Nyheter från Folktandvården

Nyheter från Folktandvården

Inriktade tandsköterskor i Mullsjö ger resultat

Fem kvinnor i tandsköterskekläder håller varandra om axlarna och tittar in i kameran.

Under året som gått har nya nationella riktlinjer för parodontologi implementerats i Folktandvården. Med de nya riktlinjerna följde också förändrade arbetssätt och rutiner. I Mullsjö har alla tandsköterskor varit en del av de nya rutinerna, vilket hittills gett mycket goda resultat – både för Esther och för arbetsgruppen.

Kursprogram för 2024 ute nu

En kvinna i orange tröja och vit huvudduk sitter i en skolsal.

Nu är kurser för 2024 planerade inom Fokus, Folktandvårdens kunskapscentrum sydöstra. Anmälan öppnar i dag och nytt för i år är att det finns en digital kurskatalog där du kan läsa om de 13 kurser som erbjuds nästa år.

Avdelningarna för ortodonti i Värnamo och Nässjö först ut att hbtqi-diplomeras i Folktandvården

Kvinna i gul kavaj blir omfamnad av en man i vit tröja.

Alla människor är olika, och att få vara sig själv borde vara en självklarhet. Tyvärr ser inte verkligheten alltid ut så. För att öka sin kunskap och säkra ett bättre patientbemötande har avdelningarna för ortodonti i Värnamo och Nässjö under våren deltagit i Region Jönköpings läns hbtqi-diplomering.

Kunskapscentrum för tandvården i sydöstra

Kvinna i vit slöja sitter i en föreläsningssal.

Sedan årsskiftet är nu det gemensamma kompetenssamarbetet mellan Region Jönköpings län, Region Östergötland och Region Kalmar Län i drift. Initiativet, kallat Folktandvårdens kunskapscentrum sydöstra, syftar till att stärka och utveckla kompetensutvecklingen för medarbetare inom tandvården, både på kort och lång sikt.

Nu finns munhälsan med på dagordningen

Fem medarbetare på en demensenhet i blåa klinikkläder står bredvid varandra och ler mot kameran.

På Kärrsgårdens demensenheter i Habo står numer munhälsan alltid på dagordningen vid personalens teamträffar. Men så har det inte alltid varit. Under våren har all personal på de olika enheterna utbildat sig inom munhälsans betydelse för de boendes välmående. En vårdförebyggande insats som gett ringar på vattnet.

Odontologiskt centrum Folktandvården, Nässjö, skapar närhet till specialisttandvården för Höglandets invånare

Glada medarbetare i klinikkläder som står i en korridor på Nässjö Folktandvård.

I slutet av mars invigdes Folktandvården Region Jönköpings läns nya odontologiska satsning i Nässjö under festliga former. Här finns nu ett modernt odontologiskt centrum, där allmän- och specialisttandvård samlas under ett tak och ett namn. Allt för att kunna erbjuda invånarna på Höglandet en nära tandvård.

Två klinikchefer i Folktandvården nominerade till "Årets unga ledande kvinna"

Två kvinnor i halvprofil som tittar in i kameran.

Finns årets unga ledande kvinna i Jönköpings län i Folktandvården? Kanske! Av 21 nominerade har Folktandvården i Region Jönköpings län två klinikchefer som tävlar om den prestigefyllda utnämningen.

Amela Avdic ny klinikchef Mullsjö Folktandvård

Kvinna i kavaj som står med händerna i kors och tittar rakt in i kameran.

Amela Avdic tillträdde som ny klinikchef på Mullsjö Folktandvård i november. Hon kommer närmast från avdelningarna oral protetik och parodontologi där hon arbetat som tandhygienist. Här kan du lära känna henne lite bättre.

Uppsökande tandvård – för de som har ett större behov

Äldre man får besök av två medarbetare från Folktandvården

Folktandvården har under 80 år arbetat för en bättre munhälsa för Sveriges befolkning. Den uppsökande verksamheten är en modernare satsning men är idag ett av Folktandvårdens viktiga folkhälsouppdrag.

På Folktandvården möts alla

Medarbetare arbetar med verktyg med barnpatient. I bakgrunden tittar pappan på.

För mer än 80 år sedan, den 25 maj 1938, fattades beslutet om en offentligt finansierad tandvård. Då var den i första hand till för barnen, eftersom barnens tandhälsa i slutet på 30-talet var minst sagt usel. Sedan dess har folkhälsouppdraget växt och idag hör Sveriges befolkning till den som har den bästa munhälsan i världen. En av anledningarna är kliniker som Öxnehaga Folktandvård, där invånare med olika bakgrund och åldrar möts.

Barntandvård i Folktandvården

3-årskontroll på Folktandvården

Folktandvårdens årsredogörelse från 1942 berättar att barnen sällan numera var borta från undervisningen. Tidigare var nämligen tandvärk en av de största orsakerna till att barn var frånvarande ifrån skolan. Sedan starten 1938 har barntandvården varit ett av Folktandvårdens viktigaste folkhälsouppdrag.