Krönikor - Må bra

På Vårdcentralerna Bra Liv jobbar vi för ett hälsosamt liv med fysisk aktivitet och sund livsstil i fokus.
Jan-Olov Johansson är läkare, föreläsare och krönikör som brinner för frågor om livsstil och fysisk aktivitet.
Nedan delar Jan-Olov med sig av tips, tankar och funderingar kring hälsa och fysisk aktivitet.
Jan-Olov reflekterar - krönikor
Krönika: Konditionsträning för länge - för hårt - för ofta

Att konditionsträning har många positiva effekter är numera diskutabelt. Hjärtas slagvolym ökar, hållfastheten hos skelett och ledbrosk stärks, lungkapacitet förbättras, blodets förmåga att transportera syre ökar, blodfetter och blodsocker påverkas positivt, kapillärtäthet ökar (antal av de minsta blodkärlen), muskler fungerar bättre, stresståligheten ökar, förmåga att ta hand om mjölksyra vid ansträngning ökar.
Krönika: Kondition och hälsa

Trots att 10.000-tals svenskar i olika åldrar deltar i Vasalopp, springer Tjejmilen, cyklar Vättern runt, visar olika undersökningar att vi i genomsnitt får allt sämre kondition, ökar i vikt och insjuknar i diabetes, högt blodtryck och andra så kallade livsstilsjukdomar.
Krönika: Bra kondition - ett sätt att må bättre

Alla vill nog orka mer både fysiskt och mentalt. Intresse för träning har till synes varit stort en tid. Grundläggande mål för de flesta är att må bättre. Ett av de bästa sätten är att förbättra sin ork.
Krönika: Hur bedömer man sin kondition?

Vi talar ofta om kondition. Men vad är det? De flesta menar ett mått på vår ork – att kunna anstränga sig rejält utan att bli trött.
Krönika: Frihet

”Frihet är det bästa ting som sökas kan all världen kring” är ett känt citat från Frihetsvisan (biskop Thomas 1439) som fortfarande är aktuellt. Störst betydelse har frihetsbegreppet haft som politisk ideologi, men diskuteras även inom hälso-sjukvården.
Krönika: Placebo- finare namn på inbillning?

En intressant fråga är: Hur mycket kan vi styra känslor, tankar och handlingar? Påståendet att ”Tro kan förflytta berg” dyker inte sällan upp i samband med svåra oftast icke botbara sjukdomar, där all medicinsk behandling bedöms lönlös.
Krönika: Kan demens förhindras?

Jag tror att de flesta upplever mer glömska med ökad ålder. Många skämtar med uttrycket ”Alzheimer light”. Den tyske psykiatern som givit namn åt sjukdomen fann 1906 mikroskopiska ”klumpar” som tycktes förstöra nervceller i hjärnan. Dessa kallas nu ”plack” och innehåller ett förändrat kroppseget äggviteämne amyloid.
Krönika: Nyårslöften handlar ofta om att ändra vanor

Så har 2022 försvunnit till minnenas och historieböckernas värld. Många uppfattar ett nytt år som fyllt av nya möjligheter.
Krönika: Kan julen vara hälsosam?

Hur kommer du fira julhelgen? För många blir det sannolikt mycket sittande, skärmtittande, god och kaloririk mat, varierande mängd alkohol och förhoppningsvis trevlig samvaro med släkt och vänner. Men motsats med ökade krav, stress, bråk och fylla kan förstöra möjlighet till avslappning och välmående.
Krönika: Vara aktiv trots depression

Våra levnadsvanor och särskilt hur mycket vi rör oss spelar stor roll för hälsa och sjukdom.
Krönika: Läkemedel på gott och ont

Sjukvårdens uppgifter är i första hand att försöka bota och lindra. Om detta är omöjligt - att trösta och även förebygga/förhindra ohälsa.
Krönika: Use it or lose it

Ensamhet i samband med pandemin har för många inneburit färre stimulerande aktiviteter och en känsla av att bli dummare, tröttare och även nedstämda. Om vi inte är aktiva förloras förmågor ganska snabbt.
Krönika: Förändra vanor

I många sammanhang försöker vi ändra på våra vanor. Det kan röra sig om att försöka sluta röka, gå ner i vikt eller börja motionera mer.
Krönika: Sociala friskfaktorer

”Man vill bli älskad, i brist därpå beundrad, i brist därpå fruktad, i brist därpå avskydd och föraktad. Man vill ingiva människorna någon slags känsla. Själen ryser för tomrummet och vill ha kontakt till varje pris.” Ett välkänt citat av Hjalmar Söderberg som belyser betydelsen av vårt behov av relationer och gemenskap.
Krönika: Hjärnan bestämmer din vikt

Inför sommarens badsäsong fylls massmedia och löpsedlarna om mer eller mindre fantastiska metoder att banta bort oönskade extrakilon.
Krönika: Hur anpassar vi oss till värme

Under denna sommaren har flera perioder av höga temperaturer noterats i många delar av världen och även i Sverige. Den 21 juli uppmättes över 36 grader - den varmaste dagen på 75 år.
Krönika: Cykling i grön omgivning

Personligen slås jag ofta av hur mycket bilar som är parkerade i städer och hur tät trafiken kan vara. Idag är 7,2 miljoner bilar registrerade i Sverige. Inga tecken syns på minskat bilåkande trots skenande bränslepriser och hotande klimatkris med höga utsläpp av växthusgaser inte minst från fordon.
Krönika: Människans bästa vän

Att husdjur och särskilt hundar har stor betydelse för oss visar erfarenheten från pandemin. Statistik visar 63 000 registrerade nyinköp av hundar. Prisutveckling har också rusat upp i höjden. Flyktingar från Ukrainakriget har också ofta med sig sina husdjur. En aktuell debatt pågår om djur i skyddsrum skall tillåtas.
Krönika: Finns utslitna knän?

Man hör ofta talas om ” utslitna leder”. Ett uttryck som vi läkare försöker undvika, eftersom det ger ett intryck av att användning skulle vara grundorsaken. Egentligen är det tvärtom. En frisk led mår bäst av att vara i rörelse, eftersom ”smörjning” och näringstillförseln stimuleras. Ett förslag på namnändring är ledsvikt.
Krönika: Behövs en ensamhetsminister?

Vad är ensamhet? Alla vet, men kanske har svårt att definiera, eftersom det rör sig om en subjektiv känsla. Inom forskningen används begreppet ”upplevd oönskad social isolering”. Detta innebär att man kan umgås med många och ändå känna sig ensam.