Ta med egen hund

Huvud på schäfervalp
Foto: Sofia Sörman

Internatelever på Tenhults naturbruksgymnasium som läser kursen Träning av hund har möjlighet att ta med egen hund till skolan, förutsatt att det finns plats i hundstallet. Årskurs 2 och 3 har företräde till platserna. Andra djurvårdselever som läser hundkurs får ta med sig egen hund till skolan när de har praktiskt arbete med hund i kursen.

Hundstallet

På djurvården finns ett hundstall med sju inredda boxar av olika storlek samt rastgårdar i anslutning till fem av boxarna. Hundarna sätts samman i genomtänkta och fungerande grupper, oftast två ihop. Som hundägare ansvarar du för att rasta och stimulera din hund. Du ansvarar också för att hålla rent och snyggt i boxen och rastgården samt i övriga gemensamma utrymmen. Idéer och önskemål kring inredning och berikning av hundarnas miljö uppmuntras och tillmötesgås så mycket som möjligt. 

Hunden ska vara frisk och fungera normalt med andra hundar. Den får en månads prövotid för att hinna anpassa sig till de nya miljöerna. Detta innebär att hunden ska kunna vara lugn, att den inte får skälla kontinuerligt eller visa hög grad av rädsla eller aggression.

Kostnaden för plats i hundstallet: 

Internatelever betalar 250 kr/månad.

I mån av plats finns även möjlighet till uppstallning av hund för elev som inte bor på internatet. Kostnaden varierar beroende på hur många dagar per vecka som hunden är uppstallad och den är högre änd den månadshyra som internateleverna betalar.   

För djurvårdselever som har sin hund med sig när de har praktiskt arbete med hund i kursen så är uppstallningen kostnadsfri. 

Träningsmöjligheter

På anläggningen finns en inhägnad träningsplan med agilityhinder och annan utrustning för hundträning. Här håller vi till vid undervisning men du är även välkommen att använda både plan och material på fritiden. Tenhults läge gör att det finns närhet till promenader i sköna omgivningar. Mötet mellan landsbygd och samhälle gör också att det finns många varierande miljöer att träna din hund i.