Nadia jobbar som tandsköterska på avdelningen för odontologisk radiologi

Nadia jobbar som tandsköterska på avdelningen för odontologisk radiologi
Foto: Julia Lindster

Jag heter Nadia och jobbar som tandsköterska på avdelningen för odontologisk radiologi. I min roll som tandsköterska i specialisttandvården jobbar jag väldigt självständigt och följer patienten genom hela tandvårdsbesöket. Det gör dagarna varierande och utmanande. Jag lär mig nya saker varje dag!

Varför jag valde yrket

Redan som liten visste jag att det var människor jag ville jobba med och drömde först om att bli frisör. När två av mina klasskompisar bestämde sig för att söka till tandsköterskeutbildningen fick jag upp ögonen för yrket, sökte och fick en plats på utbildningen. Jag har inte ångrat mig en enda gång sedan dess! Jag tycker om att jobba med händerna och trivs med att träffa patienter varje dag.

Efter studierna fick jag jobb på en privat tandvårdsklinik. Därefter sökte jag mig till Folktandvården och arbetade flera år på Öxnehaga Folktandvård och Rosenlund Folktandvård. Med min långa erfarenhet i allmäntandvården var det till slut dags att testa något annat. När det dök upp en tandskötersketjänst på avdelningen för odontologisk radiologi sökte jag direkt.

Till skillnad från jobbet som tandsköterska i allmäntandvården är jag idag mer självständigt i min roll.

Håller utbildning för studenter

I rollen som tandsköterska ansvarar jag och mina yrkeskollegor för att utföra alla röntgenundersökningar, administrativ hantering av remisser och kallelser samt kontroll av utrustning. Mötet med patienten hos oss skiljer sig en del från övriga specialistavdelningar. Här är det vi tandsköterskor som träffar de flesta av patienterna och följer dem genom hela besöket.

På avdelningen för odontologisk radiologi håller vi tandsköterskor också i utbildning för tandsköterskestudenter. En till två gånger per år kommer studenter på besök för att lära sig olika praktiska moment. Det är givande både för mig i rollen som lärare och för studenterna att testa på den praktiska vardagen. Till en början är det många frågetecken, men de lär sig snabbt och det är roligt att se utveckling.

Olika vägar till och inom yrket

Det finns olika vägar in till odontologisk radiologi för en tandsköterska. Vi som jobbar här har alla olika bakgrund. Jobbar man som tandsköterska inom Region Jönköpings län finns det möjlighet att kompetensutveckla sig på andra specialistavdelningar eller allmäntandvårdskliniker. Tandsköterskan får då under en heldag följa med andra tandsköterskekollegor i deras vardag. Jag är kontaktperson och ansvarig för utbytet på vår avdelning.

Om arbetsplatsen

Avdelningen för odontologisk radiologi är ganska liten, men här finns mängder av kompetens och vi har alltid roligt ihop! Tillsammans är vi totalt fem tandsköterskor, tre specialisttandläkare och en ST-tandläkare. Vi finns både på Käkkirurgiska kliniken och i Rosenlunds vårdcentrum i Jönköping. Nära till både allmäntandvård, övriga specialisttandvård och sjukvård. Vi finns till för hela Folktandvården, Odontologiska Institutionen och den privata tandvården.

Behoven ser olika ut för varje patient och vi röntgar med olika tekniker; OI (intraoral), EO (extraoral) och CBCT (3D). När vi jobbar med röntgen arbetar vi efter ALARA-principen. Det står för ”As Low As Reasonably Achievable” och innebär att man försöker nå en så låg stråldos som möjligt och inte ta bilder i onödan.

Ett nav för patienten att passera

Hos oss på avdelningen för odontologisk radiologi står alltid patienten i fokus. Till oss kommer patienter på remiss från allmän- och specialisttandvården samt den privata tandvården. Det kan till exempel vara en allmäntandläkare som vill se om hen kan dra ut tanden själv eller om det krävs specialisttandvård. Det kan också röra sig om patienter på akuta besök eller som är remitterade från sjukvården. Exempel på patienter som vi möter från sjukvården är personer som gör en infektionsutredning, ska genomgå en transplantation av organ, hjärtoperation eller påbörja en cancerbehandling. För de patienterna är det extra viktigt att vara infektionsfria i munnen för att inte orsaka komplikationer och försämrade behandlingsresultat.

Många som ska påbörja en behandling på någon av våra specialistavdelningar måste passera avdelningen för odontologisk radiologi. Det krävs ofta av oss att vi är väldigt snabba för att behandlingsprocessen ska kunna starta så tidigt som möjligt. Därför är det viktigt att det inte finns någon kö till oss. Vi försöker till exempel alltid att sammanboka besöken för patienter.

Även för våra kollegor på andra kliniker och avdelningar är vi ett nav som patienter måste passera. Vi har en viktig roll i att skapa tydliga underlag för bedömning av tillstånd och diagnoser inför eventuella behandlingar. Därför är det viktigt för oss att ha ett nära samarbete och en öppen dialog med samtliga avdelningar. Närheten gör det enklare för oss att skapa den smidighet och snabbhet vi at patienten ska uppleva hos oss.

Att kunna umgås och skratta tillsammans

Jag är stolt över min arbetsplats och mitt yrke! Vi är en väldigt bra grupp som lär av varandra. Vår klinikledning tror på oss och vi får mycket frihet under eget ansvar. Det är viktigt att kunna umgås och skratta tillsammans och med varandra inom avdelningen, men också att ha roligt med kollegor från de olika specialistavdelningarna.

På Käkkirurgiska kliniken är vi totalt 65 medarbetare. Varje fredag har vi fredagsfika, ibland fikar vi med quiz, roliga historier eller annan underhållning. Vi gör också utflykter och anordnar klinikfester efter roliga teman. En höjdpunkt är firandet för våra ST-tandläkare som examineras. Då är man både stolt och lycklig på samma gång!

Råd eller tips till andra som vill jobba med det du gör

Att jobba som tandsköterska på avdelningen för odontologisk radiologi är både utvecklande och givande. Det är viktigt att tycka om självständigheten och inspireras av att ta ansvar. Arbetet är väldigt omväxlande, men bygger på att man har ett intresse för service. Det som är den allra största tacksamheten i mitt yrke är möjligheten att få träffa så många olika människor, patienter i allt ifrån 1-100-årsåldern.

Hur går man vidare om man vill jobba som tandsköterska inom Folktandvården, Region Jönköpings län?

Om du är intresserad av att jobba inom Folktandvården, Region Jönköpings län är du är välkommen att söka något av våra lediga, utannonserade jobb. Om det inte finns något ledigt jobb som passar dig just nu är du välkommen att höra av dig till någon av våra kontaktpersoner inom rekrytering.