Krönika: Världens mest mångsidiga läkemedel

Två personer går en promenad med hund
Foto: Pixabay

De flesta människor är bekväma. Detta innebär att vi hellre tar ett piller två gånger dagligen i stället för ett motionspass av något slag varje eller varannan dag.

Jag tror att alla är medvetna om att fysisk aktivitet / rörelse har många positiva effekter på kroppen. I stort påverkas en mängd biologiska mekanismer kroppens celler på något sätt som får konsekvenser för vårt mående, fysisk och psykisk kapacitet och i slutändan sjukdom och död. Inom hjärtrehabilitering är individanpassad motion en grundsten sen cirka 50 år tillbaka. Boken FYSS beskriver vilken typ och intensitet av rörelse som kan användas i behandling och förebyggande av sjukdomar.

Hur kan motion motverka hjärt- och kärlsjukdomar?

- Hjärtat arbetar mer effektivt. En tränad person har lägre puls för samma arbete och mer syre kan transporteras runt i kroppens blodomlopp. Detta innebär bättre kondition – ökad uthållighet, det vill säga muskler orkar jobba längre med mindre trötthet.

- Minskad risk för åderförfettning – färre drabbas av exempelvis högt blodtryck, hjärtinfarkt, stroke (slaganfall), minnesrubbningar (demens).

- Blodet klumpar inte ihop sig, blir mer lättflytande vilket minskar risken för blodproppar.

- Effektivare förbränning av näringsämnen såsom socker och fett som minskar risken för diabetes och övervikt som annars kan leda till hjärt-/ kärlsjukdomar.

Modern forskning visar att all rörelse är positiv.
Tips: Smårörelser innebär 2-3 gånger högre energiförbrukning. Försök att bryta stillasittande jobb genom att ta många rörelsepauser. Utnyttja möjligheter till rörelse i vardagen; gå eller cykla i stället för att åka bil och buss när avstånden tillåter. Gå ut med hunden, även om du inte har någon J Hitta något som känns roligt och lustfyllt. Kanske lek med barnen, dans, bad och simning. Ut i naturen för att leta bär och svamp.

Det är sannolikt aldrig för sent att nå positiva fördelar av att röra sig. Vi är omformbara.

Med tiden blir du delvis en NY MÄNNISKA. 

 

Text: Jan-Olov Johansson - läkare, föreläsare och krönikör