Christina peppas av testresultaten

Christina Wandt, 67 år, i Mariannelund har lungsjukdomen KOL. Genom intensiv fysisk träning blir hon allt bättre. Och resultaten följer hon i Journalen via nätet.

– Jag gillar att kunna läsa min journal via nätet. Det är toppen att kunna gå tillbaka och läsa när jag glömt något resultat. Min sjukgymnast skriver in mina gångtester och det är så bra att kunna se de förbättrade värdena. När det ibland inte känns som det går framåt, tar jag fram mina mätresultat och blir peppad av dem. Det är stor skillnad på att kunna gå 600 meter i stället för 200 meter på sex minuter, och med minskad andfåddhet, säger Christina Wandt.

Hon märker att fysisk träning ger stor positiv effekt på sjukdomen.

Spinning är bra träning

– Tidigare promenerade jag mycket, trots att jag egentligen avskyr att promenera. Men så testade jag spinning. Trodde inte att det var något för mig. Men jag märkte hur jag fick upp flåset, så jag har fortsatt och håller också på med styrketräning, vattengympa och simning och tränar även med en app i telefonen.

Resultatet är att hon nu gått från måttlig till lindrig KOL.

– Jag kan följa hur KOL gått från huvuddiagnos till bidiagnos. I februari blir jag också friskförklarad från min bröstcancer. Det är jättebra att kunna följa detta i sin journal, säger Christina Wandt.

Hon ser bara fördelar med Journalen via nätet. Genom att läsa sin journal får hon större kunskap om sina sjukdomar.

”Kan påverka min hälsa”

– Det är jättebra. Vi med kroniska sjukdomar kan ofta mycket om dem. Nyttan med att läsa min journal är också att jag själv kan påverka min hälsa. Kan jag minska medicinering genom att förändra min livsstil, så gör jag givetvis det.

Men när hon läste i sin journal att hon tackat nej till bentäthetsmätning, reagerade hon. För så var det inte alls.

– Jag tog tag i det, och fick min undersökning. Den visade att jag var på gränsen till benskörhet. Så nu kan jag göra något åt det också. Jag tog bort nästa mening.

Tipsar i Facebook-grupp

Några problem att förstå journalanteckningarna tycker hon inte att det är.

– Dessutom är jag med i en mindre KOL-grupp på Facebook och vi tipsar varandra om olika saker samt i lokalföreningen HjärtLung i Eksjö, dit gästföreläsare med stor kunskap bjuds in. Jag har även deltagit i projektet Lev för att leva i regi av Region Jönköpings län i samarbete med HjärtLung.

Egentligen är det bara några saker hon saknar. Som att kunna läsa svaren på blodprover och röntgenundersökningar, vilket blir möjligt under våren 2017.

– Jättebra, se till att det kommer in i journalen, uppmanar Christina Wandt.

MIKAEL BERGSTRÖM