Analogt fotografi

Analogt fotografi mörkrum

I sommarkursen Analogt fotografi får vi lära oss det analoga fotografiska hantverket från ax till limpa.

Ansök här! (Extern länk)

Vi kommer att lära oss att arbeta med analoga kameror, hur man framkallar sin egen svartvita film samt hur man gör silvergelatinkopior i mörkrummet. Vi börjar med att lära oss om den analoga filmens särskilda egenskaper samt en introduktion till både småbildskameror och mellanformatskameror som finns på skolan.

Efter detta lär vi oss att framkalla vår egen svartvita film som vi själva har fotograferat. Efter framkallning av film får vi lära oss mörkrummet. Vi går igenom förstorningsapparaten, olika papperstyper och kemikalier. Du får lära dig hur man gör en kontaktkarta samt mörkrumskopia från ditt egna negativ.

Under kursens gång lär vi oss även hur du själv kan bygga upp ett enklare arbetsflöde för att fortsätta jobba med analogt fotografi hemma, detta genom att framkalla själv och hur man enkelt kan scanna negativ digitalt.

Kursledare: Theo Elias

Theo Elias är fotograf och konstnär utbildad vid HDK-Valand i Göteborg samt Nordens Fotoskola, Biskops-Arnö. Han har även arbetat som assistent till Anders Petersen.
Elias arbetar i en självbiografisk tradition, ofta med långtgående projekt som sträcker sig över flera år. Han arbetar huvudsakligen med analogt fotografi och arbetar främst med fotoböcker, men har även haft ett flertal utställningar i Sverige och internationellt. Elias arbetar även som lärare och handledare inom fotografi samt har under de senaste åren anordnat ett flertal workshops i både Sverige och utomlands.

Kurstider
Kurserna startar med lunch kl. 12.00, och kursstart kl. 13.00. På avslutande dagen slutar kurserna med lunch 12.00 - 13.00.

Kostnad
Det du betalar för är kurs, kost och logi. För vissa kurser kan materialkostnader tillkomma. Då vi har internat på skolan kommer vi att prioritera kursdeltagare som bor på skolan vid antagning.

Boende
Alla våra kursdeltagare bor alltid i enkelrum. Man delar på toalett och dusch i korridor. Handdukar och lakan ingår.

Måltider
All mat lagas i skolans fräscha kök. Frukost, förmiddags- och eftermiddagsfika, lunch och kvällsmat serveras under din vistelse i vår fina matsal. Vi har vegetariska alternativ för den som önskar och anmäl detta när du gör din kursanmälan. Om du har matallergier kan vi i regel ordna det, anmäl detta redan på din ansökan.

Kursanmälan
Ansökan görs i SchoolSoft som är vårt skoladministrativa system. Du hittar länken högst upp på kurssidan. Vi har ett begränsat antal platser för varje sommarkurs och för det mesta gäller först till kvarn. Du får svar genom SchoolSoft om du blivit antagen och du har en vecka på dig att svara ja till platsen. Det skickas också ut ett sms och mail om du har angett dessa uppgifter i din ansökan. När du tackat ja till din plats är din anmälan bindande.

Vi reserverar oss för att ställa in kurser om det är för få deltagare anmälda.

Betalning / Avbokning 

Faktura kommer att skickas till dig efter kursstart.

Avbokning innan 15 maj är avgiftsfritt.
Avbokning 15 maj - 1 juni - 30% av kurskostnaden erläggs.
Avbokning senare än 1 juni - 50% av kurskostnaden erläggs.
Avbokning senare än 24 timmar innan kursstart - 100% av kurskostnaden erläggs.

Avbokningar sker via mail: sorangens.folkhogskola@rjl.se

Rummet
När du anlänt till Sörängen är du välkommen att hämta rumsnycklar i expeditionsbyggnaden. Där kan du också få inlogg till skolans trådlösa nätverk och en karta över området.

Kvällsaktiviteter
På skolan finns gym, gympasal med pingisbord/badminton, bibliotek och gemensamma lokaler med TV, biljardbord och sällskapsspel.

Resa hit
Nässjö är en järnvägsknut vilket innebär att det tar ca 2.5timmar från både Stockholm och Göteborg och knappt 2 timmar från Malmö med tåg till Nässjö. Det är alltså enkelt att åka tåg till Nässjö. Sörängen ligger några kilometer från resecentrum och därifrån kan man enkelt ta sig med buss/taxi eller promenera med lätt packning.