Hälsopod

Personalen på Bra Liv Kungshälsan vårdcentral har skapat en hälsopod. Denna kommer att fyllas med tips, råd och samtal kring olika teman inom ramen för hälsa.

Belastningsskador

person som joggar

Sjuksköterska Maria Eklund och sjukgymnast Johan Samuelsson pratar om överbelastningsskador i ben och fot. Alla kan råka ut för denna typ av skador, oavsett hur vältränad man är. Men hur vet man att smärtan beror på överbelastning? Vad ska man göra om man får denna typ av skada?

KOL

Lungor

Maria Eklund, sjuksköterska på Kungshälsans vårdcentral, har bjudit in sjuksköterskekollegan Anna-Carin, som är specialiserad på astma/KOL. Och KOL är precis vad som diskuteras i dagens avsnitt. Vad är KOL? Är det bara rökare som får KOL? Hur påverkas man av sjukdomen? Och vad kan man göra för att lindra symtomen och underlätta i vardagen?

Depression och ångest

Depression

Ångest och depression räknas idag till stora folksjukdomar. En femtedel av Sveriges befolkning har eller har haft besvär av ångest eller depression. Maria Eklund, sjuksköterska på Kungshälsans vårdcentral i Huskvarna har bjudit in psykolog Arwa Alshaer för att prata om vad en depression och ångest är, vad kan vara utlösande faktorer och hur kan man hantera det.

Ryggskott

Munksjön kvällstid

Ryggont, ryggskott, ischias. Vad är vad? Vad kan man göra för att lindra smärtan? När borde man söka vård? Sjuksköterska Maria Eklund har bjudit in sin sjukgymnastkollega, Johan Samuelsson, för att samtala kring ryggen.

Infektioner

influensa

Vi är mitt uppe i infektionstider med Virus och bakterier som sprids och gör oss förkylda och sjuka. Det många inte vet är att virus finns det ingen behandling mot. Men hur vet man om man har råkat ut för bakterie eller virus? När ska man söka vård? Sjuksköterska Maria Eklund har bjudit in läkare Olivia Landén för att prata om infektioner.

Högt blodtryck

blodtrycksmätning

Vad innebär högt blodtryck (hypertoni)? Vad kan man själv göra för att sänka sitt blodtryck? När bör man söka hjälp? Sjuksköterskorna Maria Eklund och Gunnel Almroth Alstermark reder ut vissa frågor om högt blodtryck.

Träning för äldre

Fysisk aktivitet

Det är alltid bra att röra på sig. Våra kroppar är gjorda för att vara aktiva. Men är behöver man tänka på något speciellt när man som senior ska börja träna?

Hälsa och kost

Äpplen i träd

Sjuksköterska Maria Eklund pratar om hälsosam kost. Många undrar över hur man ska tänka kring kost, och vad bör man äta för att må bra?

Artros

blomma

Detta avsnitt av hälsopodden pratar vi om artros. Dess symtom, behandling och hur man kan lära sig att leva med sjukdomen. Sjuksköterska Maria Eklund har bjudit in Johan Samuelsson, sjukgymnast, som ger oss svaren på dessa frågor och även en djupare insikt om sjukdomen.

Mindfulness

himmel

Sjuksköterska Maria Eklund har bjudit in kurator Piah Sandberg för att prata om mindfulness, som betyder "medveten närvaro".

Stress

Meditation

Stress är något som de flesta någon gång känner av. Lite stress är ingen fara och kan till och med vara nyttigt. Men blir det för mycket och under en alltför lång tid så kan vi påverkas negativt.

Allergi

Pollen

Kostrådgivare och diabetessjuksköterska Maria samt astma/KOL-sköterska Marie från Kungshälsans vårdcentral ger tips och råd för att på bästa sätt kunna njuta av våren trots pollenallergi.