Vårdmedarbetare rekryterades på karriärdag

Kom och sök jobb hos oss var budskapet från Region Jönköpings län på karriärdagen på Hälsohögskolan i Jönköping 24 januari. Caroline Widell Hagman, HR-konsult på Medicinsk vård och sjuksköterska Lisa Eriksson, Emma Ejebring och Matilda Utterberg på Länssjukhuset Ryhov berättade bland annat om sjuksköterskeyrket och det omfattande introduktions- och utvecklingsprogram som alla nya sjuksköterskor får på 20 dagar för att få en trygg start i yrket.
Kom och sök jobb hos oss var budskapet från Region Jönköpings län på karriärdagen på Hälsohögskolan i Jönköping 24 januari. Caroline Widell Hagman, HR-konsult på Medicinsk vård och sjuksköterskorna Lisa Eriksson, Emma Ejebring och Matilda Utterberg på Länssjukhuset Ryhov berättade bland annat om sjuksköterskeyrket och det omfattande introduktions- och utvecklingsprogram som alla nya sjuksköterskor får på 20 dagar för att få en trygg start i yrket. Foto: Mikael Bergström
Kom och sök jobb hos oss var budskapet från Region Jönköpings län på karriärdagen på Hälsohögskolan i Jönköping 24 januari. Caroline Widell Hagman, HR-konsult på Medicinsk vård och sjuksköterska Lisa Eriksson, Emma Ejebring och Matilda Utterberg på Länssjukhuset Ryhov berättade bland annat om sjuksköterskeyrket och det omfattande introduktions- och utvecklingsprogram som alla nya sjuksköterskor får på 20 dagar för att få en trygg start i yrket. Janaina Braga de Paula har två år kvar på sin sjuksköterskeutbildning. Hon passade på att få material av sjuksköterskan Emma Ejebring och hoppas på ett jobb inom Region Jönköpings län när hon är klar. Johan Rosén är sjuksköterska på akutmottagningen på Höglandssjukhuset. Joakim Andersson vill gärna blir det. För efter att ha arbetat där som undersköterska, valde Joakim att läsa till sjuksköterska, fortfarande med akutsjukvård som målet.

På Hälsohögskolan i Jönköping utbildas många av morgondagens medarbetare i hälso- och sjukvården. Tisdag 24 januari 2017 fick de möjlighet att träffa tänkbara arbetsgivare som berättade om alla de intressanta och spännande arbeten som de kan erbjuda.

– Det vore perfekt med ett arbete inom Region Jönköpings län. Jag skulle vilja arbeta på akutmottagning, säger Janaina Braga de Paula, som har två år kvar på sin utbildning till sjuksköterska på Hälsohögskolan i Jönköping.

Varför har hon då valt detta yrke?

– Jag kan göra något för andra, säger hon.

Träffa kommande arbetsgivare

Janaina Braga de Paula var en av alla studenter som hälsade på i Region Jönköpings läns monter i entrén på Hälsohögskolan i Jönköping när studentföreningens hälsosektion arrangerade karriärdag för att studenter skulle få träffa framtida arbetsgivare.

Blivande sjuksköterskor, röntgensjuksköterskor, socionomer, arbetsterapeuter, tandhygienister, biomedicinska analytiker och ortopedingenjörer var inbjudna att träffa Region Jönköpings län, kommuner och andra tänkbara arbetsgivare.

Berättade om olika yrken

– Vi representerar hela Region Jönköpings län när vi berättar om våra arbetsplatser och tipsar dem om att läsa om lediga jobb på webben. Det handlar både om långsiktig rekrytering och sommarjobb. För många är sommarjobb en väg in i yrket, säger Caroline Widell Hagman, HR-konsult inom Medicinsk vård.

Hon fanns på plats tillsammans med HR- kollegor, ambulansmedarbetare, arbetsterapeut, sjuksköterskor och socionom för att berätta om hur det är att arbeta inom Region Jönköpings län.

– Vi trivs väldigt bra där vi arbetar. Det känns som om vi hamnat rätt direkt, säger sjuksköterskorna Lisa Eriksson och Matilda Utterberg, som arbetar på urologavdelningen, respektive medicin avdelning E på länssjukhuset Ryhov.

Omfattande introduktion

Tillsammans med Emma Ejebring, också hon sjuksköterska på medicin-E, har de kommit halvvägs i Region Jönköpings läns omfattande introduktions- och utvecklingsprogram på totalt 20 dagar, ett sätt att ge nya sjuksköterskor en trygg start i yrkeslivet och ett tungt  argument när det handlar om att locka nya medarbetare.

– Vi har lärt oss jättemycket och jag ser fram emot fortsättningen under våren, säger Matilda Utterberg.

Joakim Andersson från Eksjö är klar sjuksköterska om två år. Han är redan på det klara med var han vill jobba, akutmottagningen i Eksjö eller möjligen ambulansen.

”Sammansvetsat gäng”

– Jag har tidigare varit undersköterska på akutmottagningen. Mycket ansvar, snabba beslut, samarbete i team och verkligen ett sammansvetsat gäng på akutmottagningen, är hans snabba sammanfattning.

Han fick en pratstund med Johan Rosén, sjuksköterska på akutmottagningen i Eksjö.

– Det är en rolig arbetsplats. Man vet aldrig vad dagen bjuder på. Som ny känner jag också alltid stöttning av mina kollegor. Jag utvecklas på ett bra sätt och känner trygghet i att jag klarar av arbetet när vi arbetar i team, säger Johan Rosén.

”Vill stötta människor tillbaka i arbete”

Matilda Modin läser till arbetsterapeut och passade på att ställa frågor om sitt kommande yrke till Niklas Lindqvist, arbetsterapeut på geriatriska akutvårdsavdelningen, GAVA, på Länssjukhuset Ryhov.

– Jag tar examen nu i juni och arbetsmarknaden ser bra ut. Jag tänker börja med att söka sommarjobb. Mitt mål är att arbeta med att utreda arbetsförmåga, att stötta människor tillbaka till arbetslivet igen, säger hon.