Ljust och rymligt i Råslätts nya vårdcentral

Ljust och rymligt i Råslätts nya vårdcentral

Byggnad - Råslätts vårdcentrum
Råslätts vårdcentrum, på Törnskategatan alldeles intill den stora parkeringen, fylls nu med en rad verksamheter, bland annat vårdcentral, laboratorium, familjecentral och Folktandvård. Foto: Mikael Bergström

Stora ljusinsläpp, rymliga lokaler och korridorer och smarta lösningar för bra arbetsflöden. Efter många års diskussioner togs det första spadtaget för Råslätts vårdcentrum, i mars 2019. Nu, den 18 augusti var det dags för första verksamheten, Bra Liv Råslätts vårdcentral, att öppna i den nya byggnaden.

– Nu bubblar det lite av glädje bland mina medarbetare. Alla är så positiva till de nya lokalerna, säger Christina Uppenberg, verksamhetschef för Bra Liv Råslätt vårdcentral, i Jönköpings södra delar, med cirka 50 tillsvidareanställda, ett 15-tal timvikarier och drygt 10 000 listade patienter.

Det nya vårdcentrum har diskuterats under många år.

”En fantastisk resa”

– Vi tror på det när vi ser det, har nog personalen resonerat. Men nu kan vi konstatera att det varit en fantastisk resa. God vård har vi alltid kunnat ge våra patienter, men nu har det blivit ett lyft för oss personal. Mer lättarbetat och så dessa ljusinsläpp. Alla pratar om ljuset i lokalerna och växtligheten utanför. I väntrummet har vi också stora fönster. Tidigare var väntrummet i en korridor utan fönster, säger hon.

Under hösten kommer huset att fyllas med en rad andra verksamheter.

– Familjecentralen och barnhälsovården har vi sedan tidigare ett tätt samarbete med. Nu kommer även kvinnohälsovården och Folktandvården in huset. Det blir spännande att se vilka möjligheter det kommer att ge, säger Christina Uppenberg.

Stort arbete att flytta

Att flytta en vårdcentral är ett stort arbete. Stängningen under två dagar var bara för det praktiska i själva flytten. Nu handlar det om att komma tillrätta i de nya lokalerna och sätta en del nya rutiner.

– Allt packande har varit lite slitigt och i början är det lite rörigt förstås. Men medarbetarna är glada och uppspelta, samtidigt som patienterna är förstående och uppskattar lokalerna, så det fungerar fint.

En helt ny verksamhet, klinisk undervisningsmottagning, KUM, alltså en studentdriven mottagning, flyttar in om ett tag. Men de nya lokalerna innebär också en modernisering på en rad punkter.

– Det är förstås mycket bättre ventilation och vi har fått utsug till fotvården och vår bensårsmottagning, vilket vi inte haft tidigare, säger Christina Uppenberg som några exempel.

Bärbara datorer ger flexibilitet

De datorer som det var dags att byta ut har ersatts med bärbara datorer.

– Det blir ett nytt arbetssätt, med möjlighet att sitta var man vill och alltid med sina egna program och genvägar, vilket ger stor flexibilitet och tidsvinster, säger hon.

De nya lokalerna ger också högre säkerhet för medarbetarna och det är möjligt att separera flöden med patienter med infektioner. Vid behov kan fem undersökningsrum spärras av för den patientgruppen.

– Tidigare hade vi vårdcentralen utspridd på fem våningsplan samt källare. Nu är vi på två våningsplan, vilket gör oss mycket mer samlade, och med närhet till andra verksamheter, säger Christina Uppenberg.

Fotnot: Råslätts vårdcentrum är en byggnad i fyra våningar på totalt 5 600 kvadratmeter ytor. Förutom vårdcentral innehåller vårdcentrum även närservice, laboratoriemedicin, Folktandvård samt familjecentral med kvinnohälsovård, barnhälsovård, öppen förskola och socialtjänst. Invigningen kommer att ske i oktober när alla verksamheter är på plats.

Läs mer:

Förhandstitt på Råslätts nya vårdcentrum(Extern länk)