Författarlinjen

Författarutbildning på Sörängens Folkhögskola

Författarlinjen ger en bred orientering i skrivande praktiker och möjlighet att fördjupa ditt litterära skapande.

Ansökan till Sörängens folkhögskola(Extern länk)

Utbildningens mål är att utveckla det egna skrivandet och ge en bred orientering i skrivande praktiker. Under ditt år på Författarlinjen skriver du i olika genrer – prosa, poesi, dramatik – och utvecklar ditt litterära skapande i möte med lärare och kurskamrater. Du skriver kulturkritiska texter och får grundläggande kunskaper i redaktionellt arbete. Du arrangerar uppläsningar och litterära evenemang.
Under den första terminen studerar du litteraturens genrer och genreöverskridande i teorin och praktiken. Genom skrivövningar, workshops, föreläsningar och textsamtal fördjupar du dig i gestaltning, dramaturgi och berättarteknik. I kursen ingår läsning av skönlitterära verk med fokus på den samtida litteraturen. Du läser dagsaktuella böcker och diskuterar samtidslitterära fenomen.

En stor del av vårterminen arbetar du med ett personligt projekt i valfri genre. Kanske börjar du skriva på en roman som du fortsätter med efter utbildningens slut. Kanske skriver du en radiopjäs eller fördjupar ett för dig viktigt ämne i en essä. Oavsett vilket får du handledning av erfarna författare. Under året gör vi också studiebesök och möter gäster som ger en inblick i hur litteraturens institutioner är uppbyggda – och får möjlighet att diskutera dessa. I september besöker vi Bok- och biblioteksmässan i Göteborg.

Textsamtal

Textsamtalet står i centrum på Författarlinjen. Varje vecka gör vi reflekterande läsningar av skönlitterära texter – egna och andras – och diskuterar innehåll och form.  Du som söker dig till utbildningen behöver vara beredd på att lägga tid på engagerad läsning av andras texter. 

Kursmoment

Textsamtal. Föreläsningar. Workshops. Gästföreläsare. Självständigt arbete. Uppläsningar.

Undervisningen sker på dagtid fem dagar i veckan under två terminer. Kvällsaktiviteter tillkommer ibland.
Kursansvarig lärare från och med höstterminen 2020 är Malin Lindroth

Ansökan och arbetsprover

Ansök till utbildningen genom att skriva ett personligt brev där du berättar lite om dig själv. Varför vill du söka till Författarlinjen? Vad betyder skrivande och läsande för dig? Berätta gärna om vad du hoppas få ut av utbildningen. Brevet kan vara 1-2 A4 sidor.

Bifoga två texter du har skrivit - prosa, poesi, dramatik eller essä - på sammanlagt 5000 tecken. (inklusive blanksteg) Texterna kan vara fristående eller ett utdrag ur ett längre arbete. Du behöver också bifoga personbevis för studier från Skatteverket och betyg.
Antagningen sker i två steg. Under vecka 19 kommer du att få besked om du gått vidare i ansökningsprocessen. Den som gått vidare kommer att kallas till en digital workshop där du får chans att träffa lärare, presentera dig och ställa frågor. Workshopen kommer att innehålla en kort skrivövning som ger en känsla för hur vi arbetar på linjen.

Lärare på författarlinjen

Malin Lindroth 

Malin debuterade som poet i mitten av 80-talet och har skrivit och läst sedan dess. Hittills har hon gett ut fjorton böcker - essäer, romaner, diktsamlingar - bland annat  Lära Gå. Flickorna. Vaka natt. Nuckan och Nuckans hjärtespalt. Hon har också skrivit pjäser, som har spelats bland annat på Folkteatern i Göteborg, Unga Dramaten, Radioteatern och Backa teater. Hennes senaste pjäs var en dramatisering av sin essä Nuckan som hon skrev på beställning åt Kulturhuset Stadsteatern.

Parallellt med sitt skrivande har hon undervisat i litterär gestaltning och handlett skrivande människor  i många olika sammanhang.  Som återkommande gästlärare på Högskolan för scen och musik i Göteborg har hon bl.a undervisat masterstudenter i reflekterande skrivande. På senare år har Hon också jobbat med skrivworkshops för psykiatripatienter på Sahlgrenska sjukhuset. 2018 anställdes Malin av Akademin Valand och var med och startade en ny kandidatutbildning i litterär gestaltning. Sedan 2020 är hon linjeansvarig lärare för Författarlinjen på Sörängen. Hon är också verksam som litteraturkritiker. Mest skriver Malin i Göteborgs-Posten.  

Kristian Hallberg

Kristian Hallberg är en av Sveriges mest spelade dramatiker. Har spelats på bland annat Dramaten, Unga Klara, Malmö stadsteater och Teater Galeasen. Är aktuell med sin dramatisering av "K" på Folkteatern i Göteborg samt "Lilla dödsdansen" på Unga Dramaten. Hans pjäs "Älsklingarna" spelas på Byteatern Kalmar Länsteater nästa år. Är också konstnärlig ledare på Månteatern i Lund tillsammans med Elin Skärstrand.

Ann-Marie Tung Hermelin 

Ann-Marie Tung Hermelin är författare, essäist och skrivarlärare på författarlinjen. Hon har en konstnärlig masterexamen från Akademin Valand vid Göteborgs universitet och har även studerat sinologi och konsthistoria i USA och England. Sedan romandebuten 2012, skriver hon framförallt personliga essäer om konst, samhälle och litteratur. Som lärare i litterär gestaltning har Ann-Marie under flera år varit ansvarig för den fristående avancerade kursen Skrivandets förhandlingar – konflikt och ansvar i text på Konstfack, där hon numera är handledare på masterprogrammet i visuell kommunikation. Hon är också gästlärare och handledare på Högskolan för scen och musik i Göteborg samt på Nordens Folkhögskola Biskops Arnö. Tidigare har hon även arbetat som chef, utredare och skribent på Uppsala universitet, Regeringskansliet samt på flera ideella organisationer. Ann-Maries huvudsakliga intresseområden är kreativ sakprosa och skrivande som metod inom konstnärlig forskning. Hennes senaste bok Kakofoni & stillhet, kommer ut på Bokförlaget Fatheon 2023.