Amira vill fortsätta växa

Amira Mesic, tandsköterska, är glad att hon tog steget och sökte till Ortodontiavdelningen i Värnamo. Foto: Maria Vårenius

Amira Mesic är tandsköterskan som inte är rädd för förändring. Hennes drivkraft i arbetet är att bli sitt bästa jag och att aldrig sluta utmana sig själv. Hon ser fram emot att möta framtidens ortodontipatienter inom Folktandvården – kanske rentav via en skärm?

Amira gick tandsköterskeutbildningen i Alvesta och blev klar december 2009. Under utbildningen fick hon möjlighet att arbeta lite extra på en privat klinik, men hon kände ganska snart att det var inom Folktandvården som hennes framtid fanns. Efter avslutad utbildning började hon sin yrkeskarriär på Gnosjö Folktandvård. Allt eftersom familjen växte så valde Amira att byta anställning för att få ihop livspusslet, och arbetade först på Värnamo Folktandvård och sedan även Vråens klinik.

Efter ett drygt decennium som tandsköterska upplevde Amira däremot att hon var mogen för en förändring. Hon ville växa och utvecklas, och slumpen hjälpte henne på traven.

– En dag dök det upp en annons på Facebook att de sökte en tandsköterska på Ortodontiavdelningen i Nässjö. Det gjorde mig nyfiken, jag hade aldrig tänkt på hur det skulle kunna vara att arbeta på en specialistavdelning som tandsköterska? Eftersom jag helst ville jobba i Värnamo tog jag kontakt med en kollega på ortodontiavdelningen här och hörde mig för om möjligheten att arbeta hos dem. Hon uppmanade mig att skicka in en ansökan, till en tjänst som inte blivit tillsatt än. Så jag skrev ett CV och några rader om mig själv och blev kallad till intervju!

Glatt överraskad fick hon besked om att hon fick tjänsten och tackade ja. 2 år senare har hon inte ångrat en sekund.

– Det blev ett nytt jobb och en ny inriktning i karriären, men fortfarande med tänder och inte med inredning – som också är ett stort intresse för mig. Så istället för att flytta möbler får jag flytta tänder!

Förändring och förbättring

Amira beskriver en arbetsplats där förändring och förbättring är något som prioriteras, och aktivt arbetas med. Hon menar att det finns en nyfikenhet och vilja att hela tiden bli bättre, som hon uppskattar.

– På vår klinik arbetar vi med ständiga förbättringsarbeten, stora som små. Jag upplever att vi ser positivt på de nya digitala möjligheterna, vilket innebär ett stort förbättringsarbete för både oss och våra patienter. Vi har också arbetat internt i regionen med ett stort förändringsarbete mellan ortodontiklinikerna och allmäntandvården, med digitala och patientlösa konsultationer. I samband med det har man även centraliserat den interceptiva ortodontin för att kunna öka kvaliteten.

Enligt Amira finns ett nära samarbete mellan specialistklinikerna på Odontologiska Institutionen (OI), vilket underlättar när man behandlar interdisciplinära patienter. Hon beskriver att samarbetet inom OI sker på olika nivåer, från patientbehandlingar till forskning – och inte minst inför en förhoppningsvis kommande tandläkarutbildning.

– Jag hoppas på en tandläkarutbildning i Jönköping, det tror jag skulle locka många studenter! Jönköping är en fin och tilltalande stad, och förhoppningsvis vill fler tandläkare stanna kvar i länet efter utbildningen. Det tror jag skulle gynna oss alla.

Redo för nästa steg

Enligt Amira har hon en vardag på sin klinik där hon har fått möjlighet att växa och utvecklas – både som tandsköterska och som individ. Hennes känsla är att de arbetar nära ledningen och upplever att de är inkluderade i verksamheten på ett bra sätt. Hon beskriver sitt team som en liten grupp som står varandra nära, där alla hjälps åt och vill att alla ska trivas på jobbet.

– Jag upplever att jag har stora möjligheter att utvecklas, och känner mig sedd och hörd på min arbetsplats. Det här arbetet har lyft mitt självförtroende som tandsköterska och jag hoppas på ännu mer utveckling. Jag och mitt team har möjligheten att själv bestämma hur lång tid vi behöver per behandling, och jag uppskattar mycket att få jobba i min egen takt. Tidigare har jag arbetat korta behandlingspass, som har lett till ganska stressiga dagar. Men det här nya arbetssättet gör att jag inte känner mig stressad på jobbet, och det är guld för mig. Jag hoppas att framtiden förblir så här inom mitt yrke.

Även om Amira är mer än nöjd med sin tillvaro på Ortodontin idag, är hon redan nu beredd för nästa kliv i karriären.

– Min plan är att gå en utbildning som ortodontiassistent, det ser jag verkligen fram emot! Jag känner stor glädje och tacksamhet att få ha jobbat inom yrket innan själva utbildningen, det har gett mig en inblick i jobbet som är ovärderlig. Tills dess fortsätter jag lära mig om ortodontin här på kliniken, med stort stöd från mina fantastiska kollegor. Jag har så roligt på arbetet och känner att detta vill jag jobba med länge.

Framtiden är digital

När Amira blickar framåt så ser hon sig själv som Ortodontiassistent på Ortodonti Värnamo. Och om hon får drömma lite skulle hon önska att yrket ”Ortodontiassistent” bytte namn till exempelvis ”specialisttandsköterska inom ortodontin” eller liknande. Hon skulle önska en höjd respekt och värdering av arbetet som tandsköterskor utför idag, och nämner legitimation på yrket som en möjlighet att höja status och synen på yrket.

– Om vi tandsköterskor hade en legitimation av vårt yrke så tror jag att många andra fördelar följt på det, såsom högre lön och en annan värdering av arbetet vi gör. Då tror jag också att det hade varit lättare att rekrytera nya tandsköterskekollegor. Jag skulle också vilja se ännu fler specialiseringsmöjligheter för tandsköterskor, inom fler kategorier som inte finns idag.

Hur kommer då framtidens tandvård att se ut? Amira är ganska så säker på sin sak.

– För mig innebär framtiden mer digitalisering, utan tvekan. Den kommande generationen förväntar sig det av oss, och det är både lättare och miljövänligare. Jag märker redan nu att våra patienter uppskattar möjligheten att ses digitalt och jag tror att digitalisering är den nya framtiden för tandvården.