Nyanländas berättelser samlas i bok

Torsten Bengtsson, tidigare läsambassadör i Jönköpings län, har hjälpt nyanlända som varit elever på Värnamo folkhögskola att skriva deras historier. Resultatet blev boken Alla bär på en historia, som presenterades i samband med Smålands litteraturfestival SmåLit i Jönköping, 4 februari 2017.
Torsten Bengtsson, tidigare läsambassadör i Jönköpings län, har hjälpt nyanlända som varit elever på Värnamo folkhögskola att skriva deras historier. Resultatet blev boken Alla bär på en historia, som presenterades i samband med Smålands litteraturfestival SmåLit i Jönköping, 4 februari 2017. Arkivbild Foto: Johan W Avby

Hur såg deras liv ut innan? Vad var det som gjorde att de fick fly från sina hemländer? En grupp nyanlända som fått sin utbildning i svenska på Värnamo folkhögskola får nu sina berättelser utgivna som bok.

Fler röster behöver höras i vårt kulturella samhälle. Röster som aldrig annars hörs är de nyanländas, säger författaren Torsten Bengtsson, tidigare läsambassadör i Jönköpings län.

Det projekt han startade på biblioteket i Rydaholm som läsambassadör, har sedan fortsatt på Värnamo folkhögskola, med de deltagare från de grupper med nyanlända som fått utbildning ibland annat svenska där.

– De har skrivit sin historia, och jag har erbjudit mig att hjälpa till med redigeringen. Alla har en historia att berätta, och alla vill berätta. Därför har vi valt att kalla projektet ”Alla bär på en historia”, säger Torsten Bengtsson.

Hjälpt till med skrivandet

Han har besökt folkhögskolan fyra-fem gånger, träffat eleverna, introducerat projektet och delvis hjälpt till med skrivandet.

Alla berättelserna innehåller fem punkter, för att få en liknande struktur. Bland annat första skoldagen och framtidsplaner. 

– Jag tycker att det var fantastiskt.  Fantastiska berättelser och helt otroligt att de klarat att ta sig igenom det de upplevt. Det har varit en stor glädje att få vara med i projektet. Det handlar om nyanlända från bland annat Syrien och Somalia, som ofta har hög utbildning och som bara vill komma tillbaka till arbetslivet och klara sig själva, säger Torsten Bengtsson.

20-tal berättelser blir bok

Totalt handlar det om ett 20-tal berättelser, merparten skrivna av elever på Värnamo folkhögskola.

– Men det finns även några andra. Bland annat en berättelse från en 80-årig dam som växte upp i Tyskland under andra världskriget.

I samband med Smålands Litteraturfestival, SmåLit, presenterade Torsten Bengtsson  bokprojektet Alla bär på en historia - 20 röster om att vara ny i Sverige. Två av deltagarna, Hasan Meskani och Ahmad Samim Wardak, läste ur sina berättelser från boken. Lena-Maria Nordstrand, chefredaktör för Vilja Förlag, berättade om förlagets roll och vikten av att det finns litteratur för alla.

MIKAEL BERGSTRÖM