Kungsängen får första trähusen i Jönköping

Cirka 60 lägenheter i det nya stora området Kungsängen på gränsen mellan Jönköping och Huskvarna byggs som flervåningshus i lamellpressat trä och med en färgsättning inspirerad av Nyhavn i Köpenhamn.  Övriga hus på området har betongstomme med ytskikt av trä. Detaljplanen för Kungsängen strävar efter att skapa ett bostadsområde med trähuskaraktär.
Cirka 60 lägenheter i det nya stora området Kungsängen på gränsen mellan Jönköping och Huskvarna byggs som flervåningshus i lamellpressat trä och med en färgsättning inspirerad av Nyhavn i Köpenhamn. Övriga hus på området har betongstomme med ytskikt av trä. Detaljplanen för Kungsängen strävar efter att skapa ett bostadsområde med trähuskaraktär. Foto: Johan W Avby

Det luktar trä inne i lägenheten. De djupa fönsternischerna avslöjar tjocka inner- och ytterväggar – av trä. Det nya fyravåningshuset på Kungsängenområdet i Jönköping är det första exemplet på flervåningshus i massivträ i Jönköpings län i modern tid, helt i linje med projektet Smart Housing Småland.

– Huset är byggt av stora träblock i både väggar och golvbjälklag. Det är lamellpressat trä, som plywood ungefär, förklarar Leif Andersson, platschef för Växjöbaserade byggföretaget GBJ-bygg som nischat sig på att bygga flervåningshus i trä.

I bjälklagen mellan våningsplanen ligger det ett lager grus, hård mineralull, fiberduk och sedan flytspackel, som underlag till golvmaterialet ekparkett- alltså trä.

På insidan är väggblocken klädda med gips, på utsidan försedda med tjocka isolerskivor, läkt och sedan stående träpanel, ändspontat så att inga skarvar syns. De stora balkongerna är också helt i trä.

Nyhavn är förebild i färgsättning

Fasaden är målad i tre olika färgglada kulörer med Nyhavn i Köpenhamn som förebild.

Leif Andersson konstaterar att flervåningshus i trä kräver speciella lösningar för att bland annat dölja installationer och tar längre tid att bygga jämfört med betong och stål.

– Men många arkitekter gillar trähus. Ur miljösynpunkt är också trä ett sundare material, med lägre koldioxidutsläpp.  Åldersbeständigheten är säkert också lika bra som med betonghus. Många som köper lägenhet här gör det också för att det är trähus med väldigt låg energiförbrukning och bättre för miljön.

Hiss direkt från parkeringsgaraget upp i huset är förstås en praktisk lösning, och miljöprofilen markeras genom att elcykel ingår i lägenhetsköpet.

Dessutom förses alla lägenheter med bostadssprinklers, en nyhet för såväl betong- som trähusen på området som ökar tryggheten.

60 lägenheter i trä

Kungsängen är ett nytt stort bostadsområde där flera byggherrar ska skapa ungefär 500 lägenheter. GBJ bygger totalt 100 lägenheter, varav cirka 60 finns i flervåningshus i trä, medan resterade huskroppar har betongstomme och ytskikt av trä.

Detaljplanen för området eftersträvar också en trähuskaraktär på området, och anger att samtliga hus, så långt det är möjligt, ska ha en byggnadsteknik med trä.

MIKAEL BERGSTRÖM