Stresshjälpen gav Sven förändrat tankesätt

Sven har haft ett högt arbetstempo under hela sitt yrkesliv som arbetsledare. Men en dag våren 2016 gick det inte längre. Efter sjukskrivning fick han kontakt med psykoterapeut Gunnar Danielsson och genomförde KBT-programmet Stresshjälpen via internet.

– Jag hade egentligen varit väldigt trött i flera år. Jag märkte att jag plötsligt började glömma saker. Så en dag när jag varit på kundbesök, visste jag plötsligt inte var jag var. Det var riktigt otäckt, berättar Sven.

Han besökte läkare på Vetlanda vårdcentral och blev sjukskriven för utmattningssyndrom.

Så här i backspegeln konstaterar han att han haft ett hektiskt yrkesliv.

Krav på budget och jobb

– Jag har varit arbetsledare i 25 år. Även om jag trivts med det, har det hela tiden inneburit möten och krav på att hålla budget och att det ska finnas jobb. Det blev som ett sätt att leva.

Efter ett tag fick han kontakt med Gunnar Danielsson och nappade på erbjudandet om KBT-behandling via internet.

– Det har varit en otroligt bra behandling för mig. Den belyste precis de knutar som jag behövde arbeta med. Jag kunde arbeta med programmet när jag orkade och Gunnar kommenterade det jag gjorde.

Ändrat tankesätt

Han konstaterar att Stresshjälpen har fått honom att förändra sitt tankesätt.

– Annars tänker man att det lugnar nog ner sig snart, men det gör det ju aldrig. Nu har jag fått lite verktyg för hur jag ska tänka och reagera, och vilka kortsiktiga och långsiktiga konsekvenser det kan ge, säger Sven. Jag är fortfarande sjukskriven, men det går åt rätt håll, och tröttheten blir mindre och mindre.

MIKAEL BERGSTRÖM

Fotnot: Sven är ett fingerat namn