Faith tar ton mot Rotterdam

Porträtt av en kvinna i operationskläder.
Faith Kakembo Wilén är narkossjuksköterskan som har sjungit i många sammanhang sedan ungdomen. I P4 Nästa:s tävling blev det en tredjeplats och ett samtal från SVT om att ställa upp i årets Melodifestival. 15 februari blir det TV-debut inför storpublik i Luleå. Foto: Johan W Avby
Porträtt av en kvinna i operationskläder.Två kvinnor i operationskläder

Mitt i februari fick Faith Kakembo Wilén, narkossjuksköterska på Länssjukhuset Ryhov, ta en semestervecka från jobbet. Efter några dagars intensiva repetitioner, är det lördag 15 februari dags att kliva upp på Melodifestivalens scen i Luleå och framföra låten Crying Rivers.

– Det är helt sjukt, men väldigt roligt, säger Faith Kakembo Wilén, som är mitt uppe i sin uppladdning.

Sjungit har hon dock gjort i många år, i olika sammanhang och konstellationer.

– Jag började i gospelkörer i tonåren, sedan mycket i andra körer, sjungit på bröllop, fester och körat till vänner. Jag har också gått musikfolkhögskolan ITM i Huskvarna, berättar hon.

Sjöng in en låt

Genombrottet kom augusti 2019. En kompis ringde och undrade om hon inte kunde sjunga in en av hans nyskrivna låtar.

– Jag var hemma sjukskriven nästan tre månader sedan jag brutit ena tummen när jag trillade i en trappa här på jobbet. Jag sjöng in låten som han skickade in till nationella tävlingen P4 Nästa, sista dagen…

SVT hörde av sig

Det blev en tredjeplats och efter någon vecka hörde Sveriges Television av sig.

– Vi tänkte att du ska vara med i Melodifestivalen nästa år, var frågan från producenten Karin Gunnarsson. Ja, det ska jag väl då, tänkte jag…

För Faith var det egentligen ingen dröm som slog in.

– Jag brukar nog titta på Melodifestivalen, men jag tillhör inte dem som andas och lever Mello. Jag har aldrig någonsin själv funderat på hur det skulle vara att delta.

Ensam på scen

Den 15 februari står hon på scenen i Luleå, helt ensam med låten Crying Rivers, skriven av Jörgen Elofsson och Liz Rodriques, för övrigt den andra låten hon testade.

– Den här låten känns bra. Den handlar om en relation som inte fungerar längre.

Hon har repeterat ända sedan hösten 2019, testat lite olika varianter på framträdandet och grunderna i koreografin.

– Men scenen fick jag inte se förrän vi repeterade, säger hon.

Blir det en framgång i Melodifestivalen kommer det att krävas fler semesterdagar framöver. Men några planer på att överge sitt arbete som narkossjuksköterska har hon inte.

”Trivs med mitt jobb”

– Musik och sång är en bransch som är svårt att hålla på med på heltid och jag trivs med mitt jobb. Men en liten paus kunde jag ju ta…

Hon har varit sjuksköterska i tio år, narkossjuksköterska i fyra och arbetar på operation och på uppvakningsavdelningen.

– Jag har alltid gillat akutsjukvård och att vara narkossjuksköterska är brett, då kan man jobba på bland annat operation, uppvaket, akutmottagning och i ambulans. Operation är det roligaste, och där är det skönt att ha en patient i taget, att vara här och nu. Visst är en operation ofta en stress för patienterna och då handlar det om att förklara hur operationen går till och skapa ett lugn, säger hon.

Puls på scenen

Mer puls blir det för Faith när hon kliver upp på scenen i strålkastarljuset.

– Jag har inte hunnit tänka så mycket på det innan, men alla kollegor och kompisar är väldigt taggade att följa mig. Jag har världens bästa hejaklack, säger Faith Kakembo Wilén med ett skratt.

MIKAEL BERGSTRÖM

Fotnot: Finalen i Eurovision Song Contest avgörs i arenan Rotterdam Ahoy den 16 maj.

Pulsen på: Faith Kakembo Wilén

Gör: Narkossjuksköterska på Länssjukhuset Ryhov och debutant i Melodifestivalen

Ålder: 34 år

Bor: Lägenhet i Jönköping

Familj: Maken Kristian. Mamma och pappa, bror och syster. Ursprung från Uganda. Kom till Sverige ett år gammal.

Intressen: Musik, spela piano, träna, handarbete, umgås med vänner

Det visste du inte om Faith: ”Min man och jag tränar ibland ihop. En gång testade vi jägarstolen, där jag klarade nästan fyra minuter. De bästa i Mästarnas Mästare klarar 11-12 minuter…”