Vi har två nomineringar till länets klimatpris 2019!

Busschaufför sitter i buss och vinkar till mötande buss.
Jönköpings Länstrafik ökar användningen av förnybara drivmedel och är därför nominerade till årets klimatpris. Foto: Mikael Bergström

Tenhults naturbruksgymnasium har fullt fokus på praktiskt hållbarhetsarbete och Jönköpings Länstrafik ökar användningen av förnybara drivmedel. Vi är mycket stolta över dessa två satsningar som nu är nominerade till Jönköpings läns Klimatpris 2019.

Över 30 organisationer, initiativ och personer har nominerats för sina insatser som minskar på utsläppen och bidrar till ett framgångsrikt klimatarbete i Jönköpings län. Vinnaren av Klimatpriset koras på Klimatkonferensen på Spira 4 september, som en del av Klimatveckan. Och vi är mycket stolta över att två av verksamheterna i Region Jönköpings län finns med på listan över nominerade.

Tenhults naturbruksgymnasium har fullt fokus på praktiskt hållbarhetsarbete

Tenhults Naturbruksgymnasium bedriver med stort hjärta och imponerande engagemang en verksamhet som motiverar elever och medarbetare till en mer hållbar utveckling. Skolan arrangerar miljödagar, de serverar mat som till stor del är gjord på ekologiska livsmedel, skoljordbruket är KRAV-certifierat och de var de första inom Region Jönköpings län att satsa på en elbil. Dessutom genomsyrar Agenda 2030 hela skolans upplägg och pedagogiska verksamhet på ett kreativt sätt.

Jönköpings Länstrafik ökar användningen av förnybara drivmedel

Jönköpings Länstrafik och kommunerna i länet har kommit överens om att satsa på biogas - "Biogasöverenskommelsen". Överenskommelsen innebär att vi ställer krav på biogas (regionbuss) och el (stadsbuss) i våra kommande upphandlingar medan länets kommuner inför drivmedelsstrategier som prioriterar förnybara drivmedel för deras fordonsflottor. Överenskommelsen innebär också att det görs nya investeringar i till exempel tankstationer för biogas som även ska göras tillgängliga för invånarna. På så vis bidrar överenskommelsen till att Jönköpings län blir ett plusenergilän för alla.  

Länets mest prestigefyllda pris för klimatarbete

Klimatpriset har delats ut av Klimatrådet sedan 2012. Det är länets största och mest prestigefyllda pris som delas ut för ett framgångsrikt klimatarbete i Jönköpings län.

Genom Klimatrådet i Jönköpings län driver alla länets kommuner, Region Jönköpings län, många myndigheter och ett stort antal företag, ideella organisationer och högskolan, arbetet för att förverkliga länets vision om att bli ett plusenergilän år 2050.

Läs mer: Rekordmånga nomineringar till klimatpris(Extern länk)