Kultur

Talangprogrammet GAZE ger nya filmskapare möjlighet att utvecklas

Bild på fyra deltagare i talangprogrammet Gaze
Årets deltagare i GAZE heter Linn Austli, Akiko Ahlstrand, Alfred Nilsson och Johan Badh och arbetar under våren 2024 med att färdigställa sina kortfilmsprojekt.

Nu kan filmare i Jönköpings län vässa sina kunskaper inom filmens område och även få finansiering för göra en kortfilm. Ett startskott för att ta plats i filmbranschen.

GAZE är ett program framtaget för att stötta unga eller mer etablerade filmare i Jönköpings län som inte riktigt hittat in i den svenska filmbranschen. Under hösten vässar filmarna sina förmågor genom praktik och deltagande i workshops, där en filmidé växer fram och blir redo att realiseras. På våren efter ansökan kan en kortfilm spelas in, med finansiering och stöttande insatser.

– Nu kör vi igång GAZE omgång tre. Visionen är att de som går programmet ska ha möjlighet att spela in en kortfilm, men framför allt få verktyg för att fortsätta att göra filmer efter att året med programmet är över, säger Charlotta Miller, filmutvecklare för Talang och Produktion på Region Jönköpings län.

Filmarna ansöker genom att bland annat skicka in en text där de sätter ord på vad de brinner för att berätta – och varför. Den här drivkraften kan ligga till grund till flera historier och berättelser, som kan ta sig uttryck på olika sätt. I årets omgång kan deltagarna arbeta med fiktion eller dokumentär, blanda verklighet med fiktion eller göra animation. Allt är möjligt. Filmarna ska också skicka in en film som arbetsprov.

Ansvarig för GAZE, vid sidan av filmutvecklaren Charlotta Miller, är regissören Cecilia Torquato De Oliveira som också har uppdrag som dramaturg och konsult inom film och har tidigare hållit i ett magisterprogram vid Akademin Valand i Göteborg.

www.rjl.se/gaze kan du läsa mer om satsningen som ska sätta filmare från Jönköpings län på kartan. Sista ansökningsdag är den 15 maj.