Jan kan vara speleman igen

Jan Axelsson sitter med ett dragspel.
Jan Axelsson har varit folkmusiker sedan han var 15 år. Dragspelet är huvudinstrumentet av de tolv instrument han spelar. Nu är han i full gång igen efter sin tjocktarmscancer, och mycket nöjd med hur snabbt han fick vård. Foto: Johan W Avby

Han blev gradvis tröttare och tröttare. En dag i mars 2016 gick det inte längre. Folkmusikern Jan Axelsson, 74 år, i Värnamo sökte vården och fick diagnosen cancer i tjocktarmen. Idag är han i full verksamhet igen.

– Jag var ute och körde med min snöslunga. När jag backade in den i garaget orkade jag inte stå på benen längre. Så jag åkte upp till vårdcentralen, säger Jan Axelsson. Blodtrycket var ganska hyfsat, men när läkaren sa åt mig att ställa mig upp sjönk det så långt ner det kunde.

Efter diverse prover blev det färd i rullstol från vårdcentralen på Värnamo sjukhus till kirurgmottagningen för inskrivning.

”Blev en spelning till”

– Detta var en torsdag. De ville att jag skulle återkomma på måndag. Så det blev en spelning till, säger Jan Axelsson som är välkänd folkmusiker, med dragspel som huvudinstrument bland de tolv instrument som han spelar i en rad olika sammanhang.

På måndagen åkte han till kirurgmottagningen igen.

– Allt löpte sedan rasande fort. Jag fick blod, och sedan träffa den ena efter den andra. Jag fick veta i detalj vad de skulle göra. De gjorde bland annat en koloskopi av tarmen och läkaren berättade att det kunde bli lite problematiskt i ”kurvorna”.

I tjocktarmen upptäcktes en tumör. Prover togs och följdes av ett snabbt beslut om operation.

Läkaren beskrev operationen

– Jag fick träffa en specialistläkare som berättade vad som skulle hända. Han hade med sig en färgplansch och visade hur operationen skulle göras. Det blev en titthålsoperation och ur ett ”brevinkast” längre ner plockade de ut ”grejorna”, säger Jan med ett skratt.

Att han skulle upp och äta och själv gå på toaletten snabbt efter operationen, var han lite skeptisk till.

– Men allt gick förhållandevis bra, säger han.

Så bra att han blev utskriven från Värnamo sjukhus fjärde dagen efter operationen – en fredag.

– Så då åkte jag iväg och spelade igen!

Han blev opererad ungefär en månad efter första besöket på vårdcentralen. Vid återbesöket på sjukhuset såg allt bra ut.

Genomför cellgiftsbehandling

– Nu genomför jag en förebyggande cellgiftsbehandling under åtta perioder. Det är två veckor med tabletter morgon och kväll och en veckas uppehåll då jag tar prover på sjukhuset och träffar sköterska eller läkare.

Nu är en period kvar, och alla de biverkningar som kan komma har i hans fall uteblivit.

– Det är bara huden i händerna som blivit lite tunnare. Jag mår kanon idag. Men när en tvåveckorsperiod är slut så blir jag irriterad i magen, vilket jag tar tabletter för, säger han.

”Rena terapin vara ute och spela”

Så här efteråt vet han att han troligen gått med tumören i tjocktarmen under lång tid. Några direkta symptom hade han inte, förutom en trötthet som sakta blev värre och värre.

– Mitt mål är att bli fullt frisk igen, och att vara ute och spela i bland annat skolor är rena terapin för mig.

Han konstaterar att kontakten med sjukvården har fungerat perfekt.

– Jag har en vårdplan att följa, och i min mapp har jag telefonnummer om jag har några frågor. Ibland passar jag på att fråga när jag kommer till onkologens dagvård för att hämta tabletter. Det har varit så himla bra från första dagen. Det har gått snabbt och jag har fått veta allt in i minsta detalj. Helt suveränt, säger Jan Axelsson.

MIKAEL BERGSTRÖM