Vårdcentralerna Bra Livs nya närmottagning med drop-in har öppnat i Eksjö

Vårdcentralerna Bra Livs nya närmottagning med drop-in har öppnat i Eksjö

Charlotta Larsdotter, Rachel De Basso och Mats Bojestig klipper invigningsband
Charlotta Larsdotter, direktör för Vårdcentralerna bra liv, Rachel De Basso, ordförande i regionstyrelsen, samt hälso- och sjukvårdsdirektör Mats Bojestig klippte tillsammans av invigningsbandet för den nya närmottagningen i Eksjö. Foto: Michaela Brusberg

På tisdagen den 2 april öppnade Vårdcentralerna bra liv sin nya närmottagning i Eksjö. Närmottagningen med drop-in är den tredje i länet och placeringen är hos Ica supermarket. Syftet med mottagningen är att möta invånarna i vardagen och samtidigt göra det enkelt för boende i Eksjö att få vård.

Invigningen lockade nyfikna besökare och på plats fanns representanter och personal från både Region Jönköpings län och Ica. På programmet fanns en invigningsceremoni med talare och bandklippning samt möjlighet att kika in i de nya lokalerna. Besökarna bjöds på tårta, musik, ballonger och tilltugg samt invigningstal.

– Vi i den politiska ledningen vill skapa god förutsättning för utveckling av primärvård. Och det är med stor glädje som vi idag inviger vår närmottaging här i Eksjö. Detta är ett steg framåt i arbetet med att minska avståndet mellan sjukvård och invånare. En hälso- och sjukvård som ska vara mer nära, tillgänglig och jämlik i hela länet. Denna mottagning är ett viktigt exempel på det, säger Rachel De Basso (S), ordförande i regionstyrelsen.

Ska finnas nära patienterna

Region Jönköpings län ser det som viktigt att patienterna upplever en hög tillgängligt, och satsningen i Eksjö är ett led i utvecklingen där sjukvården ska finnas nära patienterna. Hälso- och sjukvårdsdirektör Mats Bojestig bor i Eksjö och är förväntansfull på hur utvecklingen kommer att bli med den nya mottagningen. 

– Det är roligt att vi nu kan vara såhär nära även i Eksjö. Vi har en närmottagning i Jönköping och en i Värnamo, nu också i Eksjö. Som Eksjöbo känns detta jättekul! Säger Mats Bojestig.

Vill ligga i framkant

Bra Livs närmottagningar bemannas av distriktssköterska där besökarna kan få hjälp med enklare åkommor såsom infektioner, öronspolning, hudbesvär, allergiska besvär, vaccination, hälsokontroll, intyg med mera.

– Vi gillar att ligga i framkant. Vi gillar att göra det där lilla extra för er invånare, för våra patienter. Oktober 2019 öppnade vi vår första närmottagning på Asecs-området i Jönköping, och den har varit väldigt uppskattad. Vi tror att människor tycker om att kunna göra fler ärenden samtidigt. Och vi vet att barnfamiljerna tycker om att komma hit för vaccination, säger Charlotta Larsdotter, direktör för Vårdcentralerna Bra Liv.

Öppet när det är mycket besökare

Till en början kommer Bra Liv närmottagning Eksjö att erbjuda drop-in på tisdagar och torsdagar mellan klockan 10.00-15.00. Dagar och tider är valda efter att det då ofta är mycket besökare i butiken, enligt butiksägaren Fredrik Strand som är stolt över att mottagningen nu öppnar.

– Vi är jättestolta över att kunna öppna denna mottagning idag. Tack Bra Liv som ställer upp med detta. Hela konceptet är nytt för oss. Här kan vi samarbeta och kombinera hälsa, livsstil, rådgivning och att finnas nära folket, säger Fredrik Strand.  

Möta invånarna i vardagen

Vårdcentralerna Bra Liv har sedan tidigare två närmottagningar i City Gross lokaler i både Jönköping och Värnamo. Syftet med mottagningarna är att möta invånarna i vardagen och samtidigt göra det enkelt för boende i Jönköping, Värnamo och Eksjö samt närområdena att få vård.

Läs mer om Bra Liv närmottagning med drop-in