Fotografi
Att studera Fotografi på Sörängens folkhögskola innebär att du får både en bred utbildning och möjlighet att fördjupa ditt fotografiska kunnande. Här arbetar vi med konstnärliga, dokumentära och kommersiella uttryck och utmärkande för oss är stora teknikresurser och möjlighet till både analog och digital fotografi. Vi är en studieförberedande utbildning och tidigare deltagare finns representerade på alla högre fotoutbildningar i Sverige.
Den större delen av undervisningen sker i en digital miljö där du lär dig bildhantering i Lightroom, Photoshop och även layout i InDesign.
Utbildningen lägger stor vikt vid praktiska övningar och samtal om fotografi. Exempel på teoretiska kursmoment är fotografisk historia, bildanalys och juridik.
På höstterminen fokuserar vi tidigt på att bli trygga i de fotografiska grunderna för att du snabbt ska kunna arbeta fram din bildstil. Under vårterminen görs självständiga fotoprojekt, tyngre övningar och resor. Här finns även möjligheter till handledning av yrkesvägledning och ansökningar till vidareutbildning.
I utbildningen ingår även analogt fotografi och mörkrumsarbete. Vi lånar ut analoga kameror till samtliga deltagare, och det finns många möjligheter att fördjupa sig i traditionella fototekniker.
Mörkrummet står som allt annat öppet dygnet runt. Ta gärna med egna analoga kameror hemifrån också!
Några bra anledningar att välja Fotografi på Sörängen
- Stora resurser som är tillgängliga dygnet runt
- Naturnära miljö och bra tågförbindelser
- Digital och analog undervisning
- Spännande fotoresor
- Bred utbildning för att du ska hitta din stil!
- Utrustning
Utrustning
Vi arbetar i en modern digital arbetsmiljö med genomgående professionell utrustning. Vi har två fullt utrustade fotostudios med flertalet Profoto-blixtar som idag är branschstandard inom kommersiellt arbete. Här finns olika stativ, ljusformare och även LED-ljus.
Vi har en datorsal där du har egen plats med en iMac-dator och även rum för att scanna negativ samt ett professionellt analogt mörkrum. Vi har även två professionella fotoskrivare för utskrifter av hög kvalitet. Dessa resurser står öppna dygnet runt och är alltså alltid tillgängliga för skolans fotografer.
OBS! Kursdeltagare förväntas ha egen digital systemkamera under utbildningen.
Analog utrustning
- Framkallning av svartvit film i olika format.
- 14 arbetsstationer för mörkrumsarbete för många olika format.
- Ett större antal småbildskameror(35mm) med diverse optik.
- Flera mellanformatskameror(120 film) från t. ex Hasselblad, Mamiya, Yashica och Rolleiflex.
- En storformatskamera från Linhof.
- Epson V850 negativskanner och en station för Kamerascanning med filmhållare från Valoi.
Arbetsprover vid ansökan
När du söker till oss vill vi att du, förutom personbevis, arbets- och studieintyg samt personligt brev, bifogar:
- Fem fotografier där tre av dem hör ihop i ett tema plus två fria bilder.
- En text på max ett A4, som innehåller tankar kring de bilder du skickar in.
En skola med kulturprofil
Fotografi är en del av Sörängens folkhögskolas estetiska utbud. Möjligheter att prova på uttryck som animerad film, keramik, teckning och kroki finns. Skolan anordnar även regelbundet så kallad Kulturlunch, där artister, föreläsare och konstnärer från hela landet besöker skolan för olika evenemang.
Under året genomförs utställningar både på skolan och i större offentliga sammanhang. I utbildningen ingår även att du får lära dig utställningsproduktion och presentation av dina bilder på bästa sätt. Under vårterminen samarbetar alla Sörängens deltagare i en gemensam utställning på Konsthallen i Nässjö.
Lärare
Hasse Bengtsson
Hasse Bengtsson är verksam fotograf, konstnär och pedagog.
Han har studerat på lärarhögskolan i Jönköping, och är utbildad i fotografi genom ett antal specialanpassade kurser i ljussättning, digitalbild och bildkommunikation. Bland annat SFF´s certifieringskurs i digital fotografi.
Hasse har lång erfarenhet, både med analogt och digital fotografi. Han arbetar främst inom kommersiellt fotografi både nationellt och internationellt, och finns representerad i ett flertal bokproduktioner och reklamkampanjer.
Hasses konstnärliga fotografi har ställts ut bland annat på Eksjö museum och Nässjö konsthall och vid flera gallerier runt om i Sverige.
Niklas Johansson
Niklas är utbildad fotograf vid Viebäcks Fotoskola och har arbetat som porträttfotograf mot både privatpersoner och företag sedan 2011. På senare tid fokuserar han mer på dokumentärt fotografi som har sin utgångspunkt i mindre samhällen där urbaniseringen blir alltmer tydlig.
Senast ställer han ut ett verk på Kalmar Konsthall på jurybestämda utställningen Sydosten 2022.
Annett Reimer Manhem
Annett Reimer Manhem är verksam fotograf, konstnär och pedagog.
Hon är utbildad vid Royal College of Art, London, Master of Arts in Photography (2011), samt vid University for the Creative Arts, Maidstone, Bachelor of Arts (First Class) in Photography and Video (2008).
Annetts fotografiska arbete har ställts ut nationellt på bland annat på Skövde Konstmuseum, Liljevalchs Konsthall & Hasselblad Center, samt internationellt i Finland, Frankrike, Storbritannien och USA.
Annett är bland annat representerad i Hasselbladstiftelsens och Statens Konstråds samlingar.