Inriktning Djurvård (Hundförare/Hundskötare)
Djurvård med yrkesutgång mot hundförare/hundskötare är en av våra tre inriktningar vid naturbruksprogrammet på Stora Segerstad Naturbrukscentrum. För att läsa denna gymnasieutbildning söker du inriktning Djurvård vid naturbruksprogrammet, studievägskod NBDJR.
Utbildningen förbereder dig för ett yrke inom djurvård med kunskaper om djur i allmänhet, men hundar i synnerhet. Du som väljer en studieplan med högskoleförberedande ämnen förbereds dessutom för vidare studier vid t.ex. univerisitet eller högskola.
Under utbildningen får du lära dig att sköta och träna hundar för olika arbetsuppgifter, men du lär dig även om avel och uppfödning, pälsvård, etologi och djurens hälso- och sjukvård. Du som har egen hund får gärna ta med den till utbildningen, men det är inget krav. Det finns hundar att låna under lektinstid.
Utbildningens upplägg och framtida yrken
Praktik och teori varvas för att du ska få goda kunskaper och mycket erfarenhet av hundträning, skötsel och vård av hundar. Vi lägger stort fokus på att du ska få insyn i de yrken och verksamheter där hundar används i människans tjänst.
Hundförare fyller en viktig funktion i samhället då hunden har fått en given plats inom bl.a. vård och omsorg, specialsök (t.ex. mögel- och rötsökshundar), inom försvarsmakten samt inom skydd och bevakning. Många personer som har en funktionsnedsättning, t.ex. diabetes, epilepsi eller rörelsehinder, har behov av att det finns hundförare som utbildar service- och assistanshundar.
Vi är också måna om att du ska utvecklas socialt inom ledarskap, service och bemötande - vilket gör dig väl förberedd för att kunna arbeta med andras hundar på t.ex. hunddagis, hundpensionat, på en djurklinik, med pälsvård eller som instruktör.
Under utbildningen får du även lära dig om hundbranschen ur ett företagsperspektiv, hur man sköter olika anläggningar och miljöer för hundar, samt om den teknik, biologi och ekonomi som krävs för att hålla god kvalitet på produkter och tjänster.
15 veckor av utbildningen är förlagd på arbetsplatser (arbetsplatsförlagt lärande, APL). Detta skapar goda möjligheter för dig att knyta viktiga kontakter för framtiden. Några av dessa veckor kan du som vill få göra utomlands.
Efter utbildningen kommer du ha kunskaper och erfarenheter inom bl.a.
- Skötsel och träning av hundar
- Naturbrukets djur, främst med fokus på sällskapsdjur
- Djurvård inom djurens hälso- och sjukvård
- Avel och uppfödning, arbetande hundar, etologi
- Entreprenörskap
- Naturbruk
- Biologi
- Svenska, engelska, matematik, historia, samhällskunskap, religionskunskap, naturkunskap samt idrott- och hälsa
Utbildningens resurser
Utbildningen präglas av Stora Segerstads geografiska läge med tillgång till odlingslandskap, vatten och skogar. Här finns gott om plats och olika miljöer för hundträning, aktivitering och motionsträning för såväl hundar som hundförare. Här finns även en inomhusträningshall med underlag av konstgräs, en inhägnad rasthage och en agilitybana med kvällsbelysning.
I skolans moderna hundstall får hundarna tillgång till både inomhus- och utomhusvistelse. Boxarna med inomhusklimat och uterastgårdarna berikas med saker som gör att hundarna kan koppla av och få stimulans. Här finns även ett rum med utrustning för pälsvård, bad och tvätt. I anslutning till hundstallet finns klassrummet Byrackan där en hel del av utbildningens lektioner genomförs.
Undervisningen leds av lärare och instruktörer som arbetar för att du ska utvecklas mot utbildningens mål och bli attraktiv på arbetsmarknaden.
Studieplaner
En bit in på höstterminen i årskurs 1 väljer du hur din studieplan ska utformas. Din mentor och skolans studie- och yrkesvägledare hjälper dig och ger information om de olika valmöjligheter som finns inom inriktningen.
Du som önskar kan läsa ämnen för grundläggande och särskild högskolebehörighet, läs mer om det här! Högskoleförberedande ämnen
För dig som börjar årskurs 1 läsåret 2025/2026 kommer det även finnas möjlighet att lära sig om t.ex. jakt- och viltvård och naturturism.
Här nedan har vi listat några yrken som kräver att du studerar vidare vid högskola eller universitet efter din gymnasieutbildning:
Hundförare inom Polisen
För att bli Polis måste du studera vid Polishögskolan efter gymnasiet. För att bli behörig till Polishögskolan kan du läsa vår utbildning till Hundförare/Hundskötare som ger dig goda kunskaper om hundar i människans tjänst. Du som påbörjar din gymnasieutbildning från och med läsåret 25/26 väljer en studieplan där du läser Svenska nivå 1-3 och Engelska nivå 1-2 för att få grundläggande högskolebehörighet. Men för att bli behörig till polisutbildningen behöver du även läsa Samhällskunskap 1a2, vilket vi erbjuder inom det individuella valet.
Djursjukskötare
För att kunna arbeta som djursjukskötare, t.ex. på ett djursjukhus, måste du studera vid djursjukskötarprogrammet vid Sveriges Lantbruksuniversitet. För att bli behörig kan du läsa vår utbildning till Hundförare/Hundskötare som ger dig goda kunskaper om djur i allmänhet och hundar i synnerhet. Du lär dig bl.a. om Djurvård inom djurens hälso- och sjukvård. Dessutom ingår 15 veckors arbetsplatsförlagt lärande då du kan vara på t.ex. ett djursjukhus eller hos en veterinär. Du som påbörjar din gymnasieutbildning från och med läsåret 25/26 väljer en studieplan där du läser Svenska nivå 1-3 och Engelska nivå 1-2 för att få grundläggande högskolebehörighet. Men för att bli behörig till djursjukskötarprogrammet behöver du även läsa Matematik 2a, vilket vi erbjuder inom det individuella valet.
Veterinär
För att kunna arbeta som veterinär måste du studera vid Veterinärprogrammet som i Sverige ges vid Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU i Uppsala. En bra början är att läsa vår gymnasieutbildning till Hundförare/Hundskötare som ger dig goda kunskaper om djur i allmänhet och hundar i synnerhet. Du lär dig bl.a. om Djurvård inom djurens hälso- och sjukvård. Dessutom ingår 15 veckors arbetsplatsförlagt lärande då du kan vara på t.ex. ett djursjukhus eller hos en veterinär.
Efter gymnasieet kan du läsa ett naturvetenskapligt basår för att få rätt behörighet till Veterinärprogrammet. Ett naturvetenskapligt basår innehåller ämnesnivåer upp till matematik 4, kemi 2 och Fysik 2.
Eftersrom det är många sökande till veterinärutbildningen kan det även vara positivt om du läser ämnen som ger extra meritpoäng, t.ex. moderna språk eller högre nivåer i engelska eller matematik. Detta kan du t.ex. göra inom kommunal vuxenutbildning, efter dina gymnasiestudier.