Stefan Löfven på studiebesök i Region Jönköpings län

Stefan Löfven på studiebesök i Region Jönköpings län

Verksamhetschef Sara Nyman har digitalt möte med statsminister Stefan Löfven
Sara Nyman från Bra Liv Kungshälsan fick en pratstund med statsministern mellan vaccinationerna. Foto: Christoffer Hägg

Tisdagen 11 maj 2021 besökte statsminister Stefan Löfven Region Jönköpings län digitalt. Han fick bland annat besöka Equmeniakyrkan i Huskvarna som fungerar som en vaccineringslokal, och träffa Region Jönköpings läns hälsokommunikatörer som var på plats i Nässjö för att prata vaccination med de som studerar svenska för invandrare (SFI).

Region Jönköpings län är en av de regioner i landet som ligger högst när det gäller vaccinationstäckning för personer som är 65 år eller äldre – drygt 90 procent har fått minst en dos i den gruppen. Det berättade regionråd Rachel De Basso (S), hälso- och sjukvårdsdirektör Mats Bojestig och vaccinsamordare Jonas Almgren.

- Jag är stolt över att vi nått så hög grad, och vi är dessutom den region i landet där våra invånare är mest nöja med vården, både sjukhusvård och primärvård, sa Rachel De Basso. Stort tack till alla våra fantastiska medarbetare.

- Det som vägleder oss är alltid vad som är bäst för Esther, det vill säga vår fiktiva patient, sa Mats Bojestig. Vi har haft enorma utmaningar i sjukvården med covid -19 och än är det inte över. Vi är en av de regioner som varit i krislägesavtal längst. Pandemin påverkar oss fortfarande och vaccinationerna är verkligen ljuset i tunneln.

En av förklaringarna till att vaccinationsarbetet i Region Jönköpings län varit så pass framgångsrikt kan vara de simuleringsövningar som gjordes tidigt under våren där en rad lärdomar gjordes.

- Vi har också en stor fördel av att det är våra vårdcentraler som genomför vaccinationerna. Det är en redan väl uppbyggd struktur som fungerar, sa Jonas Almgren.

Vaccinering i Huskvarna

Anette Sparf, verksamhetschef för Bra Liv Rosenhälsan och Bra Liv Tenhult vårdcentral, och Sara Nyman från Bra Liv Kungshälsan, var med på mötet, såklart i full mundering med munskydd och visir, samtidigt som de vaccinerade.

– Vi vaccinerar runt 1 400 personer per dag. Just nu är det många som får dos två, berättade Anette Sparf. Vi har mestadels pensionärer som arbetat hos oss tidigare som nu är inne och vaccinera. Alla doser går åt, vi upplever att viljan att vaccinera sig är väldigt hög. Vi är fullbokade hela tiden.

Vaccinationstäckning varierar

Som i övriga landet skiljer sig vaccinationstäckningen åt mellan olika områden. I de områden som har en hög andel utrikes födda, exempelvis Råslätt och Öxnehaga, är den generellt sett lägre.

Region Jönköpings län arbetar aktivt med att få fler att vaccinera sig i dessa områden och fick tillfälle att berätta för statministern hur det kan gå till. Hälsokommunikatörerna Mohamoud Suldan, Tekie Welday och Zakia Shams var uppkopplade från Nässjö lärcenter där de precis haft ”Hälsoskola” med en klass som läser SFI (svenska för invandrare).

- Vi ser att vaccinationsviljan ökar bland utrikes födda när vi är ute och pratar och informerar, berättade Mohamoud Suldan.

- Vi är ute och träffar folk i hela länet, vi har pratat med över 1000 personer, berättade Tekie Welday. Hans modersmål är tigrinja som bland annat talas i Etiopien. Mohamoud Suldan talar somaliska och arabiska och Zakia Shams är ursprungligen från Afghanistan och har persiska som modersmål.

Nyckelroll

Hälsokommunikatörerna har bakgrunder i hemländerna som exempelvis journalist och läkare och Zakia Shams har arbetat i många år som undersköterska i Sverige, även nu under pandemin.

- Jag vet vad sjukdomen innebär, och det kan jag förmedla. Det brukar inte vara svårt att få människor att förstå att det kan vara en allvarlig sjukdom som man bör vaccinera sig mot.

- Många behöver hjälp med att boka in sig, berättade Mohamoud Suldan. Vi hjälper dem med det. Vi laddar ner appar och hjälper dem att ringa.

- Vi är broar mellan sjukvården och utrikes födda, sa Tekie Welday.

Hälsokommunikatörerna har spelat en nyckelroll i arbetet med att nå ofta svårnådda grupper då de sedan mars 2020 har arbetat med utåtriktade insatser i hela länet genom undervisning om covid -19 , vaccination och provtagning på bland annat arbetsmarknadsavdelningar, SFI (svenska för invandrare), sociala företag, civilsamhället, föreningar och kyrkor.

- Ni gör ett jätteviktigt och bra jobb, sa statsministern.

Här kan du läsa mer om våra hälsokommunikatörer: Modersmålsbaserad hälsokommunikation-Folkhälsa och sjukvård (rjl.se)(Extern länk)

Digitalt studiebesök statsministern 11 maj 2021