Krönika: Var och en blir salig på sin tro

Stämningsfullt med levande ljus
Foto: Pixabay

Ett nytt år innebär nya mål och förhoppningar.

Just nu pågår krig i vårt närområde och vi matas med förfärliga och skrämmande händelser i omvärlden. Rapporter visar att fler ungdomar väljer att konfirmera sig och cirka 13 000 människor har under 2023 anslutet sig till Svenska kyrkan. Man kan tolka detta som bevis för behov av någon form av tro som skydd och förklaring till all ondska.

Sverige bedöms vara ett av världens mest sekulariserade länder vilket också innebär en hög grad av individualism. Men detta utesluter dock inte att svenskar skulle vara ointresserade av andlighet. Exempelvis visar Sominstitutet i Göteborg att cirka 40 % trodde på något övernaturligt. Andlighet kan sägas vara ett paraplybegrepp som inkluderar kristna, muslimer och judar men även de som ägnar sig åt astrologi, kristaller, olika meditationer eller talar med de döda (spiritualism).

Inom hälsoområdet existerar också många uppfattningar exempelvis varför vi blir sjuka. Vanligt förr, men mer sällsynt i dag är föreställningen att sjukdom och död är Guds straff för vårt felaktiga leverne. Omdiskuterade icke vetenskapliga påståenden om att vaccin orsakar autism, allergi av elektromagnetisk strålning kan innefattas i denna kategori.

Men det kan vara klokt att inta en ödmjuk inställning till det som nu betraktas som icke vetenskapliga eller inte evidensprövade teorier med tanke på eventuellt nya framtida forskningsresultat.

Idag visar hjärnforskning att även placebo, som bygger på tro och förväntan, har effekt på många s.k. funktionella störningar - sådant som ej ger synliga kroppsliga förändringar. ”Tro kan försätta berg!”

 

TEXT: Jan-Olov Johansson - läkare, föreläsare och krönikör