”Språk och kultur är nycklar in i samhället”

Dansgrupp
Olika kulturdanser, men också arabisk hip-hop står på programmet när dansgruppen Shamina uppträder, från den syriska föreningen i Gislaved med samma namn. Deltagarna kommer från Damaskus och blandar olika dansstilar. Foto: Mikael Bergström
DansgruppVenue Food Court kallas Gislaveds nya saluhall, där nio kvinnor från olika länder öppnade matservering i december 2017. Mycket jobb men väldigt roligt, säger Tongtong Gunnarsson från Kina, en av medlemmarna. Kön ringlade sig lång när de drygt 200 deltagarna i ”Tillsammans gör vi skillnad” skulle njuta av lunchmat från olika delar av världen, serverat av Venue Food Court.Trio Baghdad kallar de sig, Sanar George på piano, maken Nenos Yousef (till höger) på oud och hans bror Rimon på fiol. De kommer från Mosul och Bagdad i Irak och spelar bland annat folkmusik, både från mellanöstern och Sverige.Två personer visar teaterreklamTre personer spelar instrumentFlickorna i dansgruppen Shamina från Damaskus värmer upp inför sitt framträdande.Anna MelleTvå personer på scenen som spelarMotan Benson och Bolanle Kanoye (BMaster) bjöd på rytmisk musik lockade fram unga dansare. Julia Sandwall, projektledare, guidade runt utbildningsminister Gustav Fridolin när han studerade de olika kulturprojekten på konferensen ”Tillsammans gör vi skillnad”.Värdet av kultur i integrationssammanhang, var temat för det avslutande panelsamtalet där forskaren Rasoul Nejadmehr, författaren Anna Melle, kulturchef Jörgen Lindvall och Fatima Arani, Art by friends, samtalade under ledning av Dona Hariri (längst till vänster).

Konst, teater, musik, dans, berättelser och mat från olika delar av världen. Vid konferensen ”Tillsammans gör vi skillnad” i Gislaved fredag 2 februari, samlades många av de aktörer som deltagit i projekt för kulturinsatser för asylsökande och nyanlända, finansierade av Region Jönköpings län.

– Man måste anpassa sig och acceptera att det är ett annat samhälle än i Irak, för att komma in snabbt. Språket är nyckeln. Jag fick också tidigt kontakt med andra musiker, säger Nenos Yousef.

Själv spelar han oud, europeisk luta. Tillsammans med sin bror Rimon på fiol och hustrun Sanar George på piano, uppträder de som Trio Baghdad och spelar folkmusik från både mellanöstern och Sverige, men också klassisk musik, jazz och pop.

Under konferensen ”Tillsammans gör vi skillnad” framträdde de två gånger och bjöd på ett av flera musikaliska inslag.

”Ett land med möjligheter”

– Jättefint med en sådan här konferens, där man dels lär känna olika kulturer dels kan se vilket fantastiskt land vi bor i med de möjligheter som alla har, säger han.

Själv lämnade han Mosul i Irak 2004 och kom efter fyra år i Syrien till Sverige. Trio Baghdad bildades sedan hans fru Sanar från Bagdad kom till Sverige för fyra år sedan.

Han beskriver mottagandet i Sverige som mycket positivt, och tycker själv att det gick snabbt att komma in i samhället.

– Jag koncentrerade mig först på språket, och fick sedan jobb på lager med logistik. Nu läser jag världsmusik och jazz på Sommenbygdens Folkhögskola. Mitt mål är att bli musiklärare, det som jag var i Mosul, och i mars släpper vi vår första skiva, berättar han.

40 kulturprojekt har fått stöd

Sedan maj 2016 har Region Jönköpings län drivit ”Kulturinsatser för asylsökande och nyanlända” som stöttat 40 projekt med bidrag och skapat ett nätverk med 80 professionella och halvprofessionella nyanlända kulturaktörer.

”Tillsammans gör vi skillnad” var avslutning på denna satsning och samtidigt ett sätt för många av de deltagande projekten att visa vad de gjort.

Här fanns till exempel projektet Textil integration som berättade om sin verksamhet och Teaterstickorna som presenterade sina projekt, bland annat ”På flykt”, som genomfördes i Munksjön september 2016.

”En kraftsamling för att visa mångfalden”

– Detta är en kraftsamling för att visa den oerhörda mångfald som finns i olika projekt. Vi har stött ett 40-tal som med kultur i olika former stödjer tanken att integrera nyanlända personer, vilket har varit en enorm framgång, säger Jörgen Lindvall, kulturchef i Region Jönköpings län.

Sångare, musiker, dansare och författare avlöste varandra på en av scenerna. En av dem var Anna Melle, gymnasielärare och författare, som berättade om hur det var att komma till Sverige från Turkiet för över 40 år sedan.

– Vi måste vara nyfikna på varandras likheter och olikheter. Det naturliga mötet, det som sker vid köksbordet hemma hos varandra är det viktigaste, men tyvärr är det ofta så att vi umgås med likasinnade.

Saluhall med influenser från hela världen

En lång rad utställare fanns på plats och berättade om sina verksamheter som till exempel språkcaféer, film och teater. För de drygt 200 deltagarna serverades en spännande lunch av de nio kvinnorna i Venue Food Court, en nyöppnad saluhall i Gislaved.

– Vi kommer från olika länder och planerade i åtta månader innan vi öppnade i december förra året. Nu har vi många kunder som vill smaka vår mat från olika länder. Det är mycket jobb men jätteroligt, säger Tongtong Gunnarsson från Kina.

Fortsättningen viktig

Det är förstås viktigt att de kulturprojekt som startat sedan 2016 ger effekter även i fortsättningen, konstaterar Dona Hariri, jurist med engagemang i mänskliga rättigheter, och konferencier för ”Tillsammans gör vi skillnad”.

– Kultur är ett fantastiskt sätt att komma in i samhället och här idag ser vi fantastiska resultat. Hösten 2015 med de många nyanlända, är inte bara ett kapitel, utan lika viktigt idag med alla de behov som finns. Därför måste sådana här projekt fortsätta på ett eller annat sätt.

MIKAEL BERGSTRÖM