Nationell brist på TBE-vaccin

Nationell brist på TBE-vaccin

fästing
Det är brist på vaccin mot den fästingburna sjukdomen TBE (Tick Borne Encephalitis) eller fästingburen hjärninflammation, som den också kallas. Foto: Johan W Avby

Det råder just nu brist på vaccin mot den fästingburna sjukdomen TBE. Region Jönköpings län har fått besked att nya leveranser dröjer och många vårdcentraler kan för närvarande inte erbjuda vaccination mot TBE.

Vaccinbristen innebär att Vårdcentralerna Bra Liv från och med denna vecka varken kan erbjuda nya bokningsbara tider eller möjlighet till dropin-vaccinering. Nya tider kommer att erbjudas så snart mer vaccin finns att tillgå. Prognosen från Adda, som sköter upphandlingarna av vaccin åt landets regioner, är att fler doser av TBE-vaccin kan levereras senare i sommar.

−Nu på sommaren är det många som är ute i skog och mark och vill fylla på sitt vaccinationsskydd. Därför är det olyckligt att vi just nu inte har vaccin att erbjuda. Att man kanske tvingas skjuta fram en planerad dos ett par månader är dock inget större problem ur medicinsk synpunkt, skyddseffekten blir lika bra även om intervallet mellan två doser blir lite längre, säger David Edenvik, biträdande smittskyddsläkare i Region Jönköpings län.

 

Text: Stefan Carlsson