Ulf har videomöte med sin läkare

Porträtt av en man som sitter på en sten i trädgården
Ulf Nygren i Lekeryd har haft den inflammatoriska tarmsjukdomen Morbus Crohn i många år och får regelbundet behandling på mag-tarmmottagningen Länssjukhuset Ryhov. Nu har han prövat möte med sin behandlade läkare via video och konstaterar att det fungerade utmärkt och var smidigt. Tidsvinsten i att slippa åka fram och tillbaka till sjukhuset ser han som den stora fördelen. Foto: Mikael Bergström

Ulf Nygren i Lekeryd utanför Huskvarna är en av de patienter som testar videomöte med vården. En uppföljande kontakt med sin behandlande läkare Christer Grännö skedde genom videomöte i mobiltelefonen, i en avskild vrå på jobbet.

– Det fungerade väldigt bra och smidigt, lika bra som ett fysiskt besök. Det är roligt att använda ny teknik och för mig sparar det tid, minst en timme för att åka till Länssjukhuset Ryhov och hitta parkering. Men det är viktigt att man kan vara på en avskild plats och har bra täckning, säger Ulf Nygren.

Han har levt med tarmsjukdomen Morbus Crohn i många år, som orsakar en kronisk inflammation i tunntarmen.

Blev sjuk som tonåring

– Den kom plötsligt en natt när jag var 18 år. Jag fick tarmvred och våldsamma magsmärtor.

I dag, efter 37 år, fem operationer och otaliga behandlingar, konstaterar han att han trots allt kan leva ett ganska normalt liv, men med ständig fokus på bland annat kosten.

– Det är också en dold sjukdom, för det syns inte att man har den.

Sedan några år tillbaka tar han också nya läkemedel som han tycker ger effekt. Det kräver regelbunden kontakt med sjukvården, särskilt när problem uppstår.

– Jag får behandling med läkemedel intravenöst samt påfyllning av järn på mag-tarmmottagningen på Länssjukhuset Ryhov. Just nu omkring en gång i månaden, säger han.

Läkarkontakt fyra gånger per år

Ungefär en gång i kvartalet blir det också ett uppföljande möte med behandlande läkare. Det var vid ett sådant tillfälle som hans läkare Christer Grännö föreslog att nästa gång skulle bli via videomöte istället.

Förutom en liten svacka i ljudöverföreningen, tycker Ulf Nygren att videomötet fungerade utmärkt. Det handlade om att följa upp hans mående efter senaste behandlingarna, och innehållsmässigt blev det precis som ett fysiskt möte.

– Inför mötet fick jag brev från mottagningen om hur jag skulle logga in, och sedan sms-påminnelse om mötet. När det var dags gick jag in i det virtuella väntrummet, tills läkaren anslöt sig. Just nu har vi inget nytt möte inbokat, men jag kan absolut tänka mig att använda videomöte igen.

”Viktigt att se varandra”

I princip skulle förstås samma information kunna utbytas vid ett vanligt telefonsamtal.

– Men för att få känslan av ett möte är det viktigt att se varandra. Samtidigt kan videomöte kanske kännas lite opersonligt, men det är en vanesak, tycker Ulf Nygren.

Inför fortsatta videomöten har han nu också laddat ner appen ”Min hälsa”, som är den smidigaste ingången till videomöte med vården.

MIKAEL BERGSTRÖM