Målerikurs - Med andra ögon

I denna kurs är det din egen måleriska process som står i centrum. Kanske har du redan ett projekt igång, men behöver lite hjälp på vägen? Andra ögon som inte ser det du ser? Eller kanske du har en idé om vad du vill gestalta, men inte riktigt vet i vilken ände du ska börja?

Ansök här! (Extern länk)

Syftet med kursen är att ge vägledning och nya perspektiv. Tillsammans diskuterar vi var ditt bildskapande befinner sig och vart det är på väg. Om du vill ägna kursveckan åt att arbeta med närliggande tekniker såsom teckning eller collage går det bra. Kursens tyngdpunkt ligger dock på måleriska frågeställningar: bland annat kommer olika sätt att använda sig av komplementärfärger att belysas.

Under kursens gång arbetar vi individuellt, men vi kommer att ha flera gemensamma genomgångar där vi samtalar kring varandras arbeten. Dessutom kommer varje arbetsdag att inledas med en kortare bildföreläsning som anpassas efter deltagarnas olika konstnärliga processer.

Kursledare: Monika Marklinger
Monika Marklinger är utbildad på Kungliga konsthögskolan i Stockholm och på Konsthögskolan Valand i Göteborg. Monika har sin konstnärliga utgångspunkt i måleriet, men arbetar också med installationer, collage, teckning och text. Hon har ställt ut i en rad olika sammanhang, såväl i Sverige som internationellt, och är bland annat representerad på Statens konstråd och Moderna Museet. Parallellt med sitt konstnärskap har Monika haft många uppdrag som föreläsare och pedagog. Under sommaren 2024 håller hon även i kursen Bildvärldar vid Biskops-Arnö Nordens Folkhögskola.

Kurstider
Kurserna startar med lunch kl. 12.00, och kursstart kl. 13.00. På avslutande dagen slutar kurserna med lunch 12.00 - 13.00.

Kostnad
Det du betalar för är kurs, kost och logi. För vissa kurser kan materialkostnader tillkomma. Då vi har internat på skolan kommer vi att prioritera kursdeltagare som bor på skolan vid antagning.

Boende
Alla våra kursdeltagare bor alltid i enkelrum. Man delar på toalett och dusch i korridor. Handdukar och lakan ingår.

Måltider
All mat lagas i skolans fräscha kök. Frukost, förmiddags- och eftermiddagsfika, lunch och kvällsmat serveras under din vistelse i vår fina matsal. Vi har vegetariska alternativ för den som önskar och anmäl detta när du gör din kursanmälan. Om du har matallergier kan vi i regel ordna det, anmäl detta redan på din ansökan.

Kursanmälan
Ansökan görs i SchoolSoft som är vårt skoladministrativa system. Du hittar länken högst upp på kurssidan. Vi har ett begränsat antal platser för varje sommarkurs och för det mesta gäller först till kvarn. Du får svar genom SchoolSoft om du blivit antagen och du har en vecka på dig att svara ja till platsen. Det skickas också ut ett sms och mail om du har angett dessa uppgifter i din ansökan. När du tackat ja till din plats är din anmälan bindande.

Vi reserverar oss för att ställa in kurser om det är för få deltagare anmälda.

Betalning / Avbokning 

Faktura kommer att skickas till dig efter kursstart.

Avbokning innan 15 maj är avgiftsfritt.
Avbokning 15 maj - 1 juni - 30% av kurskostnaden erläggs.
Avbokning senare än 1 juni - 50% av kurskostnaden erläggs.
Avbokning senare än 24 timmar innan kursstart - 100% av kurskostnaden erläggs.

Avbokningar sker via mail: sorangens.folkhogskola@rjl.se

Rummet
När du anlänt till Sörängen är du välkommen att hämta rumsnycklar i expeditionsbyggnaden. Där kan du också få inlogg till skolans trådlösa nätverk och en karta över området.

Kvällsaktiviteter
På skolan finns gym, gympasal med pingisbord/badminton, bibliotek och gemensamma lokaler med TV, biljardbord och sällskapsspel.

Resa hit
Nässjö är en järnvägsknut vilket innebär att det tar ca 2.5timmar från både Stockholm och Göteborg och knappt 2 timmar från Malmö med tåg till Nässjö. Det är alltså enkelt att åka tåg till Nässjö. Sörängen ligger några kilometer från resecentrum och därifrån kan man enkelt ta sig med buss/taxi eller promenera med lätt packning.