Musikteater: Skandalen Ida Bäckmann - 20 mars på Sörängens Folkhögskola

Välkommen på musikteater i hörsalen på Sörängens Folkhögskola!

Ida Bäckmann skapade kaos var hon än drog fram. Här kommer hon tillbaka och berättar SIN sanning!
Den mycket språkbegåvade Ida Bäckmann reser ensam runt till oroshärdar runt om i världen. På väg till sitt giftermål i Sydafrika hamnar hon istället mitt uppe i Boerkriget. Alltid i händelsernas centrum. Hon trotsar allt och alla, ofta med fara för sitt eget liv,. Hon bevittnar blodiga gatuupplopp i Paraguay, Warszawa och Moskva. Under extrema förhållanden i Ryssland får hon till en intervju med Tolstoj. Hon slinker längre in i Vatikanen än någon präst lyckats med. Allt rapporteras hem till de stora dagstidningarna.

Hennes reportage blir mycket populära med en blandning av både spänning och humor. Hon trotsar alla regler, klampar på. Ida Bäckmann var på väg att bli en mycket framgångsrik och välkänd journalist. 1911 förändrades allt!

Efter uppmuntran från Selma Lagerlöf skriver Ida en bok om sin nära vänskap med Gustaf Fröding. Boken blir en riksskandal. Ida blir totalt utfrusen och utsätts för en hatkampanj. Beskrivs som mytoman, stalker, psykopat, frigid och vampyr. Efter Selmas Lagerlöfs död skriver Ida ännu en biografi, då om sin mångåriga vänskap med Selma. Denna bok blir en minst lika stor skandal!

Ida Bäckmann var författare, lärare och journalist men är idag kanske mest känd för sina relationer till två litterära tungviktare. Ida ville gifta sig med Gustaf Fröding och brevväxlade med Selma Lagerlöf i flera decennier. I båda förhållandena beskrivs hon av eftervärlden som parasit, som ”en kvarnsten runt snillens halsar”.

Medverkande
Anna-Lena Hemström - skådespeleri och sång
Bengt Mulle Holmqvist - gitarr och sidekick.

Föreställningens längd: 65 min.

Konstnärligt team
Manus: Lotta Grut
Regi: Sissela Kyle
Musik: Bengt Mulle Holmqvist
Research: Anna-Lena Hemström

Övrigt
Efter föreställningen kommer Nässjö teaterförening - en del av Riksteatern har årsmöte. Fika serveras efter föreställningen.

Arrangör: Nässjö Teater o Musikförening - en del av Riksteatern

Biljetter

50 kr, säljs vid entrén.

Tid, plats

Start kl. 18.00 (längd 1h 5min) i hörsalen på Sörängens Folkhögskola.

Föranmälan (OBS! Endast för deltagare och personal på Sörängens Folkhögskola. För övriga krävs ingen föranmälan)

https://forms.gle/AQZn3sy8rgyNNZYWA (Extern länk)