Psykiatriveckan 2024

Foto: Lotta Bynert

Alla kan drabbas av psykisk ohälsa, och det finns mycket som du själv kan göra för att må bättre. Vid svårare tillstånd kan det behövas insatser av specialistpsykiatrin. Välkommen att ta del av Psykiatriveckans föreläsningar som handlar om psykisk ohälsa och psykiatriska tillstånd.

Psykiatriveckans föreläsningar är öppna för alla – allmänheten, patienter, närstående och medarbetare i hälso- och sjukvård.

Både personer från hälso- och sjukvården och personer med egen erfarenhet av psykisk ohälsa – peers – medverkar i föreläsningarna.

Se Psykiatriveckan live!

Du som vill ta del av föreläsningarna använder din dator, mobiltelefon eller surfplatta. Du behöver ingen särskild inloggning för att titta på föreläsningarna. Du behöver inte heller anmäla dig i förväg.

Titta på föreläsningarna i efterhand

De föreläsningar som livestreamas kommer du också att kunna titta på i efterhand, när som helst, i 14 dagar efter respektive föreläsning. Observera att enstaka föreläsningar endast visas i realtid, se information i programmet. Du kommer att hitta länkar till föreläsningarna i programmet nedan.

Observera att det kan förekomma förändringar i programmet. Kontrollera på webbsidan om någon förändring har skett.

Föreläsingar med InKultura

Samordningsförbunden i Södra Vätterbygden och Finnveden erbjuder i samarbete med Region Jönköpings län dig möjligheten att delta i föreläsningar med inKultura. Syftet är att ge större kunskap i frågor som rör migration, integration och kulturmöten såväl som att ge vägledning i hur sådan kunskap kan tillämpas praktiskt.

Läs mer om föreläsningarna med InKultura 14 och 15 november (pdf-fil, 99 kB)

Rörelse tillsammans för hälsan

Även i år kör vi "Rörelse tillsammans för hälsan". Under vecka 46 från måndag till fredag bryter vi ensamhet och stillasittande och gör det till gemenskap o glädje! (Extern länk)

Mer information och anmälan. (Extern länk)

Arrangörer

Psykiatriveckan arrangeras av de tre vuxenpsykiatriska klinikerna och barn- och ungdomspsykiatriska kliniken i Region Jönköpings län, kommunerna på Höglandet, patient- och brukarorganisationer, Jönköping University, Studieförbundet Vuxenskolan och Sensus samt Höglandets Samordningsförbund.

Varmt välkommen att ta del av den kunskap och de erfarenheter som erbjuds under Psykiatriveckan!

Program

Programmet är under uppbyggnad och kompletteras löpande. Klicka på boxarna nedan för att fälla ut och se programmet för respektive dag.

TidRubrikBeskrivningFöreläsareLänk till föreläsning
09.00-09.30Inledning Presenteras inom kort 
09.30-12.00Neuropsykiatriska funktionsnedsättningarADHD och Autismspektrum - orsak, konsekvens och behandlingSandra Mulaomerovic 
09.30-12.00Stöd och anpassning, behandling och bemötande Mariana Bood Lönnqvist, Sven Kronberg och Linn Suddergaard 
11.00-12.00Mer information kommer inom kort.   
13.00-14.30Kraschar jag så kraschar alltFöreläsningen kommer att beröra vad det innebär att vara anhörig till någon med NPF, vilka konsekvenserna blir och vad man som anhörig behöver för stöd och bemötande för att må bra och inte krascha.Fanny Eklund och Cathrin Alvendahl, Riksförbundet Attention. 
14.30-15.30Sömnhälsa hos äldre personerMer information kommer inom kort.Sandra Öber, Jönköping University 
15.30-16.30Kultur på receptMer information kommer inom kort.Birgitta Ekeberg och Paula Bergman, Region Jönköpings län 

TidRubrikBeskrivningFöreläsareLänk till föreläsning
09.00-10.30Hur möter jag den som inte orkar leva?Föreläsning om mötets betydelse och vad var och en av oss kan göra för att hjälpa den som tänker på självmord som en utväg.Ulla-Karin Nyberg, Psykiater och forskare vid institutionen för fysiologi och farmakologi, Karolinska Institutet, med människor som på olika sätt levt nära självmord 
     
13.00-14.30Våld i nära relation – Förståelse för och arbetet med vuxna utsatta På mottagningen Alternativ till våld i Jönköping bedrivs psykosocialt behandlingsarbete i området våld i nära relation. I den här föreläsningen kommer man att gå igenom grundläggande information om frågor som hur vi kan förstå personer som utsätts för våld i nära relation, vilka konsekvenser ger våld för personer som upplever det i vuxenlivet, hur kan vi förstå dynamiken i en våldsam relation och de processer som gör våldet svårt att lämna, samt vad är viktigt när vi ska hjälpa vuxna utsatta vidare efter att de lämnat relationen?Filip Broström, psykolog ATV 
14.30-15.30Rapport- livsvillkor för personer med psykisk ohälsa och deras anhöriga Rapporten ger en samlad bild av hur livssituationen ser ut för personer med psykisk ohälsa och för deras anhöriga – i år med särskilt fokus på den ekonomiska situationenNSPH – Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa.Presnteras inom kort. 

Alla föreläsningar under onsdagen kommer från Barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) och fokuserar på barn och unga.

TidRubrikBeskrivningFöreläsareLänk till föreläsning
09.00-10.00När känslor blir för starkaBarn uttrycker känslor och förstår sin omvärld utifrån deras kognitiva förmåga. Vi behöver förstår hjärnans utveckling för att veta vilka strategier vi kan använda oss av att reglera känslor som blir starka. Är det farligt med starka känslor och vad gör jag när allt skiter sig?Karin Elardt 
11.00-12.00Mer information kommer inom kort.   
13.00-15.00Mer information kommer inom kort.   
15.00-16.00Mer information kommer inom kort.   

TidRubrikBeskrivningFöreläsareLänk till föreläsning
     
14.00-15.00Fysisk och psykisk hälsa - Hur hänger det ihop? Recovery college 
     

Program för fredagen presenteras inom kort.