Karin Wahlberg: Börja med screening för tjock- och ändtarmscancer

Det är dags att börja med screening för änd- och tjocktarmscancer, tycker Karin Wahlberg, författare och gynekolog, som föreläste om sina egna erfarenheter sedan hon drabbats av ändtarmscancer i slutet av 2014.
Det är dags att börja med screening för änd- och tjocktarmscancer, tycker Karin Wahlberg, författare och gynekolog, som föreläste om sina egna erfarenheter sedan hon drabbats av ändtarmscancer i slutet av 2014. Foto: Mikael Bergström

Karin Wahlberg är författare och gynekolog i Ystad. I slutet av 2014 fick hon diagnosen ändtarmscancer. Erfarenheterna av sjukdomstiden har resulterat i boken ”Cancerland tur&retur”.

– Det är diffusa symptom. Många väntar för länge på att gå och bli undersökta. Det är viktigt att fånga detta innan det blir stympande ingrepp. Boken är därför ett incitament till de 19 landsting och regioner som inte har screening för änd- och tjocktarmscancer, att sätta igång med det. Det fungerar lika bra som mammografi, säger hon när hon föreläser på Utvecklingskraft i Jönköping.

Änd- och tjocktarmscancer är den tredje vanligaste cancerformen efter prostatacancer och bröstcancer.

– Men det är en ”fulcancer”. Hur många gånger har ni läst flashiga artiklar om ändtarmscancer? undrar hon.

Såg klart blod

Själv upptäckte hon symptomen i slutet av 2014.

– Jag hade diarré, ser alldeles klart blod och blir så rädd.

Tiden fram till operation i Malmö var dock krokig, där hon först fick övertyga sin distriktsläkare om att det inte handlade om förstoppning och till slut konsulterade sina egna kollegor för en bedömning.

Som gynekolog har hon själv gett besked om cancer många gånger. Plötsligt var det nu hon som var patient.

– Som patient älskar jag när någon annan tar över. Jag blev cancerpatient och fick kontaktsjuksköterska som gav mig alla tider. Som patient behöver man en plan, säger Karin Wahlberg.

Svårt komma intill vården

Hennes slutsats är att det kan vara svårt att komma intill vården i den tidiga fasen. Att vården gärna håller emot istället för att ta emot, som hon uttrycker det.

Tiden som sjukskriven efter operation och behandling tänkte hon ägna åt att skriva en bok om 50-talet. I stället blev det om cancer, på uppmaning från en kollega.

– Boken är som en present till vården som tack för god vård. Jag mötte så mycket snällhet i sjukvården. Det finns också mycket i detta som jag inte skulle vilja ha ogjort, hur konstigt det än kan låta. Jag har fått en förälskelse till livet.

Samtidigt vill hon se en utveckling av cancersjukvården, bland annat genom de standardiserade vårdförlopp som nu införs.

– Sjukvården behöver öppnas upp mer. Här tror jag mycket på nätet. Jag har till exempel läst mina journaler via nätet. Det viktiga är också att införa screening så att man kan hitta polyper tidigt och ta bort dem.

MIKAEL BERGSTRÖM