»Känslan att få hjälpa till, att vara en del av att lösa den här situationen motiverar mig«

»Känslan att få hjälpa till, att vara en del av att lösa den här situationen motiverar mig«

Frivillig medhjälpare vid vaccination mot Covid-19
Helena är före detta medarbetare i Bra Liv. Nu är hon en av alla de frivilliga medhjälpare som ser till att vaccinationerna mot Covid-19 flyter på. Foto: David Söderlind

– För mig var det helt självklart att hjälpa till. Ett sätt att ge tillbaka för allt jag har fått uppleva under många härliga år inom Bra Liv, säger Helena Karlsson, frivillig extraarbetare som guide på vaccinationsmottagningen som Bra Liv Väster vårdcentral och Bra Liv Vråen vårdcentral upprättat i Gummifabriken i Värnamo, tillsammans med privata aktören Apladalen Unicare vårdcentral.

Det är precis morgongenomgång inför dagens vaccination på Gummifabriken. Verksamhetschef Caroline Grahn har samlat laget och går igenom förutsättningarna.

 – Utan frivilliga extraarbetare som Helena och en massa andra tidigare medarbetare, arbetssökande, unga studerande, skol- och BVC-sköterskor som kör extra pass hade vi aldrig klarat den här uppväxlingen. Den här vaccinationsmottagningen är lika stor som vår ordinarie verksamhet på vårdcentralen som rullar parallellt, säger Caroline Grahn.

 På Gummifabriken har det varit som ett successivt ökande träningsläger.
– Det har varit bra. Först och främst fick vi öva på flöden, organisation, tidsbokning och vaccination med avstånd förra året när vi vaccinerade för säsongsinfluensan. När väl covid-vaccinationen kom igång har vi gått från 250 vaccinationer om dagen till att nu ligga stadigt runt 600. Vi har vässat oss hela tiden, säger Caroline Grahn.

Arbetsbeskrivning omtanke

Under sin yrkesverksamma tid inom Bra Liv jobbade Helena Karlsson med personal- och läkarrekrytering. Nu är hon pensionär. När hon besökte sin vårdcentral i vintras frågade hon
om hon inte kunde hjälpa till med något. 

– Kan jag göra en insats? Jag kan ju inte sätta sprutor för jag är inte sköterska. Men kan jag göra något? Guiderollen var som klippt och skuren för henne.

 – Jag ser till att vår personal mår bra. Fixar kaffe. Plockar fram grejer, muggar, datorer, rullstolar eller vad det nu kan vara. Sedan hjälper vi dem som ska vaccinera sig till rätt plats i
lokalerna, hälsar välkommen med mera. Arbetsbeskrivningen är väl typ att jobba med omtanke både mot personal och vaccinationsbesökarna, säger hon.

 – Känslan att få hjälpa till, att vara en del av att lösa den här situationen motiverar mig.

Det här ska vi fixa

Lokalerna i Gummifabriken hyser normalt alltifrån konferenslokaler, studierum, kontor för tillväxtenheten i Värnamo kommun, biograf, konstutställningar med mera. Verksamheter
som i flera fall går på lite lägre varv under pandemin.

 – Lokalerna är så bra för ändamålet. Det är ju anpassat för att hantera besöksflöden även i vanliga fall. Rymligt och luftigt. Lätt att parkera utanför, berättar Helena.

Från dag till dag får ledningen parera bokningar utifrån tilldelade doser.

 – Men det har varit otrolig respons när jag kontaktat våra frivilliga extraarbetare med kort varsel när det visar sig att vi måste vaccinera någon extradag eller så: »Jag kommer, inga
problem.

 – Vi har det där drivet, vet du, vi hjälps åt. Det här ska vi fixa. Nu kör vi. Kraften i organisationen är grundmurad, säger Helena och tar plats i entrén.

 – Välkommen till vaccination, hälsar hon glatt när dagens första vaccinationsbesökare kliver in
genom dörren.