Kurs i konstkritik - distans

Sörängens folkhögskola har det stora nöjet att erbjuda en kurs i konstkritik i samverkan med Regionsamverkan Sydsverige, bild och form.

Syftet är att öka den generella kompetensen i att recensera konst och läsa konstkritik.

Kursen vänder sig till dig som arbetar med konst, konstkritik och/eller skrivande. Eller till dig som har ett stort intresse för konst eller konstkritik. Detta är lika mycket en kurs i skrivande och läsande som i seende.

Kursen kommer bestå av tre distansträffar och en samling på plats på Halmstad konsthall.

Kursledare är Sara Arvidsson som är konstkritiker och frilansskribent. Hon har varit verksam som konstkritiker i drygt tio år och skriver regelbundet för bland annat Göteborgs-Posten.

Så här skriver Sara:

I en tid som genomsyras av snabb klickjournalistik, spontana reaktioner på sociala medier och massiva bildflöden är den eftertänksamma och initierade konstkritiken viktigare än någonsin. Under fyra lördagar ges en kurs i yrkets grunder och vilka former av problemställningar en konstkritiker kan behövas ta ställning till. I kursen ingår såväl teori som konststudier och praktiska skrivövningar..

Kurstillfällen

  • 30 september, distansträff
  • 7 oktober, samling Halmstad konsthall
  • 14 oktober, distansträff
  • 21 oktober, distansträff

Tider för distansträffarna är alltid kl.10:00-12:00. Samlingen på Halmstad konsthall är från 13.00. Program som används för distansträffarna är Zoom.

Kostnad: Kursen är avgiftsfri. Eventuella reskostnader ersätts med upp till 1000 kr mot uppvisande av kvitton.

Antal deltagare i kursen: Max 13.

Anmälan

Anmälan görs till Patrik Luth, rektor Sörängens folkhögskola per mejl: patrik.luth@rjl.se.

Skriv några korta rader om din tidigare konsterfarenhet och –utbildning i din anmälan. Senast 16 september 2023. Sökande som bor i någon av de regionerna som ingår i Regionsamverkan Syd kommer att prioriteras, det vill säga Skåne, Halland, Jönköping, Kronoberg, Kalmar och Blekinge.

 

Välkomna med en anmälan!

 

Kursen i konstkritik genomförs inom ramen för Regionsamverkan Sydsverige (Extern länk) (RSS) särskilda satsningar på bild- och form i Sydsverige. Regionsamverkan Sydsverige är ett samarbetsorgan för Sveriges sex sydligaste regioner och arbetar för en långsiktig hållbar utveckling för Sydsverige och består av regionerna Skåne, Blekinge, Halland, Jönköpings län och Kronoberg.