Mindfulness på hög nivå - Bra Liv medarbetare

Mindfulness på hög nivå - Bra Liv medarbetare

Eva förbereder sig för att flyga skärm över Vättern
Eva - sjuksköterska och skärmflygare Foto: Mats Andersson

Till vardags är Eva Mac Lachlan distriktssköterska på Bra Liv Rosenhälsan vårdcentral i Huskvarna. När hon vill koppla av flyger hon skärm högt över våra huvuden.

– Ett bra flyg är ett tryggt flyg. Du stannar uppe minst en halvtimme och får ett bra nerflyg och landning. Har jag tur finns det lite termik i luften som gör att jag får några spännandestigningar. Där brukar fåglarna kunna visa vägen när de kurvar upp i någon termikblåsa.

Eva har flugit skärm i många länder, men hittar alltid tillbaka till sina nära favoriter.

– Brunstorpsberget är ju fantastiskt. Med den vida utsikten över Huskvarna, Jönköping, Vättern, Visingsö. Att jag kan stå på start fem minuter efter jag har lämnat jobbet är ju helt otroligt. Även startplatsen vid Brahehus är riktigt fin, säger hon.

Tandem i Peru

Med över 1 000 fallskärmshopp i ryggsäcken från 1982 och framåt kände Eva inte riktigt att tiden räckte till för sin hobby i början på 2000-talet.

– Barn och andra intressen gjorde att det inte riktigt hanns med. Det vill ju till ett flygplan och mycket planering för att kunna hoppa fallskärm.

Längtan till luften försvann dock inte.

– Vid en resa till Peru testade jag ett tandemflyg med skärm och tyckte det var fantastiskt. När jag och min kille var på vandring i Österrike 2013 såg vi massor av skärmar i luften. »Det där måste vi testa« sa jag och sedan dess är vi fast båda två, skrattar Eva.

Säkerhet och noggrannhet

Nu är inte Eva längre beroende av något flygplan för att komma upp i luften. Men flygning vid Vätterns branter krävs dock rätt förutsättningar.

– Klar sikt, västlig/sydvästlig vind om 4–6 sekundmeter på start. Vi håller noga koll på vädret och vindarna. Dels via appar och dels genom den vindmätare som finns placerad på Brunstorpsberget i höjd med startplatsen.

Innan Eva och hennes flygkompisar kan ge sig ut krävs att de meddelar flygledartornet på Axamo.

– Jag har respekt för att flygningen kräver förberedelser, säkerhet och noggrannhet. Med åldern har jag också möjligen blivit något mer försiktig, säger hon.

Studentlicensen som man tar först i sin utbildning har hon kompletterat med de ytterligare stegen Pilot 1 och 2.

– Som Pilot 2 får jag flyga även i andra länder. Klart att jag längtar till Alperna, Sydafrika, Portugal, Norge, säger hon drömskt.

Koncentrerat och avslappnad

På E4:an nedanför är trafiken intensiv. Som kontrast ligger Vättern helt stilla som en spegel.

– Den här starten är så fin. Extra kul med så fina vandringsleder runt om. Det gör att det ofta är mycket folk som är här och tittar när vi flyger. Perfekt med en picknick på marken och kika på skärmarna i skyn.

Om jag inte nöjer mig med det utan vill upp i luften. Vilka är dina bästa tips?

– På hemsidan www.villflyga.nu(Extern länk) hittar du massor av inspiration. Samt givetvis kontaktuppgifter till tandemflyg, utbildning med mera. Vi är en liten sport med bara 1 400 utövare i Sverige så vi vill gärna bli fler, säger Eva.

Vad tänker du på när du hänger där i luften?

– Det är verkligen mindfulness på hög nivå. Jag är koncentrerad, men ändå avslappnad. Läser av naturen och vindarna. Det är så uppenbart att naturen sätter förutsättningarna – du måste anpassa dig. Är det många svalor som flyger snabbt mot en viss punkt är det sannolikt för att en termikblåsa fört med sig insekter upp i luftskikten. Fåglar, vind och naturens tecken får leda mig rätt, säger hon.

Evas längtan till luften är uppenbarligen besvarad. Det börjar bli dags för start.

Adrenalin. Kollar vinden i träden igen. Skärmen bär! Några steg fram mot kanten. Kliver ut.