Keramiklinjen

keramik

Keramiklinjen på Sörängens folkhögskola vänder sig till dig som vill få en grundläggande keramisk utbildning som ger en god grund för fortsatta studier, eget konstnärskap eller arbete inom det keramiska området. Den huvudsakliga inriktningen är brukskeramik och stor vikt läggs vid hantverket.

Ansök här

Ansökan till Sörängens folkhögskola(Extern länk)

I utbildningen får du förutom materialkännedom kunskaper i drejning och andra sätt att formge leran. Du får lära dig olika typer av bränningar samt glasyr- och dekortekniker. Linjen ger dig även möjlighet att prova på att fusa och slumpa glas. I kursen ingår också kroki, skulptur, skissteknik, foto och konsthistoria.

Välutrustad keramikverkstad

Utbildningen på keramiklinjen hålls till största delen i skolans välutrustade keramikverkstad. Verkstaden är en ljus och behaglig miljö som blir kursdeltagarnas andra hem, och en fristad för experiment och kunskapsutveckling. Elektriska drejskivor och generöst med arbetsyta och hyllplats finns till alla, liksom tillgång till två elektriska ugnar, utomhus finns två vedugnar (itagama) samt en rakugn.

Verkstaden med sina golvbrunnar är lätt att hålla ren. Glasyrer och råvaror förvaras i särskilda rum för kursdeltagarnas hälsa och säkerhet. Skåp med utsug finns för att spruta glasyr. Keramiklinjens deltagare har också tillgång till skolans övriga lokaler.

Keramik verkstad

I Estethuset finns sal för skulptur och krokiteckning, en konstnärsbutik och utställningsmontrar. Arbete med gips sker i en därför avsedd verkstad. I Skolhuset finns datorsal och möjlighet till bildvisning.

Skolans verkstäder är tillgängliga dygnet runt, vardagar och helger, vilket ger dig stora möjligheter att själv utforska linjens innehåll utanför lektionstid. Du är välkommen att besöka oss och bekanta dig med skolan, linjen, lokaler, personal och elever.

Exempel på kursmoment

 • Materiallära
 • Traditionella keramiska tekniker – ringla, tumma, kavla
 • Drejning
 • Gips
 • Glas
 • Skulptur efter levande modell
 • Glasyrlära och utveckling av glasyrer
 • Kunskap i bränningsförfaranden
 • Dekorationstekniker
 • Screentryck
 • Utställningsproduktion
 • Konst- och designhistoria
 • Studieresor
 • Gästlärare

keramik drejning

Workshops

Under tiden på Sörängens folkhögskola kommer du att träffa keramiker och gästlärare som delger dig sina erfarenheter och specialkunskaper.

En mångfald av kunskap och erfarenheter

Keramiklinjen är en grundkurs som vill öppna för flera fortsatta livsvägar. Inom högre studier kombineras ofta keramik med glas. Därför får du även på Sörängens folkhögskola lära dig grundläggande tekniker inom glaskonsten – fusing och slumpning.

Utbildningen innehåller momenten skulptur, gips och konst- och designhistoria för att du ska få en bredd i ditt kunnande, och tillfälle att ta ställning till vad som intresserar dig. Under året gör vi studieresor där vi besöker företag, skolor, museer och egenföretagare, för att du ska få se olika miljöer där keramiken står i centrum.

Ansökan och antagning

Sista ansökan är 1 maj. Senare inkommen ansökan beaktas i mån av ledig plats.

Du måste bifoga personbevis för studier (beställs hos skatteverket), kopior på tidigare genomförda studier och eventuella arbetsintyg. Skriv gärna ett kort personligt brev om dig själv och varför du vill bli antagen till keramiklinjen.

Maila eller ring gärna om du har några funderingar om keramiklinjen.

Välkommen med din ansökan! 

Konstnärsbutik på skolan

Skolan har en egen konstnärsbutik där du kan handla estetiskt, grafiskt och fotomaterial till förmånliga priser.