Författarlinjen

bläddrar i bok

Författarlinjen passar dig som har talang för professionellt skrivande och med lust och nyfikenhet vill utveckla dina färdigheter. Kursen ger grunderna i en mångfald av litterära genrer.

Ansök här

Ansökan till Sörängens folkhögskola(Extern länk)

Grundkurs med bredd

Författarlinjen är en bred och variationsrik grundkurs där du får du möta yrkesförfattare med stor erfarenhet inom sina olika uttrycksformer. I undervisningen arbetar vi med en uttrycksform i taget: prosa, poesi, reportage eller drama.

Du får pröva på att skriva roman, novell, deckare, kåseri, poesi, prosalyrik, barnbok, reportage samt dramatik för scen och andra medier.

På linjen undervisar författarna Jan Sigurd och Malin Lindroth i prosa, författaren Niklas Törnlund i poesi, författaren och reportern Anders Sundelin i reportage och journalistik, samt fotografen Erik Danielsson i layout, foto och redigering. Dessutom medverkar bland andra dramatikern och barnboksförfattare Anders Nyman samt Kristina Hård, författare med fantasy och sci-fi som specialiteter.

Linjeansvarig lärare är Niklas Törnlund.

Textsamtal utvecklar 

En väsentlig del av utbildningen består av textsamtal där dina texter diskuteras med kurskamraterna och läraren. Du kommer att lära dig att använda de andras respons för att utvecklas i ditt skrivande; du får därför även en betydelsefull roll som läsare av de andras texter. Vidare träffar du gästande författare som presenterar sina böcker och berättar hur det är att ha skrivandet som yrke.

Antologi och magasin 

Författarlinjen på Sörängens folkhögskola innehåller ett grafiskt moment som ger grundläggande kunskaper i layout och framställning av böcker och tidskrifter. Under våren framställer kursdeltagarna två antologier med poesi respektive prosa, där textproduktion och formgivning är integrerade delar. Under läsåret ansvarar Författarlinjens deltagare för utgivningen av Sörängens magasin Paripassu. Härigenom får du en kunskapsplattform för redaktionellt arbete i framtiden.

Utbildningen rymmer även nedslag i några klassiska och samtida litterära verk. Vi besöker bokmässan i Göteborg, och gör utflykter till en och annan litterär miljö i landskapet, där vi kan välja mellan Astrid Lindgrens Vimmerby, Albert Engströmsavdelningen på Eksjö museum, Sture Dahlströms Huskvarna, Pär Lagerkvists Växjö och Mian Lodalens Jönköping. I Majgull Axelssons Nässjö är vi ju redan, och Sörängens klassiska poet, Finlandsfödda Ulla Olin, var verksam på skolan i många år. Om möjligt gör klassen en studieresa till Köpenhamn eller någon annan närliggande metropol.

Sörängens folkhögskola har kulturprofil och vi erbjuder kulturupplevelser på skolan eller i samarbete med Nässjös kulturhus Pigalle – där Sörängen de senaste åren avrundat våren med en elevutställning i vilken Författarlinjen medverkar litterärt.

Ansökan och arbetsprover

  • Bifoga textprover: Prosa max 3 500 tecken inklusive blanksteg samt poesi max 2 A4. Prosan kan vara ett utdrag ur en längre text.
  • Personligt brev, max ett A4.
  • Personbevis för studier från Skatteverket.
  • Betyg.