Forntid och fornlämningar

Bild på fornminne med stenar.

Är du intresserad av historia? Är du nyfiken på vilka spår som mänsklig bebyggelse har lämnat i och runtomkring Nässjö kommun? I så fall är sommarkursen Forntid och fornlämningar något för dig!

Kursen Forntid och fornlämningar är dessvärre inställd sommaren 2024. Vi hoppas kunna erbjuda den nästa sommar istället. 

Kursen utgår ifrån Sörängens folkhögskola där föreläsningar kommer att hållas om forntidens historia och deltagarna tillsammans kommer att lära sig mer om vårt gemensamma kulturarv på höglandet. Deltagarna kommer också få chansen att rent praktiskt prova på aktiviteter som hör ihop med olika historiska epoker. Kunskapen kommer sedan att kompletteras med utflykter till fantastiska historiska platser i närområdet som illustrerar de tidsperioder som diskuteras. Eftersom vissa av platserna ligger ganska otillgängligt till så förutsätter det också att deltagarna har förmåga att röra sig i skog och mark.

Förmiddagsfika och lunch intas i de vackra omgivningarna på Sörängen och ingår i kursens kostnad.

Kursledare: Jack Bågenhammar

Jack är utbildad folkhögskolelärare i historia och religion. Han undervisar på kursen Studiemotiverande Folkhögskolekurs på Sörängens folkhögskola.

Kurstider
Kurserna startar med lunch kl. 12.00, och kursstart kl. 13.00. På avslutande dagen slutar kurserna med lunch 12.00 - 13.00.

Kostnad
Det du betalar för är kurs, kost och logi. För vissa kurser kan materialkostnader tillkomma. Då vi har internat på skolan kommer vi att prioritera kursdeltagare som bor på skolan vid antagning.

Boende
Alla våra kursdeltagare bor alltid i enkelrum. Man delar på toalett och dusch i korridor. Handdukar och lakan ingår.

Måltider
All mat lagas i skolans fräscha kök. Frukost, förmiddags- och eftermiddagsfika, lunch och kvällsmat serveras under din vistelse i vår fina matsal. Vi har vegetariska alternativ för den som önskar och anmäl detta när du gör din kursanmälan. Om du har matallergier kan vi i regel ordna det, anmäl detta redan på din ansökan.

Kursanmälan
Ansökan görs i SchoolSoft som är vårt skoladministrativa system. Du hittar länken högst upp på kurssidan. Vi har ett begränsat antal platser för varje sommarkurs och för det mesta gäller först till kvarn. Du får svar genom SchoolSoft om du blivit antagen och du har en vecka på dig att svara ja till platsen. Det skickas också ut ett sms och mail om du har angett dessa uppgifter i din ansökan. När du tackat ja till din plats är din anmälan bindande.

Vi reserverar oss för att ställa in kurser om det är för få deltagare anmälda.

Betalning / Avbokning 

Faktura kommer att skickas till dig efter kursstart.

Avbokning innan 15 maj är avgiftsfritt.
Avbokning 15 maj - 1 juni - 30% av kurskostnaden erläggs.
Avbokning senare än 1 juni - 50% av kurskostnaden erläggs.
Avbokning senare än 24 timmar innan kursstart - 100% av kurskostnaden erläggs.

Avbokningar sker via mail: sorangens.folkhogskola@rjl.se

Rummet
När du anlänt till Sörängen är du välkommen att hämta rumsnycklar i expeditionsbyggnaden. Där kan du också få inlogg till skolans trådlösa nätverk och en karta över området.

Kvällsaktiviteter
På skolan finns gym, gympasal med pingisbord/badminton, bibliotek och gemensamma lokaler med TV, biljardbord och sällskapsspel.

Resa hit
Nässjö är en järnvägsknut vilket innebär att det tar ca 2.5timmar från både Stockholm och Göteborg och knappt 2 timmar från Malmö med tåg till Nässjö. Det är alltså enkelt att åka tåg till Nässjö. Sörängen ligger några kilometer från resecentrum och därifrån kan man enkelt ta sig med buss/taxi eller promenera med lätt packning.