandsköterskor inom odontologisk radiologi. I mitten av april firades de vid Käkkirurgiska kliniken.

Rollen som specialisttandsköterska har som mål att stärka Folktandvården som en attraktiv arbetsgivare, med genomarbetade och tydliga karriärvägar, där tandsköterskor har möjlighet att växa och utvecklas inom Folktandvården. Rollen har också tagit fram i nära samarbete med fackförbundet Vision.

– För oss har det varit en lärorik, intressant och spännande tid. En del plugg har det ju dock blivit på kvällar och helger, säger Nadia och Rumi och skrattar. Båda firades med blommor, diplom och tårta av sina kollegor.

Handleda nya kollegor

Utbildningen i sin grundform är på deltid under två år och med föreläsningar som sker under arbetstid – tillsammans med handledning av övertandläkare inom området. Både Nadia och Rumi har dock kunnat tillgodogöra sig mycket praktisk kunskap då de har många års erfarenhet från Folktandvården och tio års erfarenhet från avdelningen för odontologisk radiologi. Därför har de kunnat examineras på kortare tid.

– Men teoretiskt har vi fått väldigt mycket till oss – och det känner vi också kommer hjälpa oss i framtiden när vi exempelvis kommer handleda och utbilda nya kollegor. Vi har också fått mycket kunskaper inom strålningsfysik, dess biologiska aspekter samt arbetat med remissprioriteringar, säger Nadia och Rumi.

”Kvitto på deras kompetens”

Annika Gustafsson, tandvårdschef inom specialisttandvården, var på plats och lämnade över diplomen till de nyexaminerade.

– Det är viktigt att det finns en fördjupnings- och karriärmöjlighet även för tandsköterskor. Det blir ett kvitto på den kompetens som de besitter. Jag tror också att det ger oss större möjligheter att locka till oss ny kompetens.

I framtiden ser Folktandvården att fler ska kunna utbilda sig.

– Vi har ett inriktningsbeslut att Folktandvården kommer arbeta vidare med specialisttandsköterskor. Där är nästa steg och område bettfysiologi, säger Mikaela Strandberg, HR-partner på Folktandvården.