Naturbruksprogrammet Lantbruk

Grävmaskin gräver

Lantbruk är utbildningen för dig som tycker om att arbeta praktiskt och som vill vara en del av Sveriges viktigaste näring. På Tenhults naturbruksgymnasium får du bred kunskap om växtodling och om skötsel och hantering av lantbruksdjur. Du lär dig också att köra traktorer och andra maskiner samt att serva, underhålla och reparera.

Hos oss kan du kombinera din gymnasieutbildning med ditt intresse och få en bra grund att utgå ifrån oavsett om du vill börja arbeta direkt efter gymnasiet, exempelvis som djurskötare, maskinförare eller växtodlare, eller om du vill studera vidare till exempelvis driftledare, lantmästare, husdjurstekniker, gårdsmästare, agrotekniker, veterinär, agronom med mera.

Om utbildningen och skolans lantbruk

På Tenhults naturbruksgymnasium finns stora odlings- och betesarealer samt ca 100 hektar skog, en modern mjölkproduktionsanläggning, en stor och välutrustad maskinpark, maskincentrum med verkstad för underhåll och service av maskiner, tvätthall, snickeri, smedja och en skogslokal. Skolan bedriver ekologisk odling och kravgodkänd djurhållning.

Inom naturbruksprogrammet inriktning lantbruk läser du gymnasiegemensamma och programgemensamma ämnen samt yrkesinriktade ämnen där du får bred kunskap om lantbrukets djur, teknik, maskiner och växtodling.

Du undervisas av engagerade lärare och instruktörer som har bred yrkeserfarenhet och utbildning inom branschen. Av dem får du bl.a. lära dig att köra olika lantbruksmaskiner, sköta skolans växtodling och djurstallar samt att serva och underhålla diverse maskiner. Förutom våra egna lantbruksdjur får du även teoretisk och praktisk kunskap om andra lantbruksdjur samt om både ekologiskt och konventionellt jordbruk.

På maskinsidan har vi gjort stora investeringar de senaste åren och vi har en gedigen och välutrustad maskinpark med allt som krävs för att driva ett modernt lantbruk. Vi har också en modern mjölkproduktionsanläggning med lösdriftstall för kor och ungdjur. Här lär du dig allt du behöver för att arbeta med djur i ett modernt lantbruk. Under utbildningens gång gör vi också studiebesök vid andra gårdar med andra djurslag samt besöker andra verksamheter inom branschen.

Mer information om vilka kurser som ingår hittar du i programbladet för: 
Naturbruksprogrammet inriktning Lantbruk, gäller från och med läsåret 2025/2026 (pdf-fil, 2025 kB)

Arbetsplatsförlagt lärande (APL) 

I utbildningen ingår 15–17 veckors arbetsplatsförlagt lärande inom branschen. Detta är en viktig del av utbildningen och ett utmärkt tillfälle för dig att knyta värdefulla kontakter inför framtiden. För dig som önskar finns också möjlighet att göra några veckors APL utomlands.
Mer information om arbetsplatsförlagt lärande (APL) inom lantbruk.

Studieplan med eller utan högskolebehörighet

Naturbruksprogrammet omfattar 2 500–2 800 gymnasiepoäng beroende på dina val. I grundpaketet läser du 2 800 gymnasiepoäng och då ingår Svenska nivå 2 och 3 samt Engelska nivå 2 i din studieplan. Dessa ämnesnivåer är högskoleförberedande och krävs för grundläggande behörighet, men de är inte obligatoriska för gymnasieexamen. Om du inte vill läsa en studieplan med högskoleförberedande ämnesnivåer kan du välja bort dem helt och hållet, eller kan du välja dem inom det individuella valet och programfördjupningen och på så sätt läsa färre poäng, dock lägst 2 500 poäng. 

Utöver grundläggande högskolebehörighet erbjuder vi även ett antal ämnen som ger särskild behörighet.

Hur just du vill utforma din studieplan väljer du i början av termin två. Dessförinnan kommer du att få en grundlig genomgång kring de valmöjligheter som finns inom din inriktning.

Mer information om vad som krävs för examen samt om grundläggande och särskild högskolebehörighet på Tenhults naturbruksgymnasium.

Lantbruksutbildningen erbjuder dig

  • Kvalificerad kompetens för arbete inom lantbrukssektorn
  • God kunskap i företagande och företagsekonomi
  • 15–17 veckors APL (arbetsplatsförlagt lärande)
  • Möjlighet att praktisera utomlands
  • Möjlighet att driva UF-företag (Ung Företagsamhet)
  • Möjlighet att ta motorsågskörkort A och B
  • Möjlighet att ta behörighetsbevis för användning av växtskyddsmedel
  • Möjlighet att ta utbildningsbevis för hjullastare anläggning och godshantering

Din framtid

Framtiden för våra lantbrukselever ser ljus ut då efterfrågan på kunnig arbetskraft inom branschen är stor.  

Maskinförare, djurskötare, driftledare, lantmästare, agrotekniker, husdjurstekniker, agronom, veterinär…

Oavsett hur dina framtidsdrömmar ser ut kommer du efter avslutad utbildning vara väl förberedd för att kunna arbeta inom branschen. Om du dessutom har läst högskoleförberedande ämnen i din studieplan kommer du att ha en bra språngbräda till vidare studier. Till vissa högskoleutbildningar kan det dock krävas att du måste komplettera med ytterligare något/några ämnen.