Mats fick snabbt lugnande besked om sin oro

Standardiserat vårdförlopp handlar inte bara om att snabbt få utredning och behandling vid cancersjukdom. Det var guld värt att snabbt få besked om att det inte var cancer, säger Mats Svensson i Värnamo som i somras utreddes för misstänkt cancer i urinblåsan.
Standardiserat vårdförlopp handlar inte bara om att snabbt få utredning och behandling vid cancersjukdom. Det var guld värt att snabbt få besked om att det inte var cancer, säger Mats Svensson i Värnamo som i somras utreddes för misstänkt cancer i urinblåsan. Foto: Johan W Avby

För Mats Svensson i Värnamo innebar det standardiserade vårdförloppet, SVF, för urinblåscancer att han snabbt fick undersökning och besked när misstanken uppstod en dag sommaren 2016. I hans fall var det inte cancer utan en kraftig infektion i urinblåsan.

– Det är klart att jag blev skärrad när jag kissade blod på morgonen innan jag skulle åka till jobbet. Det var alldeles rött i toalettstolen. Tankarna for genom huvudet, säger han.

Några timmar efter telefonsamtalet till vårdcentralen fick han träffa en läkare som gjorde en första undersökning. Urin- och blodprov togs, och han blev direkt skickad till röntgen. Distriktsläkaren skrev också en så kallad SVF-remiss, vilket innebär att remissen får ett eget ”spår” in till urologmottagningen.

”Fick veta vad som skulle hända”

– Jag fick direkt veta vad som skulle hända. Jag hann bara hem en timme. Sedan ringde urologen i Jönköping och sa att jag skulle få träffa en urolog nästa dag på kirurgmottagningen här i Värnamo, berättar Mats.

Det var dags för cystoskopi, där urinrör och urinblåsa undersöks med en kamera.

– Jag låg och kikade på hur min urinblåsa ser ut invändigt. De sköljde också ur blåsan och tog fler prover, även prostataprov. Det var mycket proffsigt både där och på vårdcentralen och jag är jättenöjd med bemötandet.

Lugnande besked om infektion

Redan på vårdcentralen hade läkaren lugnat honom med att det troligen var en kraftig infektion – inte cancer. Samma lugnande preliminära besked fick Mats på  urologmottagningen.

– Läkaren sa direkt att jag nog inte behövde vara orolig, utan att det verkade som en kraftig infektion.

På tisdagen, fjärde vardagen efter första kontakten med sjukvården, fick Mats det patologiska provsvaret med beskedet att det inte var cancer.

– En sådan här gång är det guld värt att få snabbt besked och proffsigt bemötande, säger han.

Efter en antibiotikakur på tio dagar är han nu fullt återställd igen.

MIKAEL BERGSTRÖM