Ulrik, 9 månader, för lära sig att borsta tänderna

En ettåring får sina tänder borstade
Ulrik Karlsson var fem månader när han fick sin första tand. Nu är han snart nio månader och har fyra tänder. Därför får mamma Cecilia goda råd av tandsköterska Anna-Carin Håkansson om hur de små tänderna ska skötas. Foto: Mikael Bergström

Han har precis fått sina första tänder. Därför är det dags för Ulrik Karlsson, nio månader, och hans mamma Cecilia att få in tandborstning som en vana. Hur de ska göra berättade tandsköterskan Anna-Carin Håkansson på besök på Öppna förskolan i Norrahammar.

– Det är viktigt att sköta tänderna från allra första början. Minsta lilla gadd som syns, så borsta morgon och kväll! De här tänderna ska barnen ha tills de är omkring elva år och vi vill helst inte laga dem. Det kan vara jobbigt för både barnet och föräldrarna. Tänder brukar dyka upp vid sex månaders ålder, men det är väldigt olika. De kommer när de kommer…säger  tandsköterska Anna-Carin Håkansson.

Ger praktiska råd

Under informationsstunden på Öppna förskolan i Norrahammar ger hon föräldrarna en rad praktiska råd och tar upp en rad frågor kring tandborstning, debatten om fluor, nyttan med att gå på kontroller, med mera.

Folktandvården har sedan många år i uppdrag att ta hand om tandvården för de mindre barnen upp till tre år. Det gör man genom att regelbundet kalla 1- och 2 åringar för kontroller.

– Många studier visar att ju tidigare man försöker skapa en hälsosam livsstil, desto bättre är det, säger Agneta Vinge, klinikchef för Folktandvården i Norrahammar och barntandvårdsstrateg.

Ger tandsköterskor spetskompetens

Nu har man valt att gå ett steg längre genom att sedan hösten 2017 utbilda tandsköterskor och tandhygienister, totalt ett hundratal, och ge dem spetskompetens.

Med den utbildningen ska de sedan arbeta med de riktigt små barnen, bland annat genom information på Familjecentraler.

– Vi vill göra en satsning för att mer strukturerat hitta de barn som är i riskzonen för karies. Utbildningen handlar bland annat om riskfaktorer, och vilka faktorer som gör att man får friska tänder. Vi vill hitta de här barnen innan det leder till karies genom att göra skyddsnätet lite tätare, så att barnen kallas tillbaka tätare för kontroller samtidigt som föräldrarna får tips om hur de ska agera för ett mer hälsosamt beteende.

Läs mer:

Ulrik, 9 månader, för lära sig att borsta tänderna